PostSecret: a szuperego felszabadítása

Az elmúlt hetekben két könyvet is rendeltünk az Amazontól. Nemrégiben jelent meg - hogy egyből rá is térjek az első szerzeményre - a PostSecret újabb könyvváltozata.

Frank Warren még 2005 első napján gondolt egyet, s olyan blogot indított, melyben az olvasóktól kérte, hogy küldjék be - sajátmaguk által készített képeslapokon - a titkaikat. Ezeket az anonim magántitkokat kifecsegő képeslapokat pedig megjeleníti a blogban.

A könyv bevezetőjében mindjárt azt írja Warren, hogy az elmúlt két évben körülbelül ötvenezer titkot postáztak a címére "művészien dekorált képeslapokon". Nem mellékesen, a Technorati szerint a PostSecret ma már a 11. legnépszerűbb blog a világon.

A képeslapok többsége névtelenül érkezik, de sokan, főként a fiatalok névvel is vállalják titkaikat. A titkok nagyrésze önmagukban banálisan egyszerűek. Mint ez: "hiszek gyerekkori álmaimban", vagy mondjuk ez: "minden nap azon aggódom, h az expasim felhasználja a meztelen fotóimat, h tönkretegye az életem", vagy például ez: "a munkaidőm legjobb része a lego landnél, amikor szérombolom az összes építményt, amit a kiskölykök késítettek".

A titkok azzal lesznek sokkal értékesebbek, hogy a beküldők láthatóan sokat pepecselnek azzal, hogy a képeslapon eredetien jelenítsék meg titkukat. Megpróbálják a hangulatot vagy érzéseiket belegyúrni a hófehér papírfelületbe. És végül ráírni a titkukat.

Warren második könyve, amit most a kezembe tartok, egy igényesen elkészített, kötött, keményfedeles könyv, melyben a válogatott képeslaptitkok külön oldalakon jelennek meg.

Akik szeretnek meglepetést kapni (ki nem), nekik mondom, hogy a könyv első oldala csupa "my secret" matrica. Lásd a fenti képen.

Persze feltehetnénk magunkban a kérdést, hogy ugyan nincs-e abban valami perverz, hogy mások titkait olvasgatjuk egy könyvben.

Aki azonban kezébe veszi, és végig is lapozgatja ezt a kiadványt, hamar rá fog döbbenni, hogy kiváló látlelet kap egy korról, melynek legbensőbb frusztrációiról kevés szó esik. Nincs ugyanis kinek elmondani, kinek megírni.

Az egymondatos titkok valójában egy nagy közös kiáltvány mondatai, melyben azok a dolgok szerepelnek, amiket sosem mondanánk senki szemébe. Banális, arcpirító, nevetséges, kínos titkokat senki sem fecseg ki szívesen. Hacsak nem névtelenül, egy blognak.

Ja, és egyébként újabb példáját láthatjuk annak, hogy a blogok milyen jól könyvesíthetőek. Főleg azért, mert kinyomtatva szebbek és nagyobbak a képeslaptitkok. A kép a kulcsszó na. Nem a szöveg.

(Warrennek - állítása szerint - ez az egyetlen lehetősége arra, hogy ultranépszerű, többmilliós havi látogatószámmal rendelkező blogjából valami pénzt is lásson. Merthogy hirdetést nem hajlandó elhelyezni a PostSecreten. Ha van olyan tartalom, ami mellett még egy szöveges hirdetés is visszataszítóan néz ki, na az éppen az ilyen személyes, intim témákat feszegető blog.)

Holnap folytatjuk, egy másik blogkönyvvel.
Címkék: blogok könyv bulvár karácsony
2006.12.12. 19:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naivan kérdem, hogy mekkora vásárlóközönsége van ezeknek a blogkönyveknek? Külföldön, itthon.
Ti megvettétek, oké.
Aki benne él, kíváncsi rá, az valszeg elolvassa a bejegyzéseket online, aki meg azt sem tudja, hogy léteznek blogok, az a könyvről se nagyon fog hallani.
lévén többmillióan olvassák havonta, gondolom néhány példány azért elkel így karácsony környékén.
valamint:
Warren's first book, PostSecret, spent several weeks on the New York Time's best-seller list.
Nekem van. Konyvben. Bubu.
innen olcsóbb lett volna ;)
döbbenet... döbbenet hogy miket képesek az emberek megvenni. döbbenet hogy miket képesek az emberek eladni.
Sztem blogja vállogatja. Én megvettem a girlwithaonetrackmind.blogspot.com könyvét és nem is csalódtam benne. Állítólag már készül a folytatás, azt is várom.
Blogkönyv, de ahogy HH is kiemelte, "a kép a kulcsszó". Szerintem ez a műfaj csak így lehet igazán sikeres.
Oké, a képek fontosak egy olyan könyvnél, mint ez, ahol kevés a szöveges tartalom. De szerintem Jonathan.Blue téved, mert egy népszerű énblog nyomtatott verziójában már senki se akarna egészoldalas képeket látni.
Bocsi, itt már csak utaltam egy korábbi kommentemre, ti. hogy szerintem csak kép-blog lehet igazán sikeres printkiadásban, tehát számomra egy én-blog könyvben szóba sem jöhet.
Jonathan.Blue miért?
Hány normál (kézzel írott) napló lett már híres. Miért ne lehetne most egy e-napló is sikesers?!
Sőt már láttam olyan blogot is, ahol szinte könyvet írnak a szerzők (egy történetet írnak meg bejegyzésekben).
Ó, kérem valaki mondja meg, hogy hol tudom megvenni gyorsan-gyorsan ezt a könyvet. Itthon! E-mailben is, köszi!!!