Kávéhoz: fagyás, rss, projekt

Vera írt alapozó cikket a közösségi hírportálokról. Ahogy kikerült az Index címlapjára, rögtön be is halt a cikkben hivatkozott Magyar Virtus szervere. Lám, idehaza is van digg/slashdot effektus.

Közönségszolgálati félpercünket folytatva egy olvasói levél következzék: szóval egy olvasó jelezte, hogy béna az Index rss-e. Ez persze részben igaz, ugyanakkor fontos tudni, hogy az Archívum oldalon minden keresőszóra vagy rovatra, szerzőre generálhatunk rss-csatornát. Rákeresünk egy kifejezésre, rovatra, szerzőre, majd megnyomjuk az RSS gombot, és kész is a feed. (Példa: Tech-rovat rss-e, Tóta W. rss-e, a Google kifejezés rss-e.)

More on: a Csak-a-web projekt záró (negyedik) fejezete valószínűleg még a héten kimegy. Az előző részekhez képest most egy-két negatív példa következik (pl. a kényelmetlen Web Messenger), és egy hosszabb végkövetkeztetés.

Amúgy sok a vita arról, hogy Standard vagy ClearType betűsimítást használjunk-e. A Webisztán egyértelműen utóbbival néz ki jól. Csináltam erről egy animgifet (lásd lentebb). Lehet tesztelni. Kisebb betűméretnél már nem ilyen egyértelmű a különbség, főleg hogy a MobiMouse nem is támogatja a ClearType-ot. Kávészünet vége.

Címkék: kávéhoz
2006.06.15. 21:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a cleartype-al az a baj, h csúnya színes pixeleket csinál...
Na én a mobival szívtam eleget, aztán le is szoktam róla, mert cleartype nélkül laptopon nem élet az élet.
Lac: pedig de :) Mióta kikapcsoltam ezt a vackot, látok is valamit a szövegekből. Cleartype monnyonle. Csak szétmaszatolja a szöveget, olvashatóbbá nem teszi. (Mint Apple fanboy, emlegethetném hogy milyen jól van megoldva ez is OS X-ben, de mondjuk most nem.)
ClearType rulez. De persze aki abban hisz, hogy a túlvilág egy nagy üst, szíve joga.
Nekem se tetszik h színes pixelekből teszi össze a betűket. Nem tökéletes tft-monitor beállításnál olyan mintha káprázna a szemed...és hát a mobimouse...
De hát a túlvilág tényleg egy nagy üst, a 14px Arial meg tényleg csúnya. Cleartype-pal és nélküle is.
Ja, és sztahanov úgyis mindjárt belinkeli h a microsoft szerint a cleartype a szembarátabb és növeli a szövegértést, úgyhogy keressünk már egy nyamvadt ellenelemzést. ;)
Nem mintha látnád a színes pixeleket, ha nem két centiről nézed. De ezt a vitát már annyiszor lefolytattam (pl. a sesblogon pár hónapja, vagy HH-val, és még őt is sikerült megingatni), hogy most még1x nem fogom.
Kedves Gyerekek,

egyrészt, aki ma, 2006-ban, LCD kijelzőn nem használ cleartype-t, nos, jobb ha ebbe most inkább nem is megyünk bele, ugye? Másrészt viszont, nem elég, csak úgy, egy mohó, meggondolatlan kattintás után ítéletet hozni, fontos, hogy kalibráljunk is, okosan: www.microsoft.com/typography/cleartype/tuner/Step1.aspx

Ugye hogy így, személyreszabva mennyire más? Hogy most már nehezebben kapcsolja ki az ember így, hogy a megfelelő méretre szabta? Akkor lehet menni eldicsekedni a haveroknak, akik még mindig a szőrös pixeleket számolják az első C64 óta (pedig a TV milyen szépen elmosta a hibákat, még egy jófajta CRT-nél is szebben - maradt tér a fantáziának).
Tuner természetesen alap, köszönöm.
Na, csak belinkelték az ominózus Microsoft önreklámot. 19-es monitoron nagy betűnél igenis látszik a színezés. és nem tudom úgy beállítani h ne látszódjon. ja de, ha kikapcsolom a clear type-ot.
hú de nehéz ide regisztrálni basszus

szóval nagyon fasza h van live rss az indexen, de mér nincs vezető hírek rss? azt nem lehetne elintézni valahogyan?

köszönettel
Mik a vezető hírek? Úgy érted, ami a címlapon "hajtás fölött" megjelenik?
mondjuk. vagy tőlem kaphatnának a 'fontos' hírek (tehát amik mongyuk nem falusi baltásgyilkosságokról, z kategóriás celebek magánéletéről vagy a curling-eb-ről szólnak) egy flaget a szerkesztés során, és aztán azok. a figyelőneten vagy egy olyan rss, hogy "híradó helyett". nemtom, hogyan szerkesztik, de az használható, viszont a zindex általános feedje meg nem. szerintem.
Jó ötlet, felvetem. Bár a szortírozás mikéntje persze nem ilyen egyszerű: mi "a" fontos és mi nem az. De olyat például lehetne, hogy a "saját információk", értesülések rss-e.
Közben kiment a Csak-a-web projekt negyedik, záró része:
index.hu/tech/net/onlyweb06061/
aha, nem pont erre gondoltam eredetileg, de ez lehet h még jobb :)