Kommentelés: megnyitva és letiltva

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb amerikai bulvárbloghub nemrégiben felszabadította sajátmagát. Eddig az tudott hozzászólni a gawkeres blogokon (pl. Gizmodo, Deadspin, Lifehacker, stb), aki jóban volt a szerkesztővel.

Na de mostantól bárki kommentelhet, szabadon. A szerkesztők elvileg megnézik az első kommentet, és ha nem találják ultragáznak, akkor immár hivatalosan is gawker-hozzászólóvá válnak. A Gawker tehát nyit olvasói felé.

Érdekes ez a hír, főleg annak fényében, hogy a Homár éppen a napokban szüntette be blogján a kommentelést. Nem nehéz kitalálni, miért. Megjelentek a hiperaktív trollok. Az utóbbi időben szinte kizárólag az értelmetlen, mocskolódó hozzászólások jelentek meg tömegesen a blogpostoknál.
Damned if you do, damned if you don't.
A kommentek moderálására sokan sokféle irányelvet tartanak mérvadónak. Jellemzően a népszerű és kényesebb témákat boncolgató tartalmaknál kell kicsit komolyabban venni ezt a kérdést. Van, ahol kizárólag olyan kommenteket engednek megjelenni, melyek a témához kapcsolódnak. (A többi, ha gyámoltalan is, egyből moderálásra kerül.)

Máshol mindent lehet, kivéve személyeskedni. Főként politikai blogoknál vagy fórumoknál szokott gyakorlattá válni, hogy elveket, elképzeléseket és véleményeket szabadon lehet támadni, személyeket viszont tilos.

Megint máshol próbálják leválasztani a "megbízható" kommentelőket a többiekről. Lásd: a Gawker gyakorlata. Úgy kezdtük ezt a postot, hogy a kommentelés engedése egyenlő a blog "önfelszabadításával". Ám ez sosem lehet egyenlő a trollok felszabadításával.
rel="nofollow"
Ja, bár egyesek szerint a trollkutúrának is megvannak a maga pozitív hozadékai. Például az úgynevezett shock-jock jelenség. Közkeletű tévhit, hogy a magyar netkultúra "éretlensége" miatt van annyi troll és topikrombolás a magyar blogokon. Ez finoman szólva nem igaz (mégha a Homár például jó kivétel is). Nálunk inkább a mellékommentelés megy, vagyis mikor a kommentfelületet például csetelésre használják a júzerek.

Bár maga a komment is felfogható blogpostként, avagy: a blogpost is csak egy komment.
Címkék: blogok kommentek
2006.08.19. 19:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemetek! tuti nektek is közötök volt a homáron a commentek beszüntetéséhez!

A szent fospunepa sújtson le mindannyiótokra!
Csak azt nem értem, hogy ha tényleg olyan szar a Homár, a cikkek olvashatatlanok, stb, (szerintem nem, de mind1, tegyük fel); akkor mi a bánatnak nézik olyan sokan, és kommentelik szét az egészet zsidózással és társaikkal?
Ez nem a magyar netkultúra éretlensége, hanem a magyar kultúra éretlensége. Ugyanezzel találkozunk mindenütt. A péknél, a taxiban, a diszkóban, az utcán...
hah, tényleg vicces beírni kommentnek kétszer hogy "moderated by webisztan". felírtam a kúl bevállalások közé.
kedves hírbehozó! erre nem tudok mit válaszolni, csak leírok okulásodra egy esetet:
tegnap púzni akartam de beszartam. fröcsögött a szar mindenfelé. aztán sikítoztam és meghemperegtem a fekáliámban. ordítottam olyan undorító volt. aztán beletömtem a fülembe és visítottam olyan forró volt. aztán kimentem az utcára és megbasztam egy galambot.
Nagyon kivancsi volnek, mi volt az a ket comment, ami moderalva lett, ha ezt bennt hagytatok.
Egyetlen hozzászólst sem moderáltunk, csak a "keleti maci" nevű hozzászóló szólta hozzá azt hogy "moderated by webisztan". ami lássuk be, vicces dolog volt tőle.
Csak halkan jegyezném meg, hogy a keleti maci nevű troll fenti novellatémája a wbkttő eddigi legizgalmasabb darabja. Báris számomra.
A homár pedig ugyan mit várna a közönségétől. Valaki azt kérdezte itt, miért olvassák mégis olyan sokan, ha szar. Nyilvánvaló: mert a közönség is dettó. Bolond lyukból bolond szél fúj. Talán nem véletlen, hogy az itt is emlegetett sesblogon (ami a magyar blogoszféra (na még egy zárójel, blogoszféra muhaha) talán egyetlen értelmes darabja) nincsennek ilyen problémák. Na nem mintha ott nem mennék a falnak néhány geekságtól.
attól, hogy nem tetszik egy cikk miért kell baromságokat beírni a hozzászólásokhoz? én nagyon sajnáltam, hogy a homáron nem volt már értelme sem írni, sem olvasni a kommenteket. a moderálás jobb lett volna [a kezdeti szigort lehetett volna enyhíteni egy idő után] de így is csak a trollok bánkódnak utána.
[ Moderated by keleti maci ]