A Microsoft is rámozdul az ingyen wifire

Múltkor a Fon kapcsán írtunk arról, hogy lévén az ingyenes wifit biztosító közösségi szolgáltatás Google és Skype tőkéből épül, nem lehetetlen hogy a jövőben az állami biznisz helyett ebben a modellben találja majd meg a két cég a szabad internetezést, és ezzel együtt a még több felhasználó felé vezető utat.

Nem csak a már meglévő sávszél szabad megosztásával lehet ingyenes wifit szórni, hanem a hagyományosabb üzleti modell, a "hirdetéses ingyenesség" is töri az utat előre. Ebben a modellben hisz a Metrofi is, mely tegnap jelentette be, hogy stratégiai megállapodást kötött a Microsofttal.

Az egyelőre csak Portlandre fokuszáló megállapodás mögött nyilván sokkal mélyebb megfontolások is lehetnek. A Microsoft adja adCenterén keresztül a hirdetési megoldást, mely a helyi érdeket figyelembe véve szórja a netezőnek az ingyenességért cserébe a személyre szabott reklámokat.

Persze ez kevésbé tűnik vonzónak, mint a Fon, de ha a biznisz oldaláról nézzük, a Metrofinak könnyebb a helyzete. A Fon ugyanis továbbra is lebeg a legalitás határán, és nyilván csak idő kérdése, hogy komolyabb ellentábor kovácsolódjon össze (elsősorban a vezetékes netszolgáltatók főszereplésével).

A Microsoft-Metrofi megállapodás egyébként megint azt a vállalati logikát mutatja, amit annyiszor láttunk már az elmúlt 1-2 évben: nem azért fektet be, lép be egy számára új piacra a mamut, mert komoly tervei vannak. Hanem mert nem szeretne lemaradni, ha esetleg mégis beindul az a biznisz. Az elején - mikor még olcsó és nem ráz - szeretne ott lenni. Ha meg bukik az egész, mi történhet? Elveszít néhány millió dollárt. Senki nem fogja megérezni.
Címkék: microsoft google wifi fon metrofi
2006.11.15. 11:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem tetszenek a hirdetéses ingyennet megoldások, főeg, ha szélessávot jelentenek.

Várom őket szeretettel. A Font megoldása nem tetszett egyrészt az illegalitása miatt, másrészt nem szeretném, ha rácuppanna valaki letölteni a sávszélemre, amikor nekem is kell. Ennyit nem ér az olcsó wifi router.
De a az olcsó wifi routeredet meg leszabályozhatod, drágább drótos routereden, a sávszéled mondjuk 50%-ára és akkor még a pinged is jó marad ...
Running an Access Point with La Fonera is not only secure but also easy to control. You can choose the amount of bandwidth you want to share.

(What's FON - en.fon.com/info/whats_fon.php)


A neked kényelmes sávszélesség megőrzése úgy tűnik megoldott. Pontosabbat akkor tudok mondani, ha megjön a FON routerem.

Érdekesebb az az eset, amikor az adsleknél eleve szűkös fel sávot kezdi megenni a kedves vendég. De szerintem még ez is belefér.
Nemsokára jönnek az olyan mobiltelefonok, amik wifi-t használnak, és majd ilyen körzetekben lehet velük beszélgetni.
miért húztad ki az utolsó bekezdést? sztem tök igaz...
mno ... az utolso kihuzott-de-megis-ott-van allitasodat azert en megkerdojelezem ... :) hogy a microsoft-nak nincsenek komoly tervei :)? megis hogy lehet ekkora csacsisagot mondani :) ? es pontosan az elmult 1-2 evet hozod fel, amikor kurva nagy valtozasok mentek vegbe a microsoft-nal ... ? fura.
A Friera www.friera.hu indulásával itthon is van már reklámok által szponzorált ingyenes Hotspot szolgáltatás. Ezzel a programmal a Wiera összes BASIC hotspotján (jelenleg kb 100 helyen) lehet netezni. A Google 300k-s sebességben korlátoz míg a Friera pedig 500k-ban.
Már csak az a félmondat hiányzott, Tomek, hogy 'egyelőre windows only, de dolgozunk a problémán'. Vagy valami ilyesmi.
Csaba:

A következő lépcsőkben lehet a megosztott sávszélességet állítani a FON router konfigjábn:
512Kb - 768Kb - 1Mb - 2Mb - 4Mb - Unlimited