Coolspace - egy magyar tévé és a net házassága

Nyilván felmerül a kérdés, hogy mi értelme van Magyarországon még egy videómegosztó szolgáltatást indítani, miközben van már egy tucat? A kérdésre, úgy tűnik, a CoolTV adja meg a csattanós választ.

A néhány napja indult Coolspace-be mindenki beregisztrálhat, és feltöltheti nem jogsértő videóit. Ami ennél fontosabb, hogy a Coolspace egy hamarosan induló műsor, a Cool Message online háttértára lesz. A netező tévénézők feltölthetik videóüzeneteiket a webszájtra, és a tévéműsorban ebből fognak szemezgetni.



A CoolTV megpróbálja kiaknázni helyzeti előnyét: a rendelkezésükre álló rengeteg videóanyag segítségével bepörgeti az online közösséget.

A másik pedig, hogy - akárcsak az amerikai tévécsatornák - nyilván annak a lehetősége is megvan, hogy az erőteljes webes jelenlét miatt új, a fiatalabb célcsoportba tartozó tévénézőket is sikerül megnyerniük. (Bár gondolom, maga a CoolTV eleve ennek a korosztálynak szól.)

Egyben mintaként is szolgálhat a Coolspace: lehetséges a tévét és a webet úgy párosítani, hogy legyen elsőre is ciki. Gondoljunk csak bele, a tévécsatornák a sok jogi hercehurca, idegen videómegosztókkal való megállapodósdi helyett sokkal jobban járnak, ha egy bimbódzó piacon saját maguk csinálnak ilyen webes környezetet, amit adott tévéműsoraikkal képes együttműködni, tartalmi szinten.

És végül néhány gyengeségről és erősségről.

A Coolspace-re annak ellenére viszonylag gyenge minőségű videók kerültek ki, hogy nyilván az alapanyag, amiből konvertálták kiváló minőségű. Tudom, sávszél, de akkor is lehetne még egy picit erőltetni a minőséget. Szintén gyengeség, hogy a videó lejátszása közben nem lehet ugrálni a részek között: vagy végignézzük elejétől a végéid, vagy visszaugrunk az elejére. Ez elég bosszantó. Nyilván változtatni fognak rajta. Ugyancsak többet gondolhattak volna a névválasztáson. Nem tudunk nem a MySpace-re asszociálni. Ami meg ugye elsősorban nem a videómegosztójáról híres. Meg egyébként is. Miért nem lett volna jó valami CoolVid vagy CoolVideó vagy Paprikástéliszalámi stb...

Az örvendetes, hogy be lehet ágyazni a videókat saját weboldalra, blogba. És maguk a kezelőfelület is eléggé letisztult. Semmi csicsa, semmi warezolós hangulat. A csicsa talán csak a menüben érhető tetten. Persze azt meg lehet szépnek is tartani éppen. Kicsit túl szpészes hangulatot áraszt az oldal. Ufók és szuperhősök, küldjétek az üzneteket!

  • Interjú Kolosi Péterrel
  • Címkék: tv videómegosztók videóüzenet
    2007.01.02. 08:02. írta: hírbehozó

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    CoolVid,CoolVideó

    Ilyen jó névötletekhez simán befér a CoolSpace. Majd hülye lesz nem meglovagolni a MySpace hype-ot :D

    devizakozep 2007.01.02. 13:37:18

    "gyenge minőségű videók kerültek ki, hogy nyilván az alapanyag, amiből konvertálták kiváló minőségű. Tudom, sávszél, "

    Inkabb hozzanemertes, benazas, vagy valami mas. Savszel prob biztos nem. Mo.-n az korlatlan es kb ingyen van. Onmagahoz kepest es kulfoldihoz kepest is.

    1gbit sav itthon ~ $500, kulfoldon ~$15.000+


    videoba beleporgetes hianya szinten elegge gagyiizmus. embedded link meg nem pozitivum, hanem kb olyan minimum, hogy az autonak legyen szelvedoje, akkor lehet "komfortosan" vezetni.

    szoval kellett ilyen presztizsbol az rtlnek, aztan igy sikerult. gondolom majd nyomjak a tvben, aztan lesz rajt 20-30k ember s lehet villogni.
    Egyrészt külföldön a fizetés mondjuk 6x-osa, így bőven ocsóbb a 3x-osa ár, másrészt pont Magyarország az, ahol hiány van a normális szolgáltatókban. Vagy drága, vagy kicsi a sávszélesség, vagy korlátos, vagy instabil. Külföldön ezzel szemben leginkább már 10-15Mbit-es netek vannak.
    Két hete ez még olyan volt, hogy ha beléptem, annak is módosíthattam az adatait, aki nem én voltam :) Ahhoz képest elég jól rágyúrtak. Cimkefelhő flashből, igen.

    devizakozep 2007.01.02. 19:19:36

    penge, nem igazan ertem mit beszelsz. Az 500 a 15000nek sajnos 30 (harminc) szorosa, nem 3.
    A kulfoldi sav (mindegy hogy itthon veszed vagy kulfoldon) K. draga. Itthon, legjobb ajanlat 11 euro / mbit, ha 10 gbitet veszel (az sum $147.000 / ho...) ha 1 gbitet akkor 14 euro. Kint mar talalni ugyanezt 8 euroert (az 1 gbtet). Namost a fizetesek szinten nemtudom hogy jonnek ide, mikor nagy adatforgalmu szervereket 99.8%ban cegek berelnek, nem maganszemelyek. Jo szolgaltato egyebkent itthon a datanet. Pl.

    De azt hiszem, hogy te osszekeverted az otthoni, felhasznaloi savszelesseget a szerverek altal hasznalt savszelesseggel, azaz adatforgalommal.

    Szoval ha te kulfoldon csinalsz egy weboldalt ott fizetsz a szervered altal hasznalt savert. Ha az egy kulfoldi videomegoszto, akkor pl 1 GBites sav utan 30x annyit, mint egy itthoni videomegosztonal.
    Ezert szoktam kinomban visitva a falat kaparni arra a prasztvakitasra, amit az itthoni videooldalak kepviseloi hangoztatnak, hogy tudniillik oooo a koltsegek nagyok mera szerverek, mega sav, meg azize. sima hazugsag.
    A Cool TV az RTL Klub tulajdonában van (Vagy legalábbis van köze hozzá :-)
    Szerintem ez részben amolyan főpróba az RTL Klub rebezsgetett videómegosztójához...
    Tesztelik a cuccot és ha már van tapasztalat, beindítják a "nagy" csatornához is.
    Én is így csinálnám! :-)
    Rebezsgessunk mi is.