Berners-Lee 2.0

Mikor szeptember elején hírt adtunk róla, hogy az internet atyja, Tim Berners-Lee kikérte magának, hogy léteznék olyan, hogy webkettő, már sejthető volt, hogy a valódi érvek helyett inkább egyfajta legitimációs harc folyik. Legalábbis Berners-Lee részéről.

Az történt ugyanis, hogy az elmúlt években egyre kevésbé ő volt az az ember, akinek véleménye a web jelenére/jövőjére nézve érdekes, hogy mást ne mondjunk, bölcs lett volna.
I think Web 2.0 is of course a piece of jargon, nobody even knows what it means. (Berners-Lee, szeptemberben)
Elindultak folyamatok, melyek az internet kezdeti alapvetéséhez már nem voltak passzinthatók. Persze nem arról van szó, hogy hirtelen létrejött egy másik internet. Csupán arról, hogy a kezdeti technokrata felfogást felváltotta egy ennél sokkal inkább a széles közönségre fokuszáló nézet.

Két hónap telt el, s Berners-Lee-t hirtelen mégis elkezdte érdekelni az, amiről korábban mégcsak nyilatkozni sem volt hajlandó. Ha már egyszer mondta, amit mondott, visszakozni nem fog. Inkább megpróbál úgy csinálni, mintha sajátmaga jutott volna a felismerésre: közösségi web mégiscsak létezik, és ez egy sor kérdést felvet.

A kezdeményezést úgy hívják, hogy Web Science. Nem fogják kitalálni, de a közösségi webet kívánják leírni, s mindjárt első körben diszciplínát meghatározni a módszertanhoz. Miután sok évig tagadta, hogy egyáltalán bármit is változott volna a web az elmúlt két évtizedben, most hirtelen a jövőt kívánja felvázolni a web jelenéből kiindulva.

A Berners-Lee csoport által most vizsgálni kívánt területek (közösségi web és a bizalom, privacy 2.0 kapcsolata, stb) az utóbbi években elég jól körbejárt, elég mélyen dokumentált jelenségek voltak. Igaz, akkor még Berners-Lee ebből tüntetőleg kimaradni szándékozott.

Két hónapja még senki nem gondolta volna, hogy ilyen mondatok fogják elhagyni a száját:
What we're saying is that it's becoming so important that things like Wikipedia are being created, new business models are emerging and that it's changing our lives so much that we have to have a science to understand this. (Berners-Lee, novemberben)
Mondhatjuk úgy is, Berners-Lee bocsánatot kért a maga módján, s részéről készen áll bekapcsolódni abba a diskurzusba, ami évek óta tart. Willkommen...
Címkék: filozomatika
2006.11.02. 18:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szánalmas, amikor bárki a saját nimbusza után szalad.
Ő fedezte fel a web-et. Pont. A web atyja kifejezés már gáz, hülyesség, fölös tekintélyteremtés. Nem ő tojta mint a 100 millió weboldalt és nem ő írta meg mind azt a X millió sor programot és szellemi összterméket ami feltölti és működteti az egész kacatot.
Ha meg ilyen gyakorlati témában meghallom a diszciplina szót egyből tudom, hogy valami felhőbaszó szemfényvesztésről van szó :)

KowDerMeister 2006.11.02. 21:42:24

Pix: nem felfedezte, hanem feltalálta a WWW-t, amit most is olvasol, kidolgozta a HTML-t és lefektette a domain-ek alapjait. Pl. azt nyilatkozta, hogy ha ma dönthetne, akkor inkább már a hu.index lenne a sorrendje a neveknek és a -t is tévedésnek nevezte. Ez az ember ennek ellenére nem szánalmas, hanem zseni.
Nem lesz minden autó- és motortervezőből forma1-es pilóta. Mégis, a ferrari név patinánsabban cseng, mint az, hogy schumi, vagy a hu.wikipedia.org/wiki/Wright_fiv%C3%A9rek
Wright-fivérek neve is sokáig fent fog maradni, annak ellenére, hogy több millióan repülnek ma már. Én megértem Lee-t, úgy érezhet most, mint Albert Hoffman "bajkeverő csodagyermekével" kapcsolatban - függetlenül attól, hogy ez utóbbi egy köztudottan elhíresült véletlen.
Szánalmas, kedves Pix. Persze ez a gondolkodás érdekes. Nem az a lényeg, hogy ő találta e fel, vagy sem, hanem az, hogy a web2.0 buzzwordnek van e valami értelme, ez pontosan ugyanaz a lufigerjesztés ami 5 éve is volt és szépen eldurrant.
A web 2.0 nem érted, hanem az ipar Önmagáért van, és az elnevezése is szánalmas mert ugyanazon technológiát használja, maximum a látásmód más, mitől lenne 2.0?
Igen kiérezhető a sértődöttség Berners-Lee hozzáállásából, de IMHO nem ez a lényeg hanem amit fentebb irtam.
Okoska: a web1.0 és a web2.0 között pontosan az a különbség, mint az otto és a wankel motor között. Ugyanazt teszi mindkettő, csaképpen régen nem lehetett rendesen megcsinálni az utóbbit, mert nem voltak meg hozzá az ismeretek. Ugyanazokból a dolgokból manapság sokkal jobbat lehet alkotni, csak azért mert a környezet megváltozott.

Mondhat bármit TBL ez bizony fejlődés, és ezért van odabiggyesztve az a 2-es. Az más kérdés, hogy amikor megalkotta a www-t, ő pontosan ilyen dolgokra gondolt, amik manapság vannak. (mindenesetre nem a web2.0 pápái lesznek a történelemkönyvekben, hanem ő)
A kötözködés szánalmas, hogy ő, mint a web atyja letorkolja azokat, akik az elvi-technológiai alapok fölött néhány layer-el felfedezni vélnek valami újszerűt. Mintha engedélyt kéne kérni tőle arra, hogy valaki máshogy értelmezzen valamit. Mintha baj lenne, ha valaki más _megcsinálja_ ugyanazt, amit ő (állítólag) megálmodott. Ez az másképp értelmezés lehet, hogy felhőbaszás, de lehet, hogy nem és tényleg szerveződnek újszerű módon tartalmak.
Jó hogy azt nem deklarálja, hogy csak neki köszönhetünk mindent és mindent ő talált fel és tudta előre, hogy mi lesz. Jó hogy azt nem gondolja, hogy az ő kis bizottsága kell a jövőben is, megmondani, hogy mi merre hány méter...