A Milgram az iWiW-ismerősökre kacsintgat

Füge kolléga jelezte, hogy a Milgram a minap szétszórt felhasználói közt egy emailt, mely abban nyújt segítséget, hogy átmenthessük - bár nincs nevesítve, de egyértelmű - iWiW-es ismerőseinket a Milgram rendszerébe.

A technikát most nem ismertetnénk részletesen. A lényeg, hogy az iWiW "összes ismerős"  oldalát kell belemásolnuk egy táblázatkezelőbe (excel, google docs, stb,), amit szépen fel tudunk tölteni a Milgramba és kész: máris minden iWiW-es kapcsolatunk milgramos kapcsolat lesz. Még képet is kapunk arról, hogy mi lesz az eredmény. Íme. Ezt követően eldönthetjük, hogy akarunk-e minden (!) iWiW-es ismerősünknek milgramos meghívót küldeni avagy csak néhánynak.

Nem feltétlenül az a baj, hogy szép dolog-e rivális szolgáltatás adatbázisának átmentésére buzdítani. Ebben még nem feltétlenül van kivetnivaló, ha egyszer az adatok (legalábbis a regisztrált felhasználók számára) nyilvánosak. Persze csak akkor, ha az iWiW ezt külön nem tiltja.

Amivel itt baj van, az az, hogy egy közösségépítő szájtnak normál esetben nincs szüksége arra, hogy ilyen mesterségesen gerjesztett módon próbálja meg beszippantani az embereket. Ha az emberek jónak tartanak valamit, akkor maguktól is... Ha meg nem, akkor csak felidegesíti őket a meghívók kiküldésére való buzdítgatás.

Lévén megbízható látogatottsági adatok a Milgram kapcsán nem állnak rendelkezésünkre, így ismétcsak kénytelenek vagyunk az elnagyolt és nem reprezentatív Alexa-adatokra hagyatkozni. Hátha jobban megértjük, miért választotta a fenti stratégiát a Milgram:



Címkék: iwiw social network milgram
2006.11.23. 19:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, a milgram.hu sajátos növekedési technikáiról már többen is említést tettünk korábbi kommentekben, jelesül a vadidegenek által küldözgetett meghívókról. Erről szerencsére, nálam a tizedik meghívó után, leálltak.
Ugyanilyen levelet kaptam egy héttel ezelőtt a People-től (ppl.hu) is! Ott olyan szinten ment dolog, hogy az IWIW-ről még képernyőképek is voltak, hogy hova kattints.
Jah! És mindezt úgy hogy egy számomra ismertelen valaki írta, azzal a szöveggel, hogy erre ő maga jött rá és csak segíteni akar a többieknek ezzel a levéllel!

A Milgram legalább felvállalta! :-)
Szerintem nem feltétlenül a gyanús e-mailek az alacsony látogatottság okozói. Inkább az, hogy már túl sok van a kapcsolatépítőkből. Lehet, hogy már az átlag users is megunták a klónokat?! Mert a gyanús e-mailek csak az okosabb felhasználóknak tünnek fel, akik például utálják a hoaxokat, míg az átlag hálás érte. Az utóbbi időben több helyről is kaptam meghívót hasonló, nem csak magyar! rendszerekbe. De most már vagy 2 hónapja egy se jött. (Szerencsére.)

Egyébként ehhez a módszerhez erősen hasonlít Tóthbenedek alkotása (tőle lopták az ötletet?):
tothbenedek.hu/iwiwtovcard/

devizakozep 2006.11.23. 22:40:50

en azert megjegyeznem azt is, hogy a sajat kapcsolatilistajaval mindenki azt csinal amit akar. tehat ha en az iwiwbol kiirom egy darab papirra a sajat kapcsolataim adatait, az az en dolgom. ha a papirrol beirom akarmilyen masik SN oldalba, szinten az en dolgom. ha ugyanezt copypasteval teszem meg, notepadba, az en dolgom. jogom van hozza. ha excelbe akkor is, ha egy masik oldal automata kapcsolatkijelolojevel, ahhoz is. szoval se az iwiw, se senki ne szoljon be hogy milyen modszert hasznalok arra , hogy a _sajat_ baratikorom listajaval hogy es milyen formaban mit csinalok.

_termeszetesen_ egy ilyen szolgaltatast emailspamm formajaban publikalni nem! etikus. maga a szolgaltatas az.

Pairg: az otlet tobb eve letezik es elfogadott a kulfoldi kozossegi oldalakon. az, hogy itthon tothbenedek csinalt eloszor ilyet (ill. hogy tole hallottal ilyenrol eloszor) egy dolog.
"Nem feltétlenül az a baj, hogy szép dolog-e rivális szolgáltatás adatbázisának átmentésére buzdítani. Ebben még nem feltétlenül van kivetnivaló, ha egyszer az adatok (legalábbis a regisztrált felhasználók számára) nyilvánosak. Persze csak akkor, ha az iWiW ezt külön nem tiltja."
Hát valszeg nem a Milgram lesz az a webcucc, amit legközelebb nagy delláért felvásárolnak kis hazánkban. Mondjuk 1 milliárdért. Lehet hogy ahhoz új dolgokat illene kitalálni.

devizakozep 2006.11.23. 23:18:15

HH, nemtudom h ezt nekem irtad-e, olvastam. A "ha az iWiW ezt külön nem tiltja." passzusra irtam azt amit.

Az iwiwen azok ott az en ismeroseim adatai, es en az en ismeroseim adatait ott es akkor hasznalom fel, ahol es amikor akarom. Hiszen az EN ismeroseim adatai! Az, hogy zsirkretaval a falra irom, vagy egy moddal atemelem akarhova mashova, totalisan lenyegtelen reszletkerdes. Kinti oriascegek oldalain letezo, elfogadott, normalis dolog. Itt meg megy az ovis kemenykedes.

nem az számít, hogy a te ismerőseid, hanem hogy mi volt a felhasználási feltételekben, amit elfogadtál, amikor regisztráltál.
btw, az ismerőseid adatait te csak ott használhatod fel alapesetben is, ahol ők azt neked megengedik. jól néznénk ki, ha ismerőseink adataival magunk rendelkezhetnénk.

devizakozep 2006.11.23. 23:24:23

azert vegyuk mar azt eszre, h nem en vagyok az oldalert hanem az oldal ertem. belolem el, miattam letezik!

persze lehet ezt jogicsursavarni, csak szvsz ostobasag. Meg nehany, szazmillio dollart ero ceg szerint is.
semmit sem kötelező használni. főleg nem ingyen és bérmentve rendelkezésedre bocsátott szolgáltatásokat. ha nem tetszik, tovább állsz.

devizakozep 2006.11.23. 23:29:17

ismerosom emailcimevel (es telfonszamaval amennyiben azt megadja) rendelkezem oly modon, hogy oda jegyzem fel ahova akarom. a mobilomol is attoltom a masik mobilomba, ha 20as ha 30as. az ismerosom NEKEM adta meg a szamat (emailjet), mert VELEM akar kommunikalni, kontaktalni.

kicsit kezdunk oda kilyukadni, hogy a fulemnek joga van e hallani, ha egy mp3formatumrol szol a zene, vagy ha futyulok egy dallamot akkor fizetnem kell-e erte. ertesz ugye? ertesz, persze.

devizakozep 2006.11.23. 23:33:14

:-)) kicsit ez olyan volt, h elfogytak az ervek.

persze megertem, mert valoban, arra nincs jozan erv, ha vki meg _szeretne_ nekem tiltani azt, h a barataim emailcimet (amit ismetelten: ok ugye NEKEM adtak meg) mashova is feljegyezzem...

devizakozep 2006.11.23. 23:34:17

jah, s nem ingyen es bermentve, hanem reklambamulasert cserebe. tudom. nehez velem vitazni, kulonosen ha igazam van :-)
nem hiszem h ismerőseid személyes adatait neked jogod van betenni különböző publikus szolgáltatásokba. (a mobilod telefonkönyve nem publikus hely.) vajon mit szólnak ehhez az ismerőseid? és mi van ha nem értenek egyet ezzel?
szerinted egy szolgáltatás üzemeltetése, a fejlesztésről nem beszélve ingyé van? lol. hát akkor miéert nem csinálsz magadnak egyet?
ja, ilyenek, hogy munkatársak fizetése, rezsi, szerverek, géppark nem beszélve. ahhoz nagyon sok bannert kell megnézned, hogy nullszaldós legyen egy szolgáltatás. te az a netező vagy, aki tényleg azt hiszi h a szolgáltató rosszindulata miatt vannak hirdetések egy oldalon. laza. ja, azt meg sem említem, hogy persze minden szolgáltató szeretne profitot is látni. ez már nyilván ördögtől való bűn lenne.
Hirbehozo: aki nem erte ezzel egyet, az torolheti a kapcsolatunkat azt annyi. vagy mi van most?
ismet egy tulragozott tema :)

devizakozep 2006.11.23. 23:51:31

egyreszt mibol gondolod hogy esetleg nincs? a szolgaltatas uzemeltetesenek es fejelesztesenek ellentetelezese vagy a szolgaltatas fizetosse tetele vagy reklamok bamultatatsa.

masreszt: ismerosomnek, ha tudom az emailcimet jogom van levelet kuldenem es ha tudom a telefonszamat, jogom van felhivnom. ez szinten nem kerdes. ha en egy masik szolgaltatasra akarom ot meghivni, az szinten az en dontesem. v eloirja vmi kizarolag "hello hogyvagy" leveleket kuldhetek a sajat ismeroseimnek ? ervelesed szerint jogtalan magatartas az, ha en leirom a sajat ismeroseim emailcimet egy papirra a sajat iwiwes "postafiokombol", aztan hetek mulva a papirrol begepelve a cimeket leveleket irok nekik.

mondom, hulyesegekbe ne menjunk mar bele plz.
devizakozep: osztom
nem figyeltél. az hogy "publikus" nem azt jelenti, hogy "emailt küldök". hanem hogy kiteszed egy nyilvánosan elérhető helyre.
maradjunk annyiban, hogy jobb lesz ha az ismerőseid rajtad tartják a szemüket.
szerintem is kifújt ez a thread.

flémelni csak és kizárólag ennél a postnál lehet a webisztánon:
webisztan.blog.hu/2006/11/21/flame_mekka#comments
Csak hozzátennék még annyit, hogy a meghívott személy adatai nem lesznek publikusak. Majd ha reagál a meghívóra és elfogadja felhasználási feltételeket, akkor igen.
ez így van. de ezt senki nem is állította. csupán azt, hogy az iwiw-es ismerőseid adatai publikusak, s ezeket szeretnéd átvinni valahova. lehet h jogilag nincs ezzel nagyobb baj. ahogy írtam a postban, az iwiw ezt persze szabályozhatja a felhasználási feltételekben, ha akarja. lusta voltam elolvasni a felhasználási feltételeiket. de ha valaki tud arról, h van-e erre vonatkozó passzus ott, ne hallgassa el.
hh, deviza: szerintem félreértettétek egymást, de hh jót mond: ha te, deviza, elfogadtad a felhasználás feltételeket, akkor teljesen mindegy, host morálisan mit gondolsz, ha az ellenkezik a felhasználásival, akkor a jog az iWiW mellett áll.
ergo ha benne van, hogy ilyet nem csinálhatsz (valószínűleg nincs benne), akkor ilyet nem csinálhatsz, még ha amúgy erkölcsileg jogot is érzel rá.
(azt meg most ne firtassuk, hogy mit érdemel az a bűnös, aki minden létező socnetworkbe meghívja az összes ismerősét, csak mert van.)
kis ország, kis piac, kis pénz, "kiskapuk".

Ha valaki a "zárt rendszer" mellett döntött, akkor legyen annyira "gericbéla", hogy hagyja azt úgy is működni.

A HotDog esetében részben ezért is döntöttünk a nyílt rendszer mellett. Persze lehet hőbörögni, hogy az nem social-network. De szerintem már az iwiw sem az drága barátim, a többi meg pláne...

Nem etrem a nyuszitest - devizakozeppel ertek egyet. Az iWIW segit abban, hogy a sajat magam altal generalt informaciokat, adatokat kezeljem. Pont. Az adatok az enyemek. Amugy jo ez az elmeleti vita, hogy lehet, hogy tiltjak a felhasznalasi feltetelek (mit is?), de sokkal egyszerubb lett volna elolvasni egyszer, mint leirni 5x, hogy lehet. En elolvastam mar egy parszor, es nem tiltjak. Raadasul a mostanaban levett userlist.jsp-nek nagyjabol ez az egy ertelme van. Marmint az, hogy egy helyen le tudd kerdezni az osszes ismerosod adatat, aztan lementsd. Ennek nyilvan akkor van ertelme, ha a wiw-en kivul akarod hasznalni.

Ja, hogy a wiw azt szeretne, hogy mondjuk tartsd meg az adatokat, ha akarod, de ne vidd at mashova - pech. Ha nem lenne ilyen lista, akkor is at lehetne menteni az adatokat, csak egy picit macerasabb lenne (par tiz sor javascript kiegeszites a FireFoxba, vagy ugyancsak egy par tizsoros program barmelyik modern programozasi kornyezetben).

A juzereket nem a kemenykedessel lehet megtartani ('az osszes adatod a mienk, es onnantol kezdve, hogy megadtad oket semmi kozod hozza, sot el is kell felejtened'), hanem a jo szolgaltatasokkal. Ebben a wiw hagyomanyosan harmatgyenge. Egyszeruen abban biznak, hogy ott a sok juzer, es ezert a maradek is oda fog menni, plusz nem nagyon fognak elvandorolni. Amit nem latnak az az, hogy ha beindul az elvandorlas, az lavinaszeru es gyors lesz. Elmegy nehany szaz-ezer fontos csomopont a halozatbol, es mar vege is a dalnak. Ok viszik a tobbieket is.
"Viszik a többieket is." Ahha, mert ha neked két ismerősöd törli magát valahonnan, akkor követed a példáját?
"Az iWIW segit abban, hogy a sajat magam altal generalt informaciokat, adatokat kezeljem. Pont. Az adatok az enyemek."

Itt azért a 'saját magam által generál' a kulcsszó. Nem érzem úgy, hogy az, hogy bárkinek az ismerőse vagyok iWiwen, általa generált információ volna, amit szabadon átcepelhet más szolgáltatóhoz. (Az, hogy ezek után még megszpemel egy meghívóval, csak a dolog személyes sértés voltát domborítja ki.)

devizakozep 2006.11.26. 17:51:06

SZadam, lipilee, hh, azert ugye vagjatok, hogy az emailezes-t , mint alapfogalmat kerdojelezitek most meg :-))
lappa:
> "Viszik a többieket is." Ahha, mert ha neked két
> ismerősöd törli magát valahonnan, akkor követed a
> példáját?

Egyreszt torlesrol nem volt szo. Sokan vannak regisztralva tobb helyen is (legalabbis egy atmeneti idoszakban), latogatni viszont inkabb az egyik (vagy masik) site-ot szoktak gyakrabban. Tovabba nem mindegy, hogy ki megy el. Ha nagy csomopontok mennek el (sok ismerossel), akkor azok tobb embert rangatnak at. Ha eleg sok eleg nagy csomopont megy at, esetleg torli magat, akkor a maradek halozat szetesik, illetve beindul a tomeges atvandorlas. Az lenyegtelen, hogy te vagy en atmegyunk-e egy meber miatt. Statisztikailag egy sok ismerossel rendelkezo arc tobb embert vihet at mashova. (Plusz talan van egy pszichologiai hatas is, hogy ha az 1000 ismerosos Bela kilepett, vagy meghivott az X rendszerbe, akkor az erosebb hatast gyakorol az egyes emberekre, mint a 100 ismerosos Geza. De ez csak spekulacio.)

Szedlak Adam:
> Itt azért a 'saját magam által generál' a kulcsszó.
> Nem érzem úgy, hogy az, hogy bárkinek az ismerőse
> vagyok iWiwen, általa generált információ volna, amit
> szabadon átcepelhet más szolgáltatóhoz.

Nezopont kerdese, de szerintem az ismerettseget mi kattingattuk ossze az ismeroseimmel (es gondolom nalad is ez a helyzet), raadasul az ismerettseg az egy WIWtol fuggetlen teny. Elotte is azok voltunk, utana is azok leszunk. A wiw sw-et hasznaljuk arra, hogy ezt a tenyt nyilvantartsuk (plusz a memoriankat). Az ismerettsegi korom annyira a wiw tulajdona, mint amennyire a weblapom az ingyen web szolgaltatoe.

> Az, hogy ezek után még megszpemel egy meghívóval,
> csak a dolog személyes sértés voltát domborítja ki.

Mennyivel inkabb sertes vagy spam egy Milgram meghivo, mint egy iWIW? (A meghivot minden esetben a meghivo szemely kuldi a megadott rendszeren keresztul, es nem a szolgaltato onhatalmulag - ezt ne felejtsuk el.)

Ertem az etikai aggalyt, meg azt, hogy ez igazsagtalannak tunik, csak jobban mogenezve nem igazan latom a konkret jogtalansagot (meg az etikatlansagot sem).
az iwiw válasza: levették az ominózus linket a felületről...
devizakozep:
Az emailezést talán még nem kérdőjelezem meg. :) Viszont azt, hogy etikus-e spamelésre - mert van különbség a találtam egy jó szájtot és a meghívlak a 300 másik kontaktommal együtt levelek közt - biztatni a felhasználókat.

Atleta:
Persze, hogy nézőpont kérdése, ezért lehet ilyen jó vitákat folytatni róla. Az lehet a baj, hogy az ismerettség ténye mellett, ami tényleg senkinek sem tulajdona, nevek és emailcímek is feltöltésre kerülnek. Engem pedig szokott zavarni, ha más kiadja - mert erre biztatják - a címemet.

Pont a jogtalanság nem zavar annyira, az foglalkoztassa az iwiw jogászait. Sokkal inkább az, hogy ilyen módon "reklámhordozónak" használják fel a júzereket.

devizakozep 2006.11.27. 16:40:58

atleta kollega kivalo megfogalmazasat had idezzem :

"Mennyivel inkabb sertes vagy spam egy Milgram meghivo, mint egy iWIW? (A meghivot minden esetben a meghivo szemely kuldi a megadott rendszeren keresztul, es nem a szolgaltato onhatalmulag - ezt ne felejtsuk el.)"

ergo arrol beszelunk, hogy nekem van-e jogom elkuldeni egy emailt (ami tortenetesen egy meghivo), egy olyan baratomnak, aki sajat maga adta nekem meg az emailcimet. azt te nem latod hogy masik 300 baratoddal egyutt irt-e az ember v csak neked. szamodra (meghivott szamara) semmikepp nem spamm, csak egy email. az, hogy a barataid emaillistajat iwiw.hu nevu oladalon organizalod pedig az egvilagon nem jelent semmit. jogilag sem.

masik nagyon hosszu flamebe vezet, h a user (akar online, akar offline) mindig reklamhordozo volt/van/lesz, ha tetszik a nem.
pairg 2006.11.23. 21:32:56
"Szerintem nem feltétlenül a gyanús e-mailek az alacsony látogatottság okozói. Inkább az, hogy már túl sok van a kapcsolatépítőkből. Lehet, hogy már az átlag users is megunták a klónokat?! "

Bizony ebben van valami. A myvipről azonnal töröltem magam, amint befutott az első spam.... Annak ellenére selfdelete, hogy a usert kitiltották, mielőtt meg tudtam volna nézni az adatlapját (és el tudtam volna küldeni melegebb éghajlatra :) ).