A Wikipedia legnépszerűbb szócikke

Nem, már nem a "blog" a legnépszerűbb a Wikipedia angol verziójában. Legalábbis az új összesítés szerint az első helyre küzdötte fel magát a Web 2.0 szócikke. Értsd: erre a szócikkre hivatkozott tavaly a legtöbb blog. Nyilván két okot legalább tudunk mondani: egyrészt alapvetően meghatározó fogalommá vált ez a kifejezés az elmúlt egy évben. Másrészt legalább ennyire homályos is a definíció. Merthogy definíció nem is nagyon van.

Ugye az egész alapja Tim O'Reilly emlékezetes 2005-ös cikke. Ennek apropóján sikerült beszélni vele, és azt mondja, a publikálás ideje, vagyis 2005 szeptember 30-a és 2006 december 31-e között összesen 2,395 millió oldalletöltést kapott ez a cikke. Minden bizonnyal ez az egyik legnépszerűbb technológiai publikáció azóta is.

A Web 2.0 kezdetben gyanús volt, majd, mikor egyre többen kezdték el idehaza is megérteni, hogy miről van itt szó nagyvonalakban, bár fanyalogva, de elindult a paradigmaváltás. Míg odaát a paradigma kiaknázása van terítéken immár egy éve.
Címkék: wikipedia filozomatika
2007.01.05. 09:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiváncsi lennék a magyar Wikire. Sajnos le van tiltva az egész éves statisztika megtekintése.
A magyar Wikipédia statisztikái itt olvashatóak:

stats.wikipedia.hu/cgi-bin/awstats.pl

Legnépszerűbb szócikkek a magyar névnapok, Magyarország, Európai Unió, Petőfi Sándor és az orális szex.

Én kíváncsi lennék, hogy a mostan napi 60000 látogatással és 170000 oldalletöltéssel hol áll a magyar nyelvű weblapok között.

Valaki magyar WebGuru nem tudna segíteni ennek a kiderítésében? Hozzávetőlegesen is elég lenne.
Sajnos elég nehéz megmondani, mert ez nem webauditos adat, hanem egy másik. És a kettő közt lehetnek nagy torzulások. De a Webauditon a 60 ezer egyedi látogató a Vatera, MTV, Teveclub látogatottsági szintje.
Szerintem a 60 ezer látogatóhoz a 170 ezer páratlanul alacsony oldalletöltés. Szerintem az inkább látogatás (ahogy nyenyec írja), nem pedig egyedi látogató.

Az oldalunk 6200 egyedi látogatóval csinál 100 ezer körüli oldalletöltést a Google Analytics szerint.
A 60000 az látogatás (number of visits), az egyedi látogató se sokkal kevesebb, de a Wikipédia statisztikája szerintem nem túl megbízható. Az oldalletöltés biztos adat, aszerint kb. a MEK-kel van egy szinten a Wikipédia.
Az angol Wikipédia legtöbbet olvasott cikkei egyébként a Wikipédia, wiki, szex, Wii és a második világháború:
tools.wikimedia.de/~leon/stats/wikicharts/index.php?lang=en&wiki=enwiki&ns=articles&limit=10&month=12%2F2006&mode=view
A web 2.0 a legtöbbet hivatkozott ("most cited") cikk, gondolom ezalatt a külső linkek számát értik. Ilyen statisztika tudtommal nincs a magyar Wikipédiáról.
Mégsem, csak a blogokból való hivatkozásokat mérték:
nielsenbuzzmetrics.com/release.asp?id=170
kössz a kiegészítést. bele is veszem a postba.
A magyar wiki külön tészta, mint az angol. Itt egy különös diktatúra alakult ki, azon kívül az adatok megbizhatósága is sokkal kétesebb:

A Wikipedia nem vállal felelőséget az információk valódiságáért!

vilagnezet.blog.hu/2007/04/26/wikipedia_10

Üdv: IGe