Belenéztünk a jövő napilapjába

Levelet kaptunk.

We are now ready for you to be among the first to download and use the new Times Reader beta software.

Ki is próbáltuk. A rendszerkövetelmény teljesíthető (1GHz proc, 500 mega ram, WinXP SP2 és persze NYT.com-os regisztráció). 4,2 megás fájlt kell letölteni és telepíteni. Jó. Tölti cserébe a Microsoft .Net 3.0-t. Keretrendszer is kész.

Na, bent vagyunk. A legviccesebb így elsőre, hogy a dátum magyarul jelenik meg. Aminek nem sok értelme van, mert aki nem tudja az angol napokat fejből, az a Timesot sem fogja olvasni.

A Reader nagyjából azt tudja, amire számítani lehet. Egy deszktop alkalmazás, ami valóban teljes képernyőn, nagy betűkkel seamless kínálja nekünk a szöveges tartalmakat. Az autosync segítségével mindig a legfrissebb híreket, cikkeket láthatjuk az asztali újságolvasó szoftverben.

Elvileg minden kijelzőre optimalizált megjelenítést nyújt a Reader, bár mondjuk szívesen megnézném egy 14 collos crt monitoron, hogy úgy is zsír-e. Ha becsukjuk a Readert, lekúszik a tálcára, és értesít minket ha új cikk vagy hír került az újságunkba. Endless lapzárta.

Az egész olyan benyomást kelt, mintha egy folyamatosan frissülő digitális napilapot olvasnánk. Igen, valójában egy jó próbálkozást látunk arra, hogy hogyan lehet közelíteni a napilapos felfogást az online-desktop világhoz.

Nem valószínű, hogy ebben a formában fogom olvasni a jövőben a Timest, de ha lenne egy olyan kis hordozható érintőképernyős izém, esetleg digitális újságom, akkor esetleg megfontolnám.

Az egész rendszert érdemes lenne idehaza is kipróbálni, bár azt gyorsan hozzáteszem, hogy ilyen szoftvereket nyilván csak a heavy userek használnak. Nem vagyok biztos benne, hogy mondjuk egy átlag népszabadság-olvasóhoz eljutna egy ilyen szoftver, s ha még így is lenne, nem hiszem hogy használná.

De egy próbát megérne. Szép, kellemes, olvasóbarát, gördülékeny és friss. Lehet, hogy mégis megmenekülnek az esőerdők?

Címkék: usability
2006.09.16. 16:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindig is kiváncsi voltam, merre tart ez az irányzat, mikor lesz attöres, stb.
Évekkel ezelőtt teljesen beájultam az elsŐ cd-romoktol, amiknek az "erejét" azzal probalták demonstralni, hogy ezeken bizony egy átlagos otthoni könyvtár anyaga elfér.
Aztán persze jött a kérdés, hogy mire is jó ez? Lehet benne keresni... jó, és? Ha majd' ki esik a szemem, akkor nem fogok sok időt eltölteni ezzel.
De ez itt most egy újabb lépés.

D. Vercotti 2006.09.17. 11:43:03

Hát, nem olyan nagy újdonság ez, a www.pressdisplay.com oldalon nagyon-nagyon sok újság olvasható ilyen formában. Praktikus.
de ez mivel tud lényegesen többet, mint egy hagyományos webalkalmazás -amit ráadásul már meg is szoktak az emberek? (kérdezem így láttatlanban)
Vercotti, ez a pressdisplay nem csak praktikus, hanem igen fejlett. Kösz, hogy beszúrtad a linket. Kíváncsi vagyok miben lehet jobb a Times.
tényleg jó találat. a times reader abban sokkal jobb h felhasználóbarátabb. usability, na.
Nem lehet véletlenül, hogy azért jelennik meg a dátum magyar formátumba, mer' a windozod úgy van beállítva?
LOL?
ez egy szoftver. ne úgy jelenítse meg ahogy a windows. legyen annyira igényes, hogy képes saját maga is megjeleníteni. a totalwar sem magyar dátumokat jelenít meg. :)
jó, akkor arról hallottál már, hogy van olyan, amikor egy program a te nyelvi, dátum, pénzem, stb beállításaid használja? és hogy ez miért van?
hallottam. de itt ez kifejezetten béna. az egész oldal angolul vna, és középre meg kiírja magyarul a dátumot. rengeteg szoftver van ami képes arra a nagy trükkre h maga írja ki a dátumot.
ok, akkor mondjuk azt, hogy pl. a windows "regional and language options"-nál nem angol beállításokat használó felhasználókra megint nem figyeltek eléggé (the vast majority btw)
akkor ezt a sort kérem törölni :)

"Aminek nem sok értelme van, mert aki nem tudja az angol napokat fejből, az a Timesot sem fogja olvasni."
mostmár majdnem biztos vagyok benne h viccelődsz.
Szerintem nem viccel, gondolkodj egy kicsit :-)
Egyebkn ugyanazt a WinFX-et hasznalja, mint a MS MAX...

Rich kliensek uj generaciojahoz van szernecsenk?

En orulnek neki, ha vegre megmutatnak a vilagnak, hogy mennyire vergyenge is a web, mint platform, egy igazan prfesszionalis rich kliens, mint kollaboracios, internetes, prezentacos, etc. platformhoz kepest.
"ez egy szoftver. ne úgy jelenítse meg ahogy a windows. legyen annyira igényes, hogy képes saját maga is megjeleníteni. a totalwar sem magyar dátumokat jelenít meg. :) "

ezt totálisan rosszul látod. pont az igényesebb szoftverek jelenítik meg lokálisan azt amit tudnak.
vald be, h csak bele akartál kötni valamibe!
ennek a kifogásnak még annyi értelme sincs, mint amikor azon röhögnek, h feltesz a progi angolul egy kérdést és alatta igen/nem van magyarul.
ha nagyon zavar, akkor a .net konfigba beállítod, h az angol legyne az alapértelmezett.

megjegyzem, h az egész blogod magyar és mit látok az alján: "Remember me (Set cookies for name, email & url)" =P
hát próbáld ki, és meglátod, milyen hülyén néz ki. ennyi.
Lehet hogy hülyén néz ki, nem azt mondták hogy nem :-) Hanem hogy pont az jelent pluszt egy program megírásakor, hogy alkalmazkodik a te nyelvedhez, ne értetlenkedjünk már.
Majd ha lesz okos fordító, akkor az egészet magyarul olvashatod, a dátum csak a kezdet ;-)
érdekes h ez a dátum téma érdekel titeket a legjobban a readerrel kapcsolatban. szerintem ez tök mellékes. sokkal fontosabb, hogy vajon van-e értelme ilyen olvasókat fejleszteni. rá lehet-e venni az embereket arra, hogy asztali szoftvereken olvassanak online tartalmakat. meg egyáltalán, mi a baj a nyt online kiadásával?
Persze nem a dátum a legfontosabb, csak az emberek szeretik oszlatni a ködöt, ha félreértést látnak...

Én még nem látom az értelmét a desktopos olvasóproginak. Írtad a usability-t, de hát ma már mindent meg lehet csinálni egy weboldalon is. A frissítés lehet csak gond, de gondolom arra is ki lehet találni valamit, valami külön kis figyelőprogi, akármi. Egy desktop alkalmazás túl speciális, új verziók lenyomása az emberek torkán, stb...
egy netet használó proginál nem gond az új verzió, addig nem jelentkezik be, míg nem frissül és kész.

a netnek azért nagyon sok korlátja van. egy ilyen kliensoldali sw, jóval kisebb terhelést jelent a központi szervernek (márha használ egyáltalán ilyet).
megjelenítésben és sebességben is jóval szerényebb egy webes oldal. az ajax sokat dob a dolgon, de minnél gyorsabb az ajax, annál több kódból áll és így annál több dolgot kell letölteni ahhoz, h egyáltaán megjelenítse saját magát, és még az adatokon nem is dolgozott.
Oké, ezek érvek annak, aki csak otthon, kis sávszélességgel netezik. De aki több helyen, és/vagy normál sávon, annak kéne a hordozhatóság.
Megjelenítésben meg nem gondolom hogy hátrébb lenne a web mint a desktop.