Videómegosztókat indít a Time Warner

A porkolt.com és a T-online nemrég indult Videája sikerén felbuzdulva a Time Warner leánymédiái, nevezetesen az AOL és a CNN is belépnek a videómegosztók versenyébe.

Az AOL próbálkozása talán a kevésbé érdekes, kezdjük ezzel. Augusztus 4-én a www.aolvideo.com címen (újra)indul az első blikkre a hagyományos videómegosztókra hajazó új szájt. Az AOL videóban eddig is erős volt, legalábbis a központilag szolgáltatott tartalmak terén (rengeteg media asset van házon belül), csak kettőnullásságban volt lemaradva, ezt próbálják behozni most. Tehát nem tisztán közösségi szájt lesz, hanem felhasználók által feltöltött videók együtt a szokásos profi készlettel. Ez üzletileg azt jelenti, hogy az edigi előfizetéses modellel szemben az AOL a reklám alapú videózás felé mozdul. (Azt is bejelentették, hogy olyan keresőt fejlesztenek, ami értelmezni próbálja a képeket, hát ezen egy jót nevettünk, na persze, én pedig egy T-1000 típusú terminátor vagyok.)

A CNN próbálkozása teljesen más, ez bizony egy nagyszabású kísérlet a civil újságírás, a felhasználók által generált tartalmak beemelésére a MSM csatornáiba. A lépés közvetlen előzménye az, hogy az aktuális közel-keleti konfliktus kapcsán rengeteg szemtanú-videó került fel a YouTube videómegosztóba, a CNN ezekből többet fel is használt adásaiban. Az ötlet kézenfekvő, mi lenne, ha lenne egy csatorna, ahol a civilek közvetlenül a CNN anyagaihoz töltenék fel a videókat? Sőt, nemcsak videókról van szó, a CNN Exchange szájton emailektől a blogbejegyzéseken és fotókon át a videókig sokféle kontribúciót lehet megosztani meg a többi olvasóval. Az anyagokat a CNN szerkeszti, moderálja, válogatja, természetesen nem kerül minden felhasználásra, a szerkesztett anyagok mellé pedig csak ott lehet beküldeni anyagot, ahol a CNN az I-Reports logóval megjelöli őket.

A CNN egyébként eddig sem félt felhasználni civil anyagokat, az újdonság csak az, hogy ezt ezentúl becsatornázva, hivatalosan teszi.

Más csatornák civiltartalom-felhasználási szokásairól (ABC, MSNBC, Reuters) a Forbes írt néhány napja itt. Ez egy erős trend, senki sem akar lemaradni a bandwagonról. (Valaki szólhatna a Viszkisnek, hogy nem a legjobb pillanatot választotta ahhoz, hogy elkezdjen haditudósítónak tanulni.)

Címkék: videómegosztók civil újságírás aol cnn
2006.08.01. 18:10. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A CNN próbálkozása mindenféle képpen figyelemre méltó kezdeményezés, hiszen ők aztán mainstream (még ha nem is a liberálisabb, bulvár fajtából) meg globális média a javából. De a korábbi usa alelnök/apple board tag Al Gore is ezen a téren mozog a Current TV-vel, ami ha nem is 100%-ban, de nagyon nagy arányban felhasználói tartalmakkal operál, amiknek a mennyisége, a csatorna programjában, egyre nagyobb teret kap. (www.current.tv/)
a videa sikere? ugye ez egy cinikus megjegyzés?