Itt a Google képmegosztója

Mégiscsak igaz volt a múltkor megénekelt googlespotting: a Google elindította új fotószolgáltatását, a Picasa Web Albumot. A Picasát két éve vette meg a Google és az utóbbi időben egyre több szó esett a blogoszférában arról, hogy ideje lenne felvenni a kesztyűt: merthogy a Yahoo első lépésként felvásárolta a legsikeresebb képmegosztót, a Flickrt, majd pedig kijött saját, újragondolt képmegosztó szolgáltatásával is.



Arról már nem is beszélve, hogy a GTalk gyengéje eddig is az volt, hogy nem lehetett fájlokat (így képeket) megosztani. Hátha most ez is változik. A Google-féle Picasa Web Album (PWA) az előzetes hírek szerint a könnyű képfeltöltést és -megosztást támogatja. Gmail-felhasználóknak nem kell külön regisztrálni.

Első körben a Picasa asztali szoftverét kell letölteni és telepíteni, ami máris feketepont a Flickr-használathoz képest, ahol se letöltés, se installálás. Cserébe a Picasa képkezelése persze gyorsabb és gördülékenyebb.

A webes felületen, vagyis magában a Picasa Web Albumban nincs újdonság: albumok szerint rendezgethetünk, képalákat irogathatunk, publikussá tehetjük a képeket, kedvenceket válogathatunk össze, rss-csatornát generáhatunk egy-egy albumhoz.



A képek rendezgetése vagy az albumok törlése például néha nehézkes, és az sem jó pont, hogy képeinket alapból publikussá teszi a PWA. Legyünk résen. Viszont a Flickrhöz képest mindenképpen jó, hogy egész albumokat tudunk mentegetni, de nagyjából ennyi. A Google tehát nem csinált mást, mint megkísérelte behozni képmenedzselés terén elszenvedett hátrányát. Erős közepes ez így, elsőre.
2006.06.14. 12:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A weben keresztül is fel lehet tölteni képeket, de a Picasaval egyszerűbb (elméletileg, mer nekem párszor megszakadt a kapcsolat, a Flickr Uploadrrel ilyen gondom nem volt)
A Picasának az a baja, hogy nem szívesen engedek a gépemre még egy rezidens szutykot, ami a legváratlanabb pillanatokban kezdi el végigindexelni a képeimet, szóval nem elég száraz érzés ahhoz, hogy felengedjem, és itt el is bukott szegény.
Klassz a Picasa, meg a webalbum is, de azért egy jelszóvédett területet még a végtelen egyszerűsítés nevében is berakhatnának, megosztás ide vagy oda, ill. ha már a többszintű folderstruktúráról, megfeledkeztek, egy címkézési opció jó lett volna, remélem hamar bekerülnek ezek. Addig is biztos jön egy kis aprópénz azoktól, akiknek égeti a zsebüket a 25 dolcsi, és szeretnének stipistopizni 6 gigabyteot fotosharingre. Őket ezúton, innen is üdvözlöm. Sajnos nincs most csoki a google-nek, yahoo vezet flickr-el, dacára az itt-ott bugos begyomlált flash implantoknak.
Sztahanov: Megadhatod, hogy melyik könyvtáraidat indexelje, és hogy állandóan vagy csak egyszer.
Valami olyat mondott, hogy persze, neki nem muszáj, hogy állandóan indexeljen, ki is kapcsolhatom, ha akarom, de akkor ne csodálkozzak azon, hogy nem találja az új képeket.

Egyébként azt szerettem benne, hogy időrendbe tudta rakni az összes képemet, csak emiatt hónapokig fent volt a gépemen.