A szemantikus web: avagy miről is szól az internet valójában?

A követ a tóba John Markoff dobta be ismét. A mostanában webkettőben és úgy általában a közösségi webes témákban igencsak pörgő Timesba írt egy igencsak összeszedett írást a szemantikus webről. De előbb nézzük is, hogy mi a tök ez a szemantikus web.

Az alapdilemma az, hogy az interneten megjelenő tartalmak struktúrálatlanok. Nincs egy olyan rendszer az egész felett, mely eligazodást kínálna nekünk: merre mit találunk, hol vannak hasonló tartalmak, stb.

Gondoljunk csak bele. A netező ma két dolgot csinál: nem merészkedik ki a nyílt webre, hanem csak bookmarkjai, feedjei közt vándorol. Vagyis ugyanazt a 5-10-20-50 tartalmat fogyasztja minden egyes nap. A másik tipikus mentalitás, a kalandozó. Aki linkről linkre kattintgatva nyomul bele az ismeretlen tartalmak rengetegébe.

Az internet persze utóbbira csábít bennünket inkább. Hiszen egy folyamatosan változó, dinamikus tartalomtömegnek képzeljük el, mely akkor is változik, pörög, frissül, mikor mi épp megszokott weboldalainkat kattintgatjuk.

A szemantikus web, vagyis az internetre emelt intelligens réteg, egy globálisan skálázható web, mely segít nekünk megtalálni a számunka hasznos és érdekes tartalmak százezreit, akkora falatnak tűnik, hogy reálisan kár lenne számolni vele.

The Semantic Web is about two things. It is about common formats for interchange of data, where on the original Web we only had interchange of documents. Also it is about language for recording how the data relates to real world objects. That allows a person, or a machine, to start off in one database, and then move through an unending set of databases which are connected not by wires but by being about the same thing. (w3c)

Márcsak azért sem, mert egyelőre erősen kérdőjeles minden "mesterséges intelligenciá"-val kezdődő mondat. Főként ha bonyolult és hatalmas rendszerekről beszélünk.

A szemantikus webben a szemantikus arra utal, hogy a weben megjelenő tartalmak számítógépes műveletek segítségével nyernék el jelentésüket. Vagyis így válnának hasznos tartalommá. A hasznosság a tartalmakhoz kapcsolt metaadatok kiértékeléséből jönne létre. Ez pedig kicsit sci-fi szagú mesterséges intelligencia-elméletnek hathat elsőre.

(Az egyik kezdeményezés, mely ennek az elméletnek a gyakorlatát hivatott kidolgozni, a Microformats. Plusz a W3C alapszinten kutatja a témát.)

A szemantikus web problémakörét nem csak az teszi bonyolulttá, hogy meg kellene mondanunk, hogy milyen metaadatokat rendeljünk milyen logika szerint adott html-oldalakhoz, hanem a másik oldalról: ki kell tudni értékelni ezeket az adatokat más szolgáltatóknak, akik a metaadataink ismeretében releváns ajánlatot szeretnének nekünk tenni.

[M]ost information on the Web is designed for human consumption, and even if it was derived from a database with well defined meanings (in at least some terms) for its columns, that the structure of the data is not evident to a robot browsing the web. (w3c)

Bár manapság egyre többen gondolják azt, hogy a szemantikus web akkora újítás lehet a web történetében, hogy nyugodtan kijárna neki a megemelt verziószám (3.0), a temérdek elméleti és technológiai kérdés (xml vs. rdf, owl, daml és az összekombinálhatóság) azonban egyelőre inkább azt mutatja, hogy az okos és szervezett internet egyelőre csak egy olyan utópia, mellyel kapcsolatban izgalmas és produktív párbeszédeket lehet folytatni.

Ezek a párbeszédek ha nem is vezetnek el a jól működő szemantikus webig, nyilván sok olyan mellékeredménnyel kecsegtetnek, melyekért már önmagában érdemes bátor és merész ábrándokat kergetni.

A Google egyre okosabb, egyre relevánsabb találatokkal kecsegtető keresője, vagy akár az APML- és a Sitemaps-kezdeményezés is a szemantikus web irányába mutat.

Címkék: filozomatika web3.0 szemantikus web
2006.11.20. 17:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a web 3.0 "divatértéke" hamar le fog menni - ezt már nem lehet startup keretek között elkezdeni, és egyelőre túlságosan filozofikus.
De legalább a Webisztán is megtalálható lesz a Google-n, ha a web 3-ra keresünk. :-)
Tudtok olyan magyar forrásról, mely értelmesen, összefoglalja mikroformátumokkal kapcsolatos tudnivalókat? Az angol szövegértéssel nincs gond, csak kiváncsi lettem volna, hogy valaki írt-e már erről 5-nél több és épkézláb bekezdés. Köszi.
sithlords:
Szerintem felesleges magyarul keresgetned erről, mert kb. 1 bekezdés leírja a lényegét az egésznek. Az meg angolul is befogadható:-))))

Arról már nem is beszélve, hogy ilyennel foglalkozni gyíkság, sokkal fontosabb dolog szegény klónteret megvédeni a csúnya és gonosz oldskúl médiától:-))
Ebből a cikkből csak az nem derül ki, hogy mi az állítás!
Kár volt bedobni ezt a web3.0 taget, most mindenki ezen fog lovagolni :| (még én is)

Amióta szóbakerült a szemantikus web, azt várom, h a google/yahoo/msn/you-name-it kereső bekérdezhető legyen az adott urlre, és visszaadja az url tagjeit. Ez lenne az a technikai újítás, amitől a startupok is tudnának adatbázist építeni, és rögtön több kapcsolat épülne ki a pure adatok között.
Nem egy túl ismert könyv, de talán valaki olvasta: Aldous Huxley: Szép új világ
Ezt a '20-as években írta a szerző, és egy túlszervezett, túlstruktúrált társadalomról ír. Természetesen negatívan mutatja be, amivel kénytelen vagyok egyetérteni. Nem hiszem el, hogy minden aprócska site-ot meg lehetne találni szemantika szerint. És piszoknagy hiba volna elveszíteni ezeket a lapokat.

Kell egy villanykapcsoló? Nincs kedved a városban járkálni másfél órát, hogy találj egy boltot? Hát akkor keresel egy boltot a Goggle-on, megtalálod az egyetlen html-ből álló site-ját, ahol ott van a címe, telefonszáma, nyitvatartasa és árukészlete. A büdös életbe meg nem találnád ezt a site-ot szemantika alapján.
Szerintem.
Nézzétek meg a progos.hu céget! Már 2002-ben kezdtek a témával foglalkozni. Alapítóik elismertek a szakmában (külföldön), tartottak néhány előadást is a témában. ( www.w3c.de/Events/2005/Vienna.html )
A W3C szemantikus web koordinációját is egy magyar ember koordinálja: Herman Iván

Csak nézzetek szét..