Vágó István kontra Wikipedia



Kezdődik a webkettes konferencia szimpózium utolsó felvonása. Vágó István kvízman egyből kötekszik: miért Gervainak adja meg először a szót Aszfaltbetyár, amikor Gervai azz előbb tartott előadást, a kvízmesterek meg eddig némán néztek maguk elé? Vissza is dobband a labda a kvízguruhoz. Vágó már a Wikipediát támadja második levegővételre: miért nem törekszik a WP az objektív igazságra? - visszhangzik a kvízmájsztró kérdése a falak között. Gervai: mert ők nem próbálják meg maguknak vindikálni a jogot, hogy eldöntsék, mi az igazság. (Azt hiszi, Vágót ilyen mellébeszéléssel el lehet bizonytalanítani.) Vágó szerint különbséget kell tenni hiteles és hiteltelen forrás között. A Wikipedia ezt a különbségtételt nem teszi meg.

Kelemen Gábor (Magyar Nagylexikon) is az asztalnál ül. Ő a Korridorból nőtte ki magát lexikonossá. Egyetért Vágóval: a tekintély fontos, mert abból van a hitelesség. (Mint például a Magyar Nagylexikonnál, ugye.)

Gervai: meg kell hivatkozni a forrásokat. A Wikipedián akár hülyeségre is lehet hivatkozni, és majd az olvasó eldönti, hogy mi a hülyeség. "Mi nem vagyunk tudósok" - helyezte új megvilágításba a beszélgetést Gervai.

Vágó be is idéz egy ostobaságot (táltosos sztori) a magyar Wikipediából. És kérdez: vajon enciklopédia-e a Wikipedia ahol megjelenhetnek ilyenek? Aszfaltbetyár kilép moderátori szerepéből, és el kezdi védeni a WP-t: nem minden használhatatlan, ami hülyeséget is tartalmaz.

Gervai: nem a Tudományos Akadémia az igazság kinyilvánítója. Nem tudhatjuk, hogy más források megbízhatóbbak-e. Kelemen megint megszólal: a Korridor csődje helyett a Magyar Nagylexikon jövőjéről kezd beszélni. "Hihetetlen fontos."

Kelemen nyugodt, mert a magyar Wikipediában kevés és gyenge szócikkek van szerinte. De nyilván csak kiforgatom a szavait. Egyébként hálás a WP-nek azért, mert coollá tette a lexikont mint műfajt. Vágó visszaveszi a szót: a veszély a Wikipediában ott van, hogy a szerkesztők és az írók anonimok. Egy kinyomtatott enciklopédiában meg ott az író neve, ami tekintély, hitel. Ezért jobb, na.

Gervai próbál szóhoz jutni: a Wikipediában van kontroll a szerkesztők felé is, de  a közösség dönti el, hogy mi a helyes. Vágónál ez kiüti a biztosítékot. Az asztrológiát is elhiszi a többség, mégse igaz - horkan fel a kvízmester.

Aszfaltbetyár: akkor a Milliomosban miért kérdezik meg a közönséget? Vágó megdícséri a moderátort a klassz riposztért. Válasza: semmi relevanciája a közönség válaszának. Pontosabban: kb. 20 százalékban tévednek. (Tehát azért mégiscsak releváns.)

Gervai kérdezi Kelement: hogyan lehet egy tudós biztos abban, hogy amit leír, az az igazság? Nem írnak arról, ami nem tudható bizonyossággal, válaszol Kelemen. Avagy: asztrológiát, táltosokat ne keressünk a Magyar Nagylexikonban. (Úgy lesz.)

Vágó Istvának már mennie kéne, mert elmúlt hat óra, de annyira élvezi a vitát, hogy még egy pozitív mesét elmond. Tesztelték a WP-t: elrontottak szavakat, de a wikisek ügyesen visszajavították. "Derék dolog" - búcsúzott a kvízguru, s ekkor hirtelen az utolsó termoszban is elhűlt a kávé.
Címkék: web2symposium
2006.05.29. 17:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem kéznél van az Encyclopedia Britannica DVD kiadása. Az angol Wikipédia már most porba alázza, sokkal nagyobb az összes téma lefedettsége -- főleg persze a Pokemon-vonal ;) hehe.

A magyar Wikipédia 3 éven belül fogja lenyomni. 5 év múlva teljesen jelentéktelenné válik az EB is és a Magyar Nagylexikon is.
alig várom, hogy a vikipédija lenyomja; nyomjon le mindent, aztán saját magát is, végül monnnyonle
A WP-t több millió ember készíti, egy hagyományos lexikont meg talán néhány száz. Sok lúd disznót győz.
Ja, és Vágó biztos nagyon frusztrált, hogy nem jött neki össze SZDSZ vonalon valami zsíros kis államtitkéti szék, így most kínjában mindenbe rúg, ami elé kerül - pl. WP.
Hogy Vagonak vannak-e politikai ambicioi, irrelevans szerintem, nem is erdekel! Viszont mindig kovetkezetes! Nem olvashatsz tole olyat, hogy valaha is szerette volna a wikipediat, aztan egyszercsak megutalta, az erveit pedig meg is tudom erteni; a magyar wikipedia egyelore nem tekintheto annak a kifejezetten hiteles forrasnak.
A taltos egyhaz szocikk hangvetele tenyleg problemas! Szerkesztok helyeben nehany bekezdest ahogy van, toroltem volna!
Az igazsághoz mindig csak közelíthetünk. Megtalálni csak az fogja, aki leginkább hagyja működni a dolgokat, és figyel ahelyett, hogy "okos" volna.
Az igazság a bölcseké, nem az okosoké. És aki elég okos, az tudja, hogy bölcsnek lenni okosabb dolog, mint okosnak. XD
A magyar viki a magyar specialitású területek - személyek, történelem, kultúra, stb. - sok részén lenyomja az angol vikit, a lexikonokat meg pláne.
Vágó baromi elfogult tud lenni. A viki nem csoda. Vannak hibái, de értékei is.
Névtelen szerzők. Hmm. Nyenyecre például emlékszem több vitalapról is.
Persze még a vikiolvasók nagy része se járt soha vitalapon, holott nemegyszer tartalmaz annyi infót, mint maga a cikk.
Nézzétek meg a magyar vikiben Károlyi Mihályt.
Angol vikiben is olvastam már olyan - állatos - cikket, amely egyébként közismert fogalmakkal operál, a vitalapon pedig rávilágítottak - jogosan - , hogy ez nem egy megfogható dolog. És módosult is a cikk ennek megfelelően.
Vágó István egy okos ember. Nem szabadna kétségbe vonni csak azért mert logikus véleménye van egy egyelőre kétes webes enciklopédiáról. A wikipédia használhatóságáról egyébként nem nekik kellene vitatkozniuk illetve jogos lenne a pro és kontra, ha egyáltalán származott volna belőle előnyük vagy hátrányuk. Pusztán elméleti síkon arról parolázni, hogy jó-e ez vagy nem egymerő marhaság. Jól eltöltötték az idejüket.