Közösségépítő kisiskolásoknak

A MySpace kapcsán sok szó esik arról, hogy veszélyt jelentenek a tini felhasználókra a sexual predatorok, vagyis a mindenféle perverzek, akik jönnek és megrontanak. A MySpace próbál is tenni ez ellen.

De ezzel együtt nyilván minden szülő kétszer is meggondolja, hogy kisikolás korú gyermekét felengedi egy közösségépítő szájtra: ki tudja kivel, hogyan és miről kommunikál az a gyerek.

Azért próbálkozás mégiscsak akad. Itt van mindjárt az imbee, mely kifejezetten a 8-14 éves korosztály számára készült. Nyugalom, kedves szülők, nem kell teljesen elegnedniük a gyermekük kezét. Az elv a következő.

A regisztrációs űrlapban megadhatjuk a gyermekünk becenevét, életkorát, majd pedig megadjuk a mi, vagyis a szülő emailcímét. A regisztráció csak akkor teljes, ha a szülő is visszaigazolja a kapott mailt.

Jó, jó, de a furfangos csöppségek könnyen létrehozhatnak maguknak két emailcímet - mondhatnánk erre aggódva. Csakhogy az imbee nagyon elmésen hitelkártyát is regisztráltat, ami meg ugye csak felnőtteknek lehet, ráadásul beazonosítható vele az állítólagos szülő. Tehát a csöppségek ármánykodása máris zátonyra futott.
At imbee we believe that with the right tools you can help your child develop valuable skills that will make their online experience fun, educational, and secure.
Ha már elkérték a szülők hitelkártyaadatait, mindjárt fizetős verziót is kipróbálhatunk. A gyerek blogolhat, beszélgethet, ismerkedhet, képeket oszthat meg az imbee-n. De minden aktivitását láthatja a szülő, tehát teljes kontroll alatt zajlok a kapcsolatépítés.

Egyelőre nem túl népszerű a szájt. Inkább elméletben érdekes, hogy ha egyáltalán, akkor hogyan engedjük a gyereket ismeretlenekkel ismerkedni a weben?
Címkék: social network imbee
2006.06.17. 08:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért az valószínűbb, hogy egyszerűen egy gyerekeknek szóló social networköt akartak csinálni... (De azért ne vessük el teljesen, hogy mégis a cikked alapján jött az ötlet ;)
A könyv alapján :-)
A cikk is a könyből jött...
A könyben van az, hogy a kártyaszámot kell megadni a "nagy" fórumokhoz, de a szülők felvehetik a gyerekeket a kártyára, hogy ők is jelen lehessenek.
Ez az, ami nagyon hasonlít.
De a könyv nem mostanság íródott...
Nagyon remélem Konrad, hogy most csak viccelsz. Kártyaszámot megadni verifikáláshoz olyan egyszerű ötlet, hogy egyetlen könyvet sem kell hozzá elolvasni. Cikket meg végképp nem. Olyan könyved nincs, amiben a meleg vizet találja fel valaki?
:-)
Csak leírtam azt, ami az eszembe jutott :-)
És persze nem a kártyaszámmegadás a különleges benne, hanem az, ahogy a gyerek regisztrációjához a szülőé kell. Persze ez sem különleges, de emlékeim szerint ezt máshol nem igazán használják.
Rosszul emlékszel. Az elv itt ugyanis az, hogy a kártyaszám ahhoz kell, hogy felnőttként identifikáljon a rendszer, hiszen csak felnőttnek lehet hitelkártyája. Plusz így lenyomozható az állítólagos felnőtt. Mindkét ismérve a kártyás regisztrálásnak azóta ismert és használatos, amióta létezik hitelkártya. Hogy úgy mondjam, ez az egyetlen működő megoldás.
Okos módszer, az összes kisiskolás korú sexual predatort kiszűri.