Ingyen Vista+laptop pakkot küldött bloggereknek a Microsoft

A napokban a fontosabb amerikai techbloggerek nagy pakkot kaptak a Microsofttól. A pakkban egy ferraris szuperlaptop és egy Windows Vista Ultimate Edition pihent. A Microsoft egyértelműen azért küldte ki a gépet az oprendszerrel, hogy a techbloggerek írjanak a Vistáról. Ezzel még nincs is semmi baj.

A Microsoft egyébként nem jelezte, hogy vissza kell nekik küldeni a laptopokat, így mindenki úgy vette, hogy megtarthatja. Ugyanakkor sok blogger és kommentelő sérelmezte, hogy a Microsoft karácsonyi ajándékozása sérti a bloggerek integritását.
It’s bizarre for one of the world’s largest PR companies, Edelman, to think it could get away with this. Perhaps they don’t know bloggers as well as they thought they did. As you’ve pointed out, Long, now that some of the bloggers have disclosed the receipt of the gift, the public knows. Whatever the subtleties of the offer were, it comes across as nothing more than a bribe, and that is a very bad look for Microsoft. (Dan Warne, techújságíró, apcmag.com)
A visszhangok persze nem voltak ennyire egyöntetűek, sőt. De azért jelentős mennyiségű reakció érkezett, mely sérelmezte (kissé túlozva) a "PayPerPost-jellegű" szisztémát a Microsofttól, mely annak ellenére küld ki laptopot, hogy semmi köze a laptopokhoz. (Azt meg tagadja, hogy az AMD-vel közös akcióról van szó.)

Egyértelmű, hogy az amúgy is zömében OSX és Linux alatt dolgozó amerikai techbloggereket rávegye a Vista használatára, valamint teszt írására. A reakciókat látva azonban a Microsoft új levelet küldött ki a bloggereknek, melyben közlik, hogy a gépeket csak tesztre adták kölcsön. Úgyhogy azt vissza kell juttatni hozzájuk.
The first question I have for those that got Laptops from Microsoft is this. Have you ever been critical of the company? My guess is that just like Santa Clause checking his list to see who has been naughty and nice, my guess is that those bloggers that got laptops have been pretty nice to Microsoft. (GeekNewsCentral)

Ki járt el etikusan és ki nem? A Microsoft szándékai érthetőek és el nem ítélhetőek. A cégek mindig próbálkoznak. Ugyanakkor teljesen érthető ha egy techblogger, függetlenségét megőrizve köszöni szépen, de nem ír a Vistáról meg a gépről. Ha meg legközelebb ezért nem kap ajándékot a Microsofttól karácsonyra, akkor legalább tudja: jól döntött, mikor nem írt semmit a váratlan ajándékról.

I'm not sure what, if anything, this indicates about Microsoft -- desperation or a simple PR stunt? Or maybe, more than anything, it shows something about the power of bloggers. (msft)

[update] Darren Rowse postja végre tisztába tette a dolgokat. A Microsoft egyre kevésbé antipatikus az egész "ügyben"...

[update2] Joel Spolsky érvei meg:
  1. Blogger gets free Vista PC
  2. Tries it out
  3. Feels obliged to blog about it
  4. Writes "I got a free Vista PC. It has a really sharp-looking on-screen clock!"
  5. Reader thinks, "hmm, no credibility, but that's a nice looking clock there. Maybe I'll get Vista."
Címkék: microsoft blogok bloggerek filozomatika karácsony
2006.12.28. 12:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az miért nem volt alternatíva a nagyon komoly sztárbloggereknek, hogy írnak egy rossz kritikát, ha nem tetszik a Vista? Miért kellett kiakadni, és csípőből, MS-fóbiából magát a "küldést" kritizálni?
Csak kérdezem.
ez akkor van rendben imho, ha a techblogger szabadon legyakhatja róla a Vistát, miután tesztelte, és mondjuk feltehet OSX-et (nem tudom, a ferraris laptopon fut-e, de nem akarok trollkodni most a linux-telepítéssel). aztán leírja, hogy melyik a jobb.
mert azt meg azért ugye látjuk, hogy annak nincs sok alja, ha leírja a tekblóger, hogy "ezen az erőművön gyors a vista". ha összehasonlít, az oké. meg ha leírja, hogy a MS csak kölcsiba küldte a laptopot, így utólag - mert ez szerintem elég ciki :)
Az biztos, hogy az MS-nél valaki megint el****ta a kommunikációt. De ezen kár rágódni. Az, hogy milyen gépen gyors, az mindegy, mert előbb-utóbb (pár év alatt?) úgyis mindenkinek olyan gépe lesz, ami most erőműnek számít, tehát lehet a Vista tartalmára/használhatóságára koncentrálni.
Azt senki témábavágó (!) blogger nem teheti meg, hogy nem ír a Vistáról (nyilván nem főzőcskeblogokról beszélünk). És ha már van a postaládában egy példány, akkor próbálja ki azt, a letöltött akármilyen helyett. A kommentek között szemezgetve tényleg nem egyértelmű a kép, elég sokan írják, hogy én miért nem kaptam :-)
Frei erre azt mondaná, hogy " meg akarják venni a community leadereket" :-)
Lipilee:
A laughingsquid azt írja, hogy a gépen előreinstallált rendszer volt, telepítőlemezt nem küldtek vele. Így ő nem tudja kipróbálni Paralells-ben a Vistát.
A telepítő hiánya a tesztelje a hardvert más rendszerek alatt elképzelésedet is kényelmetlenné tenné. Arra viszont jó, hogy a linux, OS X után kipróbálhassa az egyszeri blogger, mit tud a Vista másolásvédelme. :)
Ádám: nem is úgy értettem, hogy rajta marad a Vista :)
Ha ennyire reklámozni akarta magát, akkor mért nem küldött egy sima Vistát laptop nélkül. Abból nem lett volna probléma (vagy kevesebben zúgolódtak volna). Ráadásul semmibe nem kerül neki az a pár telepítő CD. A techbloggereknek meg általában elég jó gépük van egy Vistához.

Mondjuk én nem utasítanám vissza a laptopos megoldást sem :-). Mért mindig csak az amcsik kapnak ajándékot?
Es akkor majd sajat penzen kuldjem vissza a laptopot? Koszonom ebbol en sem kernek, eredetileg biztosan ugy volt, hogy nemkell visszakuldeni (ergo ha jol sikerul az akcio akkor kenés), de igy sokakbol ellenszenvet valtott ki ezert most gyorsan irtak, hogy vissza kene kuldeni megiscsak. Ez tenyleg eleg ciki.
Ez a lényeg, hogy miért kéne kenésként fölfogni? Tegyük fel, hogy én MS környezetben dolgozom, ahhoz vagyok szokva, erre kapok egy friss ropogós Mac-et, hogy ugyan próbáljam már ki. Nyomkodom egy darabig (1 hónap?), aztán megírom, hogy szép-szép, de kompatibilitási gondok vannak, vagy mittomén, akármit. Ha visszakérik, hát istenem. Eldöntöm, hogy megveszem-e.
Ezzel mi a tököm a gond?
Nah, igen. Ha ugyanígy mac-et küldtek volna szét senki sem nyávogna. Azt hiszem a microdoft már nem tud olyat tenni, ami nem vált ki heves ellenkezést.
Lipilee:
Gondoltam. :) De mégis jól veszi ki magát, ha később valahogy vissza tudja varázsolni a laptophoz kapott Vista Ultimate Editiont.

Pásztor Dávid:
Mint olyan ember, akinek nem rég próbálták elmagyarázni, miért nem gond, hogy az index mac cikkeiben egy kereskedő jelenik meg rendszeresen, tisztelettel nem értek egyet.

Egyébként az Edelman próbálkozott már egyszer a blogokkal, az se sült el túl jól: bizblog.hu/2006/10/19/edelmart
Nem tudom, annyi mindent hallani a Microsofttal kapcsolatban:

1. Hú de gonosz dolog volt a Windowshoz IEt adni. Igaz, minden más OShez is adtak browsert, ezt elfelejtették, igaz akkor a Netscape nem volt éppen használható, és igaz a friss windows felhasználó browser nélkül nehezen nyitná meg a www.netscape.com honlapot.

2. Csúnya dolog, hogy azt mondták: Kedvezményt adnak azokhoz a gépekhez az OEM softwarere amire nem kerül sok idegen software. Persze azt elfelejtjük, mibe kerül a Microsoftnak az amikor az user a windowsához adott netscapehez kér supportot. Mert az amerikai user ilyen, sőt a hibákért pereskedik, stb. Te vállalnád?

3. Ronda dolog, hogy az IE nem jól támogatta a PNG formátumot, igaz hivatalosan nem támogatta (nem véletlenül) de a képeket megjelenítő kód azért felismerte. Csak az IE nem tudta, hogy az is transparent és így kell kezelnie.

4. Különben is, hogy lehet hogy egy browser nem támogatja az adott verziónál később megjelenő HTML szabvány frissítéseket! Jaaa, hogy elvárod, hogyha egy honlap felismeri hogy IE6 (megoldható) és aszerint optimalizálja a megjelenését akkor az ne változzon holnapra? No igen, van kalap a fején, nincs kalap a fején. A Firefox hosszú időn át deklarálva szabványos volt, csak két egymást követő verzió nem mindig volt kompatibilis. Minden jelzés nélkül. Ez belefér.

5. Az Exchange sem mindenben szabványos, és az IE sem tudja a CSS szabványt. Ezeket a szabványokat jól átgondolják, pl. az SMTP protokol is jól működik, az hogy a spam miatt utólag kell kitalálni, hogyan lehet új DNS rekorddal bejegyzett küldő mail servert csinálni, ami véd a fakemail és a spam egy része ellen, stb. csak véletlen. Nyilván a CSS kompatibilitást célzó W3C általi szaványosítása is véletlenül lett inkompatibilis a korábban publikált szabványokkal és az összes létező implementációval. Milyen gonosz dolog, hogy valaki nem követi ezeket visszamenőleg. Szemét Microsoft!

6. Lett a windowsban multimédia támogatás, még jó régen, és vele együtt programokba beépíthető és fejlődő médialejátszó amire szükség van. Ez után erre a piacra jelent meg a Real Player. A Linuxhoz is jár ám médialejátszó a legtöbb disztribúció esetén, a Mac OS Xhez is. De a Media Player bennmaradása a Windowsban rossz, mert hogy tud erre reagállni a Real Player ami a media player windowsba beépülése után jelent meg. Fúj Microsoft. Az Open Source közösségből érkező tanácsadók megmondták.

7. Hogy a Firefox projektben is résztvevő cég piacvezető szolgáltatatása integrált egy böngészőbe, jó. Ha egy konkurens szolgáltatás egy másikba, még mindig jó. Ha a Microsoft csinálja akkor rossz.

8. Ha a Firefoxban több a kritikus biztonsági rés mint az IEben, senkit nem zavar, az sem, hogy egy IEbeli kritikus biztonsági rés sokszor csak a több egymásra épülő rétegből álló jogosultság kezelés egy rétegét érinti a többi még véd, Firefoxban nincs ilyen plusz védelem. A Firefox biztonságosabb mert a Microsoftot utáljuk.

9. Különben is leírtuk, a Firefox tabbed browsingja több újdonságot tartalmaz egy kis x miatt mint az IE 7, igaz ezzel sokszor lehet véletlenül lezárni valamit. De CTRL-T hatását IEben nem próbáljuk ki.

10. 95 és 2005 között már az NCkre (SUN), linuxra, stb. állította mindenki lenyomja a Microsoftot, most az OS Xen a sor. Hogy miért nem sikerült? A linux esetében ajánlott olvasmány a Linus Torvalds - AST vita az useneten.

Nem azért nehéz linuxra új drivert írni, új megoldásokat támogatni, jobb jogkezelést, policy kezelést csinálni, mert a kernelt kell patchelni és mindenre oda kell figyelni, mert minden a kernelben van... ami ugye nem szerencsés, ha ez a minden elég sok különálló független fejlesztésből kell, hogy jöjjön. Hanem mert a Microsoft nagyon gonosz dolog.

11. "Mi" tudjuk, hogy a Microsoft lop, szerzői jogot sért biztosan. A Googlet viszont elítélték ezért, a linuxos közösség felvállalja és sok per van ellen, egyre több és súlyosabb ügy van, ami merő véletlen, senki se tud róla.

12. Mi tudjuk, hogy a Microsoft megoldása a legdrágább. Ha linuxra átállsz és a sok fejlesztést neked kell megfizetni és nem sokmillióan dobják rá össze a pénzt és ezért többet fizetsz, meg még megy oktatásra is pénz, stb. az csak illúzió lehet, mert a Microsoft gonosz dolog. Meg mindenki aki pénzt kér zenéért, softwareért, stb. aki ilyenből él inkább halljon éhen! Mert mi így vagyunk szabadok, meg jó kommunisták. Fúj, gonosz Imperialista Microsoft.

13. Az elvek a szolidaritás fontosak, a Microsoft kizsákmányoló elvtelen és erkölcstelen, a befeketők érdekét is véletlenül nézi, a jótékonyság illúzió. A Free Software Foundation bezzeg megtanít, hogy verd át a főnöködet és kényszerítsd, hogy a befketetett pénz és munka jutalmát adja nekünk, és az általa fizetett projektből általad fejlesztett megoldás feletti szabadsága hogy lesz egyedül a jóságos Free Software Foundationé. Mert ugye a Microsoft gonosz dolog.

13.+1: A szemét Microsoft még ajándékot is küld karácsonyra! FÚÚÚJ!

Csodálkozol?

Egyszerűbb ellenségképet építeni a politikában is (Hitler és Sztálin óta jól tudjuk ezt) mint valóban teljesíteni.

Azért érdekes, a BSD (nem elsősorban a Mac OS X), a Plan 9, stb. is ingyenes és nyílt forrás, de Hype, GPL, Ideológia maszlagok, gyűleletkeltés helyett fejlődést adnak, és ha valamit fejlesztesz, a tiéd. Ők közkincsé tették a munkájukat, és az védi meg attól, hogy bárki kisajátítsa (mint az Unixot), hogy ők így döntöttek, és ha valaki érdemi fejlesztés nélkül ad ki kereskedelmi verziót biztos lesz 1 nap múlva jobb és ingyenes. Ott a gyűlölet és a kereszteshadjárat helyett fejlesztés van.

Majd ha linux alá a jó hosting control panelek nem kereskedelmi softwarek lesznek, az igazán jó fórumok, stb. is így születnek, nem kell azon gondolkodnom mikor mondják az általam használt linuxos softwarere, hogy GPL lincencű kódra (linux kernel) dependel, szóval nem jelenhet meg, és hiába várom a frissítést, ha elgondolkodnak hogyan lehet gyűlöletkeltés helyett hatékonyabbá tenni a fejlődést... No majd akkor fogom többre tartani a linuxot, a GPLt, és akkor lehet, hogy az én szememben sem ők lesznek a probléma, hanem a Microsoft.

Addig tudomásul veszem: A Microsoft bármit csinál szerintük szarnak kell lennie, mert az érdek, az ideológia nagy úr. Ezért ha ők mondják, hogy szar nem jelent semmit, viszont róluk pont ezért megvan a véleményem. És ezen az sem változtat, ha kapok 1 vagy akár 10 pingvines laptopot, mert velük ellentétben én nem érzem magam hajlékonynak és megvehetőnek. És különben is, legfejlebb rakok rájuk FreeBSDt, OpenBSDt, Plan9et, Windowst, mert tudom ezeknél a használhatóság a minőség a fontos, és nem a hype és az ellenségkép. Nagyon gonosz vagyok? Pont mint a Microsoft :D
TheElf, ott a pont.
nem szeretem a mikró vs linuksz vitákat, ezért csak két pontra reagálnék:

3. a png támogatás hiánya azért elfogadhatatlan számomra, mert igazából nem tart semmiből belefejleszteni egy ilyen feature-t szerintem. Ehelyett directx filtert kell meghívni css-ből, hogy kezeljük az alfa csatornát. (tudom, van rá JS is)

4. a css 2-es szabvány 1998-ben már rögzítve volt, 2000-ben könyv is jelent meg róla. Ha jól emlékszem, 2001-ben jött ki az IE6, amikor az XP (jól emlékszem?), tehát lett volna rá idő, hogy normális render engine-t írjanak.
Nem belemenve a cseppet offtopik Windows-OS X-Linux flémbe.

"13.+1: A szemét Microsoft még ajándékot is küld karácsonyra! FÚÚÚJ!"

Karácsonyi ajándéknak elment volna a Vanishing Point játék, ezen túl viszont kiküldtek pár darab 2200 dolláros notebookot is. Bőven többet kap ezért az ügyért szerintem a MS, mint amit megérdemel - az elejétől kezdve teljes nyíltságot kértek a laptopokkal kapcsolatban - de az ajándék értéke miatt nem lepnek meg a reakciók.

Link:
laughingsquid.com/microsofts-vanishing-point-game/
azert durvan hajtanak a bloggerek a hangzatos cimekre:

"Now Microsoft Wants Its Laptop Back"

mikozben a levelben ez van:
"Just to make sure there is no misunderstanding of our intentions I’m going to ask that you either give the pc away or send it back when you no longer need it for product reviews."

vagyis az MS azt szeretne, ha ELAJANDEKOZNAK, vagy visszakuldenek, csak ne tartsak meg.
[off: Minden komment törlésre kerül, mely NEM az adott post témájára reagál. A kommentelés a Webisztánon nem egyenlő a cseteléssel vagy esszéírással. A megértésért köszönet.]
Tudom milyen a software fejlesztes, es az is, hogy milyen amikor review-ra kuld az ember szoftvert/licenszet. A problemak 80%-a konfiguracios problema, misztikusnak tuno legacy hardver-gond, driverhiba, telepitesi szerencsetlenkedes. Gondolom az MS azert kuldte laptoppal a vistat, hogy ez a 80% csipobol ki legyen kuszobolve, hiszen a felhasznalok 99%a amugy is elore telepitve kapja majd a rendszert. Ilyen ertelemben ez a review-kornyezet kvazi igy idealis a felhasznalo szempontjabol. Esetleg ez is megfontolando, mielott eliteljuk az akciot.
Valoban lehet befolyasolo egy bazi draga laptop, de Joel blogjabol kiderul, hogy a veg kerte, hogy a bloggerek emlitsek meg, hogy hogy jutottak a Vistahoz (vagyis, hogy jott vele egy laptop). Az is elhangzott, hogy az MS azt kerte, hogy ha nem kell a laptop, akkor kuldjek vissza, vagy adjak tovabb mas reviewereknek. BTW aki uber fuggetlen es becsuletes akar maradni, az termeszetesen akkor is megteheti, ha nem dorgolik kulon az orra ala.

Innentol kezdve viszont Joel Spolsky logikajat sem ertem: az igaz, hogy az ajandek akkor is befolyasol, ha azt gondolom, hogy nem, ha tudataban vagyok annak, hogy ezzel befolyasolni akartak (vegeztek ilyen kutatast orvosokkal es orvoslatogatokkal :( ). Viszont ha ezzel is tisztaban vagyok, akkor szepen megcsinalom a review-t, es utana tovabb adom a gepet, vagy bevagom a zaciba es az erte kapott penzt elkuldom az ehezo vak afrikai AIDSeseknek. Aztan ezt szepen odabiggyesztem a blogra a review melle, es akkor biztos lehetek abban, hogy nem csak elfogulatlan vagyok, de annak is fognak tartani.

Amugy egyetertek totyaval: nyilvan ez a legkenyelmesebb modja a _hasznalat_ tesztelesenek. Egy rakat kiszort CDnek is lehetett volna torz hatasa: csak a lelkes MS fanek telepitik, azok meg nyilvan jokat irogatnak. Persze igy meg az van, hogy a telepitessel kapcsolatos szivasokrol nem irogat senki.

Erzelmi alapon itelkezni se pro, se kontra nincs ertelme, tok mindegy, hogy hany linux user utalja elbol az MS-t, es hany sertodott MS rendszergazda lat mindenutt pingvin polos provokatorokat.
TheElf: akárhogy az ie7 nagyon gyenge. A 6oshoz képest a fejlődés marginális. Tudom van új design és tabbed. Le a kalappal, de mi van azokkal a css ajánlásokkal?

A 6ost miért nem lehetett patchelni közbe-közbe? Ezért igenis sux.

Az ms monopolium és ezért nem mindegy, hogy integrált cuccaival milyen szinten akadályozza a versenyt. Tedd össze a kezed és örülj mert éppen a korlátozása teszi lehetővé a fejlődést. Éppen az ie példáján láthatod milyen "fejlődéshez" vezet a tökéletes uralása a piacnak.

A laptopok küldése sima marketing. Joel bejegyzése egyébbként sokkal jobban megvilágítja az egész blogszféra lefizetés dolgot (mert ez deklaráltan az): www.joelonsoftware.com/items/2006/12/28.html