Az rss-forradalom elkezdődött

Ugyan már! Ki használ rss-olvasót? Egyáltalán, ki tudja, mi az az rss? Hamarosan értelmetlené válnak ezek a parák. Nem csak amiatt, mert az Internet Explorer soron következő 7-es verziójában kiemelt helyen lesz az rss (a live.com-ról nem is beszélve), hanem mert itt van a Microsoft első ingyenes és csinos rss-olvasója...

Tegnap szaladt végig a blogokon, hogy megérkezett a Microsoft rss-olvasót fejlesztett (letöltés innen) Max névre keresztelt képmegosztó szolgáltatása mellé. Egy asztali rss-olvasóról beszélünk, mely bár nagyon szép és jó, kissé nehézkesen lopja fel magát a gépünkre.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az installáláskor arra kényszerítik a felhaszálót, hogy kapcsolja be az automatikus win-frissítést. (Fake oprendszeresek, óvakodjatok!) Aztán elkezdi bevizsgálni, hogy tényleg van-e legalább 1 gigahertzes procink és megvan-e a legfrissebb (3.0-s) framework. Ja, akiknek nincs MSN-passportjuk, még azt is kell csinálniuk.

Nos, nehézkesen, de felfutott a gépre. Nagyon impresszív rss-olvasó. Igazából a felvett rss-csatornákból újságoldalakat készít. Kellemes olvasni rajta a híreket, ugynakkor - nincs kecmec - Internet Explorerre az alapértelmezett böngészőredob ki, ha ráklikkelünk az egyik anyagra.



Ez az aggresszivitás nyilván nem fog tetszeni az Opera/FF-használóknak. Mint ahogy az sem, hogy egyelőre kevés lehetőség van az oldal testreszabására. Ugyanakkor az már most is látható, hogy a Microsoft nagyon okosan fogja összekapcsolni a képmegosztó szolgáltatását ezzel az rss-olvasóval.

Kihasználják, hogy az asztali alkalmazások gördülékenyebben működnek. Ugyanakkor a feed segítségével friss tartalmakat tudnak nyújtani az asztali alkalmazás keretei közt. Ez lenne a mágikus főzet amivel ismét megmérgezhető a Google?

Én mindenesetre nem tudom elképzelni, hogy ebben a kvázi offline környezetben (vagyis nem böngészőben) olvassam a jövőben a feedeken érkező híreket. A feed-olvasás a böngészőben lehet csak kényelmes. Na szóval, marad az a Netvibes...
Címkék: microsoft rss windows feed
2006.09.10. 13:23. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezek mind nagyon "fontos" dolgok a RSS feed-ek olvasásához: 1 GHz-es proci, 3.0-s .net framework, windows licenc, msn passport...:)
Jaja. Teljesen jogos meglátás. Ez olyan microsoftos belépő hahaha.
tartok tőle mégis ez fog elterjedni az emberek között...bár legalább megtanulják az rss használatát, és utána tudják majd értékelni a nem microsoftos verziókat is...főleg akkor, ha a feedjeiket akárhol meg kívánják nézni.
"Ez az aggresszivitás nyilván nem fog tetszeni az Opera/FF-használóknak."

Melyik az az épeszű Opera-használó, aki a beépített feed-olvasó helyett egy külsőt használ? Az Operáé nekem tökéletesen megfelel, gyakorlatilag minden hírt ezen keresztül olvasok.
Asszem az ff-felhasználók is ezt mondanák.
fw 3.0 gondolom a WPF miatt kell. (3.0 ua mint a 2.0 csak kivan bővítve vistás osztályokkal)
az rss nem arra való, h az egész cikket belerakjuk. egyrészt az lenne a lényeg, h kicsi figyelemfelkeltő legyen, amit gyorsan lehet frissíteni, másrészt a kedves olvasó ezen nem lát reklámokat.
ebben a mókában az újság jelleg lehet érdekes.
WLM/MSNmsg is alapból csak az IE-t nyitja meg a linkekre kattintva és a beállítások között nincs is lehetőség változtatásra, mégis ezer mód van rá, h megváltoztassuk.

attól mert nem webes még nem lesz offline. ez egy rich (vastag) kliens, az ezekre jellemző előnyökkel.

ms rendesen rágyurt az rss témára.
úgylátszik én túl maradi vagyok. szeretek végig kattingatni az oldalakon, megnézve, hátha van vmi új. persze ez is változhat :)
hopp, írja is hogy winFX-et használ. ezért kell a 3.0
csak angol winen fut...
természetesen idézőjelben értettem az offline-t. úgyismint asztali, ám fat kliens. héló.
hogy mire való az rss, azt meg hagyjuk.
egyrészt egy csomó mindenki full feedet ad, tehát elméletben meg lehet azt jeleníteni, a másik meg hogy az rss-ek közt egyre több az ad-supported, tehát egyre sanszosabb h összefutsz te is rss-be ágyazott reklámokkal. persze csak ha használod.
kicsit a web kezdetére emlékeztet :)
"fapados" híreket mindenkinek!

mivel nem fut a gépemen, el tudod mondani, h mire használja .net passportot?
használja egyáltalán valamire, vagy csak a beta miatt kell?
nem meglepő módon azzal kell belépni a szolgáltatásba. akár a netvibesnál vagy a google-nál.
hadd találjam ki: az almába harapó pingvin a kedvenc állatod, amelyik szabadidejében ablakokat zúz be.
micsoda költői kép! :D
A népek szemszögéből nézve a pingvin egyelőre erősen totyog, a halandó felhasználóknak meg nincs erre idejük/kedvük, egyelőre örülnek, ha az ablakkal megcsinálják amit akarnak a gépekkel oszt jónapot.

Másra való mindkettő. A vindivel sem lenne baj, ha normálisan lenne megírva, és ha nem akarná ráerőszakolni az akaratát a júzerre. Ja, és ha udvariasabb és kevésbé öntelt lenne....:)
Lehet nálam van a hiba, de nekem minden linket, bejegyzést Operában nyit meg a Max is...
Jogos. A probléma az volt, hogy egy kölcsönlaptopról néztem, amin meg az ie volt az alapértelmezett böngésző. Átállítottam és valóban, az alapértelmezettet használja. Úgyhogy mea culpa Microsoft.
Sziasztok! Egy alternatíva web-es hírolvasásra: globesnews.com/hu
Kár hogy csak a beépített forrásait képes használni.
az IBM, Novell és most már a Oracle is azért kezdett linuxot támogatni, mert az ms belépett a területükre és komoly konkurenciát kezdett jelenteni és nem azért mert megvilágsoultak.
a linuxot ilyen szempontból nagyon könnyű kihasználni, hiszen minimális befektetéssel elégséges konkurencia teremthető. mindegyik cég más kereskedelmi profiljából tartja el a linuxos pénznyelőjét...
Na ezt mar ki is vegeztek :D Nem volt hosszu eletu a projekt. Az oldalon mar, csak egy Thank You fogad... Bye bye Max..