Kiké lesz a jövő?

A szerdán kezdődik a Supernova 2006 konferencia. Van már blogja is. A Supernova rangját az adja, hogy ellentétben egy általános it-konferenciával itt egy-két előadás, workshop szólni is szokott valamiről. Nem csak a gumicsontok. Bemelegítésnek nézzük, hogy a Yahoo és Arrington mely webes alkalmazásokban látja a jövőt. Avagy the Connected Innovators of 2006 are: Attensa, Ether, lifeio, Netvibes, PostApp, Protomobl, Sharpcast, SoonR (cikk), StumbleUpon, Vpod.tv, Webaroo, ZiXXo. Persze hogy külön-külön is fogunk foglalkozni ezekkel, meg talán a konferenciával is valamennyit. Later.
I put together the first Supernova conference three years ago because, to paraphrase Bob Dylan, we all knew something was happening here, but we didn’t know what it was. (Kevin Werbach, Host of Supernova)
Címkék: konferenciák supernova
2006.06.18. 14:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Web2 szolgáltatások közös jellemzője, hogy a nyitólapról nem látni át, hogy tulajdonképpen mi is a szolgáltatás lényege? Mert több oldalon is ezt érzem.

(Tudom persze, illene tudni, hát aki nem tudja, az ne is internetezzen, nade akkor ki fog fizetni?)

A social szájtok (feltöltöm, megtalálom, megosztom, megmutatom, stb.) fognak működni nyilván ezerrel, mert mindig akad kismillió önjelölt, aki nyomja beléjük a contentet, és mindig akad olyasvalaki is, aki szívesen nézegeti mások bütykös nagylábujját a félresikerült nyaralási képeken.

A mashup cuccok viszont nem biztos, hogy megmaradnak mai formájukban, mert egy idő után az eredeti tartalom készítőjének nem fogja megérni feltenni az anyagokat. Hiszen az ő oldalára nem fog végül eljutni senki: a mashup oldalak botjai leszedik az érdekességeket, majd továbbfeedelik az olvasónak, aki happy, csak egy idő után nem fog folyamatos színvonalas tartalmat kapni.

Ezek a dolgok egy-két kiugróan jó újsonság elterjedését megkönnyítik, és emiatt nem szűnnek meg végleg, de korántsem gondolom, hogy egyeduralkodóvá válnak. Ha ugyanis valaki túljut a startup fázison, egyszerűen nem éri meg neki hagyni, hogy a júzer ne menjen oda az oldalára / ne tőle közvetlenül kapja a feedet, hanem mindenféle meta- és mashup-cuccon keresztül.

Az egyéb webes szolgáltatások (Writely, és hasonlók) meg még kicsik, de majd kinövik magukat, és az igénytelen wyswyg felhasználónak tökéletes alternatívát fognak nyújtani. És mindenki meglengetheti a kalapját az előtt az illető előtt, aki ezt az egészet már régesrég kitalálta, csak akkor még belebukott.
érdekes ez a lista!
attensa: nem izgat
ether: érdkes ötlet, de magyarországon használhatatlan, ill. nem is lenne olyan, aki fizetne azért, h felhívjon...
lifeio: nem is mükődik még...
netvibes: ezt szeretem, és használom. nagyon hasznos!
postapp: nem használható, de nem is keltette fel az érdeklődésem...
portomobl: érdekes ötlet, de a használhatósága megkérdőjelezhető... sztem.
sharpcast: nem hozott kimondottan lázba. ráadásul nem is egészen web2.0es, mert ha jól értelmeztem a prezentációt róla, akkor kell hozzá telepített szoftver is...
SoonR: nekem nem tűnik olyan vonzónak, bár lehet h csak én vagyok vele így
StumbleUpon: linkmegosztóból van egy pár, de nem tűnik rossznak.
Vpod.tv: nem tűnik sokkal többnek, mint a YouTube...
Webaroo: még nem próbáltam ki, de kifogom
ZiXXo: számomra teljesen érdektelen...
szucsitg, nagyjából megelőlegezted az értékelésemet. persze azért lesz még mint beszélni ezekről az alkalmazásokról.
a soonr-höz belinkeltem egy cikket. azt megnéztük akkor elég részletesen, és szerintem nagyon okos dolog.
a webaroo is érdekes. szerintem maga az ötlet is nagyon jó, bár amikor használtuk azért nem volt minden fenékig tejfel. részletek később...
akkor bocsi!:P elolvastam a soonr-es cikket, és bár hasznosnak tűnik, de nem nyert meg teljesen... és akkor még mindig ott a probléma, h a skype hülyéskedik, az otthoni gép befagy, v pont az a mappa nincs megosztva... a webaroo-t meg előbb-utóbb kiprobálom...:D és persze várom a nálam sokkalta részletesebb elemzést!