CV, online élettel kiegészítve

Több napos lemaradásunkat pótolva számolunk most be egy kutatás eredményéről, melynek legfontosabb eredménye, hogy az amerikai munkaadók igenis figyelik a munkára jelentkezők online életét. Legalábbis rákeresnek a social networkökben az adott személyre, hogy többet tudjanak meg róla.

És hát gyakran egészen személyes dolgokról is értesülnek, ami befolyásolhatja a munkaadó döntését. Például kiderülhet, hogy a jelentkező mást mondott a munkaadónak az állásinterjún, mint ami a publikus profiloldalából kiderül. (Nincs is annyi/olyan végzettsége, nem is olyan jók a kommunikációs készségei, titkolt szenvedélybetegségei vannak, hazudni szokott mikor beteget jelent munkahelyén, stb.)

When asked to divulge the types of information discovered on the Web that caused them to dismiss potential employees, hiring managers pointed to the following:

  • 31% - candidate lied about qualifications
  • 25% - candidate had poor communication skills
  • 24% - candidate was linked to criminal behavior
  • 19% - candidate bad-mouthed their previous company or fellow employee
  • 19% - candidate posted information about them drinking or using drugs
  • 15% - candidate shared confidential information from previous employers
  • 12% - candidate lied about an absence
  • 11% - candidate posted provocative or inappropriate photographs
  • 8% - candidate’s screen name was unprofessional
Minden negyedik munkafelvevő ember rákeres a jelentkezőkre a social network szájtokon. Persze ezt magunktól is kitalálhatnánk, mindenesetre érdemes tudatosítani, hogy publikus online életünk nem csak barátaink és ismerőseink számára elérhető, hanem akár mások is érdeklődhetnek ezen tartalmak iránt.
Címkék: privacy social network privacy2.0
2006.10.31. 11:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sot esetleg ha a blogjukat is megtalaljak, meg erdekessebb dolgok derulhetnek ki...

Azt olvastam / hallottam vhol, hogy allitolag az amerikai vizum kiadasa elott az erintett emberkere rakeresnek a google-ben. Ez nemtudom kamu-e.
Működik ez fordítva is! Én legutóbbi interjúm előtt rákerestem a cég dolgozóira és akikhez volt egylépéses kapcsolatom, azoknál érdeklődtem a helyről a közös ismerősön keresztül. :)