Inda.hu

Nyilván minden Blog.hu-ba regisztrált kommentelő és blogger észlelte, hogy ma hajnaltól megváltozott a belépés módja. A belépni egy úgynevezett IndaPass-szal lehet, ami az Inda közös belépőfelülete, vagyis egy SSO.
Az Inda közösségi és kommunikációs szolgáltatások összessége. Az IndaPass ezen szolgáltatások között biztosítja az egyszerű átjárást. Egy közös azonosítóval léphetsz be jelenleg a Blog.hu-ba és VIPmail-be. (inda.hu)
A rendszer egyelőre nem működik tökéletesen, de nyilván hamarosan minden bug elnyeri méltó büntetését.

[update1] Ja, egyébként az Inda.hu-n van egy digggspy-jellegű doboz, amiben jelenleg a blog.hu-s friss postok és a friss indexfórum topkikok, hozzászólások, indexes hírek pörögnek.
Címkék: index inda sso
2006.12.15. 15:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkabb a blog.hu fejleszteset kellene - szerintem - rendesen befejezni, mint meg ujabb bughalmazokat hozzacsapni.
A rendszer egyelőre nem működik tökéletesen, de nyilván hamarosan minden bug elnyeri méltó büntetését....

Igen Pl azt hogy elpártolnak az olvasók...és/vagy zúgolódnak minden kommentnél.
muhaha. tesztelni is szokatatok szolgaltatas bevezetese elott? :)

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to passfront.inx:8101 (Connection refused) in /var/www/blog.hu/evocore/_passport.class.php on line 184

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/blog.hu/evocore/_passport.class.php:184) in /var/www/blog.hu/evocore/_session.class.php on line 257
A juzereknek az a dolga, hogy anyázzanak az általuk használt rendszerek minden egyes módosításánál, ez a világ rendje, és ez jól van így. Szerencsére ugyanakkor a szolgáltatásokat nem népszavazás útján tervezik és fejlesztik, a fejlesztés miatti lemorzsolódás pedig nem jelentős.
nem hiszem, hogy jo, ha a juzerek a rendszerek _modositasait_ anyazzak. kis kellemetlenseg, belefer. az jobban zavar, hogy csomo dolgot jobban hianyoltam, mint ezt.

bugreport elment.
ja, de az inda indulása nem azt jelenti, hogy a bloghus bugok el vannak felejtve. sőt.
Nem lehet azt csinálni, hogy A szolgáltatást tökéletesre varrjuk (sőt, az a jó, ha folyamatosan fejlődik, nem ugrál), mielőtt B szolgáltatást elindítjuk. Külön projektek, más fejlesztők, stb.
De azért az kemény, hogy fél órája szívok azzal, hogy belépjek... és nem sikerül. Elkódolt oldalak, hibák, ezer évig tartó letöltés - azért tudjátok ti, mivel bosszantsátok karácsony előtt a mezei usert :-)
nyilván a te bosszantásod végett van az egész.
elkódolt oldalakat nem láttam, de az oldalak elérése valóban akadozik. és ez így is lesz még néhány óráig.
Konrád, nagyon szép, amit írsz, és talán egy statikus vállalati oldalnál igaz is, de a gyakorlatban te sem állítasz minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt. A blog.hu-n speciel majdnem minden nap változik valami, mégsem írjuk ki állandóan, hogy holnap tessék esernyőt hozni, pedig sok olyan módosítás van, aminek a maihoz hasonló harakiri lehet a vége.
Pedig kellene Blumi, nagyon. Mert azért van a Bajkonur. Nekem már az is elég lenne, hiszen símán megkapom az rss-t.
De a postban direkt nem nevesítettelek se titeket, se a szolgáltatást, mert nem rólatok akartam az írást, hanem a váltás kapcsán jutott az eszembe, hogy ezt megírom.
Egyébként miért nem a Bajkonuron jelentettétek ezt be? Vagy legalább ott is...
Igen, most látom, de amikor ránéztem fél órája, akkor nem volt ott.
És igazából ezt tegnap kellett volna felrakni, hogy lesz.
Mert tudom, hogy sokat melóztok vele, és én biztos, hogy hűséges leszek hozzátok, de ezek a kommunikációs dolgok nagyon fontosak. Ettől lehetne még sokkal jobb a blog.hu: nem elég jónak lenni, annak is kell LÁTSZANI.
Egyébként meg mégegyszer: nincs semmi bajom a váltással, sőt, belefér a hiba is, csak a kommunikáció...
Igaz, ez általában nem erőssége a hazai netes szolgáltatóknak.
A webisztánon és a bajkonuron is kint van, de azokat elenyésző része olvassa a szolgáltatást igénybevevőknek, ezért elég sok szöveg van az átvezető részeken - de a baj egyáltalán nem itt van, hanem mélyen, a bányában.

Szóval szerinted lenne olvasottsága egy olyan blognak, ahol mindennap leírjuk pontról pontra, hogy mit javítottunk a rendszeren? Hozol hirdetőt? Mert akkor megcsináljuk ;-)
Van neked olyan ügyfeled, Konrád, ahol jobban elkelne a kommunikációs tanács, LOL
Egyébként amit írsz az előre bejelentésről, már bocs, de totál nonszensz, szerinted pl. a Google bejelenti a Googleblogon, hogy fiúk, este megpróbálunk majd átállni egy másik autentikációra, nem tudjuk, sikerül-e reggelig, de azért legyetek résen? Lófaszt, utána két nappal beposztolják, hogy milyen jófejek voltak és kész. Gondolhatod, h sokkal seamlessebbre terveztük ezt az átállást, nem döcögősre.
Persze. De ezek a dolgok mindig kétszereplősek.

Hirdetőt sajnos nem hozhatok, konkurenciakizárás miatt. Esetleg beszélj ÁSz-szal :-)

Egyébként tényleg maga a szolgáltatás és a magyarázat rendben van. Csak ha tudom, hogy ez lesz, nem kezdek el belépni, hanem majd éjszaka, nyugiban... Mind1, ez van.
Hidd el, mi se tudtuk, hogy csak mostanra végzünk, szóval nehezen tudtunk volna előre szólni. Interstitial notice van az adminfelületen, azt nyilván láttad.
most viszont az a fura helyzet allt elo velem, hogy be is vagyok lepve, meg nem is: az inda.hu-n rendben a dolog, a blog.hu keri, hogy jelentkezzek be. wtf? a vicc az, hogy epp a ment gomb megnyomasa utan jelentkezett, meg jo, hogy van autosave.
minden ilyen bugot jelentsetek be:
pass.inda.hu/visszajelzes/
remelem segit valamit, es nem csak egy n+1-ik bugreport. vajon sokan anyaznak azon keresztul?
Legyszi segitsetek, hogy azt hogy kell!
A blog.hu-ra indasitottam a blog.hu-ra regisztralt email cimemmel, viszont az nem a vipmail-es cimem. Ugyanakkor azt szeretnem, ha az inda profilomban a vipmailes cimem is benne lenne, de emiatt ne kelljen a blog.hu-ra regisztralt cimemet a vipmail-esre megvaltoztatnom es ne kelljen egy ujat letrehozni a vipmail-es cimem szamara.
Nameg egyaltalan, ami bejon a vipmail.hu oldal helyen, ott a vipmail cimemet hogy tudom konfirmaltatni az inda rendszerrel?
Bocs, tudom, talan elsore bonyolult kerdes, de ez az indazas sorban fogja a hasonlo kerdeseket felvetni.
Koszi
Lehet anyázni, bár tök felesleges. PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ. :) Ez a lényeg. Ezek meg ugye jó üzletek. ;) Hajráá, jó lesz ez.
Lehet, hogy furcsán és hihetetlenül fog hangzani, de az IndaPass a felhasználók érdekeit szolgálja. Nekik jó. Miattuk van.
HH: elnézve a Bajkonuros hozzászólásokat, ezt csak a felhasználók nem látják...
Fölösleges kiforgatnod a szavaimat. Napok óta alig alszunk, folyamatosan javítjuk a hibákat, bugokat. Éppen ennek köszönhető, hogy aki ma lép be a vipmailbe vagy a bloghu-ba már egy sokkal jobban működő cuccot talál, mint tegnap.
Nekem semmi bajom az Inda.hu-val. Tegnap volt egy kis zűr a regisztráció során, mivel a regisztrációs levél késve ért hozzám. De amúgy minden O.K. vele! Addig örüljünk, amíg van fejlesztés!
Az SSO-ba már a microsoftnak is beletört a foga (Passport), nem tudom miért kell eröltetni, a felhasználó, akinek 30 sitera kell belépni, nem mindegy, hogy ez lecsökken 27-re?
SSO három darab szájthoz, amiből egyet senki nem használ, egynél meg még nem működik, hát izé. Az egyetlen tényleges hatása felhasználói szemszögből az, hogy negyedóránként újra be kell jelentkezni a blog.hu-ba. Jobban meg kellett volna ezt alapozni...
egy világ omlott össze bennem, pedig múltkor mr. A-nak éppen azt mondtam, hogy vegyen példát Blumiról, aki sohasem mond rólunk egy rossz szót sem... ajaj

amúgy gratulálok!! hajrá!! az Inda mit jelent? Konrád, ne hagyd magad :-))
prospero, ha ez nálad kimeríti a rosszat mondás kategóriáját...
kár h mr.a nem fog itt kommentezni. pedig szívesem elolvasnám az ő verzóját is. gyerekek hol volt ez a vita? csak nem a discóban?
nem, ne érts félre :-))

éppen ellenkezőleg, sok sikert!!

(miért gondolja mindenki, hogy csak rossz kedvvel és izzadságos kűzdelemmel lehet biznicelni, jókedvvel már nem is megy?)

szóval hajrá, holnap azért megkérdezem Doranskytól, hogy ez most jó nekünk vagy nem...

szóval néha pihenjetek is, mert nem fogjuk bírni, hajrá!
HH, egy blogkávézóban volt és nem vita, inkább informális beszélgetés volt, ahol A lecseszett, mint zöldfülűt és elmesélte ars poteicáját az üzlet-mentes világról --- peace!
Na majd kérdezd meg a Doranskyt, hogy akkor most ez nektek jó-e.
bocsi, Konrádnál nem tudom elolvasni az Indás post kommentjeit (beloginolva vagyok, blog.hu-s loginnal)
pedig tökéletesen működik. majd konrád megmutatja.
Milyen hatterrel mukodik a dolog? Liberty, vagy valami sajat takolmany? (Ha sajat, akkor szepen ossze tudjatok kotogetni az osszes szolgaltatason az azonos userekhez tartozo kulonbozo azonositokat.)
Saját tákolmány LAMP alapokon. Nem tisztán PHP, az oldalankénti lekéréseket egy C-ben írt démon szolgálja ki. Skálázható, több gépre osztható cucc.

Az összekötés a cél, persze, bár most még csak a Blog.hu és a VIPmail van összekötve, de valahol el kellett kezdeni.

(A Libertyhez nem értek, túl lila így első blikkre.)
> Az összekötés a cél, persze, bár most még
> csak a Blog.hu és a VIPmail van
> összekötve, de valahol el kellett
> kezdeni.

Hat ez az. A szolgaltatonak remek feature, a fekhasznalonak privacy fenyegetes... (fearture (C) en :) ) Nem biztos, hogy en felhasznalokent szeretnem, ha barmelyik szolgaltato tobb - latszolag fuggetlen - szolgalta tason keresztul nyomon tudna kovetni, hogy mit csinalok. (En persze csak a palya szelerol ugatok, mert nincs VIPmail hozzaferesem, az index forumokra meg evek ota nem jelentkeztem be.)

Pl. nem biztos, hogy orulok neki, ha ossze lehet kotni a blogomat a forumos identitymmel. Mert esetleg az egyik helyen olyan dolgokat irok le, amiket a masikon inkabb nem. Hasonloan necces a blog es az e-mail fiok osszerendelhetosege, de lehetne folytatni a sort. Amig ezek teljesen kulonallo szolgaltatasok, addig a szolgaltatok szamara 'pseudonym' vagyok, vagyis tobb egymassal ossze nem kapcsolhato szemelyisegem van. (A konyhablogomrol senki nem tudja, hogy egy ateista irja, pl. A webaruhaz sem fogja ismerni a politikai nezeteimet, de a konyhablogomat sem.)

Persze a szolgaltatonak az a jo, ha minel tobet tudhat rolam.

A liberty elsore eleg kodosnek tunhet, de pont ezt a problemat oldja fol. (Igazabol a koncepcio nem bonyolult, valoszinuleg rosszak a bevetezo doksik.) Ugy mukodik a dolog, hogy van egy ugynevezett identity provider (IP), aki egy olyan szolgaltato, aki pontosan ezt az azonositasi (sso) szolgaltatast nyujtja. Mondjuk az inda.hu Van meg egy rakat tartalom szolgaltato, akik biznak az identity providerben, es elfogadjak ha o azt mondja egy juzerre, hogy be van jelentkezve. Az IP csinal egy olyan trukkot, hogy minden felhasznalohoz es minden szolgaltatashoz kulonallo userid-t rendel. Tehat en bejelentkezem az IP-nel geza neven, aztan belepek az e-mail postafiokomba, de az e-mail szolgaltato nem tudja, hogy en geza vagyok, a szamara en ABC nevu felhasznalo vagyok, es az IP igazolja, hogy be vagyok lepve. Aztan atletogatok a blogomba, ott ASDF az azonositom, en persze meg mindig geza vagyok, de ezt tovabbra is csak az IP tudja. Ha a blog szolgaltato megkerdezi, hogy ASDF be van-e jelentkezve (ill., ha nincs, akkor megkeri az IP-t, hogy leptesse be), akkor az IP megnezi, hogy geza be van-e jelentkezve. Az egesz persze automatikusan, redirectekkel mukodik. Vagyis (a szinfalak mogott) annyi azonositom van, ahany szolgaltatast hasznalok, es az egyes szolgaltatok nem tudnak meg rolam tobb informaciot, mintha nem hasznalnanak sso-t.

Persze a IP meg mindig tudja, hogy ki kicsoda, de normalis esetben nem is lehetne azonos a tartalom szolgaltatokka. (Meg meg lehet oldani ezt a problemat is, de az mar eleg messzir vezet.)
Elég rosszul látod. Azzal, hogy össze LEHET kapcsolni a cuccokat, az a cél, hogy jobb, könnyebb legyen a felhasználónak.
NEM KÖTELEZŐ összekapcsolni semmit. Ez csak egy LEHETŐSÉG.

Mint ahogy ezeket a szolgáltatásokat sem kötelező használni, összekapcsolni sem kötelező. Mindenki annyiszor regisztrál, amennyiszer csak akar.

Mi jót akarunk tenni a netezővel. Ha ennek ellenére gonoszságot feltételezel, módodban áll nem használni, vagy külön accountokkal használni a szolgáltatásainkat. Ahogy ezt eddig is tetted.
> Elég rosszul látod.

Ugy alapvetoen nem hiszem, hogy rosszul latom. Talan csak masok a szempontjaink. En privacy szempontbol nezem a dolgot, es _innen_nezve az, hogy a szolgaltatok osszekothetik az adatbazisaikat egyenerteku azzal, hogy ossze is kotik. A felhasznalonak ebbe mar nincs belelatasa. Nem allitom, hogy barmifele gonoszsagra keszulnetek, de ez lenyegtelen is. A lenyeg mindig az, hogy milyen garanciaink vannak (legalabbis a szamitastechnikai biztonsag, kriptografia, ill. a privacy teren).

> NEM KÖTELEZŐ összekapcsolni semmit. Ez csak egy LEHETŐSÉG.

En sak leirtam, hogy erre letezik privay szempontbol viszonylag korrekt megoldas is. Az is igaz, hogy nem terjedt el, mert az embereket a privacy valamiert nem erdekli.

> Mi jót akarunk tenni a netezővel. Ha ennek ellenére
> gonoszságot feltételezel, módodban áll nem használni,

Nem feltetelezem, hogy gonoszak vagytok, csak a fent leirtak ertelmeben azt sem feltetelezem, hogy nem. Azt feltetelezem, hogy ha egyszer bizonyos adatok kiszivarogtak rolam, akkor azokkal mindent meg fog tenni a tulajdonos, amit csak megtehet.

> vagy külön accountokkal használni a
> szolgáltatásainkat. Ahogy ezt eddig is tetted.

Ez viszont pozitiv (az MS passport azert is keltett felhaborodast annak idejen, mert kotelezo volt hasznalni).

(BTW azt lehet tudni, hogy ha elrontom a captcha-t, akkor miert ures beiromezot kapok vissza? Ha nem a wiw-en edzottem volna, akkor ez eleg bosszanto lenne ;) )
Azért nem használjuk ezt a típusú megoldást, mert így nem lehet egy juzer egyik szolgáltatásban lévő adatait egy másik szolgáltatásból elérni. Nálunk vizont ez cél, pontosabban az a cél, hogy adjunk erre lehetőséget a juzernek - ha akarja.

Magyarul ha egy juzer nem bízik az Indában, megteheti, hogy minden énjéhez külön belépést használ (mint most), ezesetben nem fogjuk tudni összekapcsolni az énjeit.

Mi viszont azt hisszük, hogy lesz sok olyan juzer, aki meg akarja osztani a dolgait, meg akarja mutatni teljes (vagy részleges) webes aktivitását a nagyvilágnak (vagy egy kisebb szeletének), de ez csak akkor lehet, ha vannak a rendszerben átjárások.

Az Indának persze természetesen meg kell majd mondanod, hogy az éneid közül melyikeket akarod átjárhatóvá tenni, különben akkor sem fognak látszani, ha egy belépéshez tartoznak.

captcha: regisztrálj, és akkor nincs captcha :-)