A Wired az olvasókkal szerkeszt cikket

Legtöbben a wikizés fogalmát a Wikipedia vagy a Writely kapcsán ismerik. Közösen írni, szerkeszteni szöveges dokumentumokat, ráadásul valós időben - igen, sokszor nem csak a munkát könnyíti meg, hanem hatékonyabb is.

Az újságok, hírszájtok eddig nem merték kipróbálni, milyen, mikor az újságíró az olvasók felügyelete alatt ír cikket. Ha meg kellett volna tippelni, hogy melyik lap fog erre vállalkozni először, valószínűleg jelöltjeink közt lett volna a Wired...

A Wired meg persze nem hagyta ki a lehetőséget, és kipróbálja a kollaboratív újságírás elsőre talán túl rizikósnak tűnő műfaját. Uppsz, korábban nem is létezett ilyen. Na, szóval akkor talán stílusteremtés, talán csak egy hamvába holt ötlet.

A kísérlet szeptember 7-én zárul: ezen a napon teszik közzé az olvasók bábáskodása alatt született cikket. Az áldozat, vagyis aki az olvasókkal közösen ír - egyébként magáról a wikizésről - Ryan Singel, aki bloggerként is ismert. (Modem...rrr idők.)



Singel megírt egy cikkkezdeményt, majd a szerkesztenivágyó olvasók rövid regisztrálás után neki is ugorhatnak a csiszolgatásnak. Ugyanazt csinálhatja, amit normál esetben egy szerkesztő tesz: szövegeket húz meg, betold, átír, stilizál, új infókat kér, de az idézeteket például nem bántja.

A Wired lelkesebb olvasói pedig neki is ugrottak... Az például így elsőre is látszik, hogy sokkal több link lesz a cikkben, mint egy átlag Wired-írásban. És persze mind pontosan oda fog mutatni, ahova kell. Még egy hét, Singel, ne add fel.
Címkék: wiki wired
2006.08.29. 19:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A webisztán az direkt nem megy FF alatt?
Cikkre kattintva a középső rész üres, az error konzolon a következők vannak:

Error: Unknown property 'word-wrap'. Declaration dropped.
Source File: webisztan.blog.hu/media/skins/webisztanbunda/styles.css
Line: 159

Ugyanez csak a 166, 173, 180, 187, 277 sorokkal, illetve

Error: Error in parsing value for property 'text-align'. Declaration dropped.
Source File: webisztan.blog.hu/media/skins/webisztanbunda/styles.css
Line: 268
Ezek css hibak, amik "nem számítanak".
Mondjuk olyan css tulajdonság, hogy word-wrap nincsen, (talán az IE megeszi) iolletve a text-align: az nem middle, hanem center. Es, akkor már jó is.
És mi köze ennek a posthoz? Az ilyen szolgálati közlemény jellegű dolgokat emailben jelezzétek ha egy mód van rá. A kommentfelület nem hibabejelentő űrlap.