A MySpace sem fél a Kína-szindrómától

Annyit támadták a Google-t és a Yahoo-t is, amikor - megszorításokkal ugyan, de mégis - beléptek a kínai piacra, hogy azt gondolhattuk, ezt az egyébként vonzó és hatalmas piacot mégiscsak elkerülik a jövőben a nagy nyugati online cégek.

Úgy tűnik azonban, hogy a kínai kormány cenzúramániája, felemás demokráciafelfogása továbbra sem érdekli az amerikai nagyokat. A WSJ-ben megjelent cikk szerint a soron következő kliens a MySpace lehet.

Van egy olyan megérzése az embernek, hogy a nagy amerikai webes cégek akkor kezdenek el Ázsia felé kacsintgatni, mikor az angolszász piacon produkált erőteljes növekedésük a csúcshoz érve átváltozik lassú stagnálássá. Mintha a MySpace-szel is ez lenne a helyzet.

A világ legnagyobb közösségépítő szájtja Amerika után már meghódította az összes nagyobbnak számító piacot: Angliát, Japánt vagy Németországot. Ugyanakko rnem biztos, hogy ilyen könnyű dolga lesz Kínában. Ugyanis már az ottani piacon jelen van - kétmillió kínai felhasználóval - a koreai CyWorld. (Ami meg - ilyen az élet - Ázsia meghódítása után épp a nyugati internetezők felé fordult.)

A két szolgáltatás közt mindenesetre találunk markáns különbségeket: míg a MySpace egy egyszerűbb kezelőfelületet ajánl a netezőknek, viszont kiemelten támogatja a multimédia-fájlok megoszását, addig a CyWorld az avataralapú, "vásárolj cuccokat az oldalad feldíszítésére" kissé SecondLife-ízű, tipikusan japán-koreai geekkultúrát nyomatja.

Nehéz megjósolni, hogy melyikük kockáztat többet azzal, hogy átlép egy óceánt és új felhasználók millióit szeretné megnyerni magának.
Címkék: social network myspace
2006.12.01. 20:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak halkan kérdezném meg, hogy mi köze van egy nukleáris erőmű magjának leolvadásához (kína-szindróma) ennek?
nyilván semmi. az egy másik kína-szindróma.