Instant fájlmegosztó az Asztalon

Az instant üzenetküldők fájlmegosztó funkciói nem mindig a legbarátságosabbak. A gtalkos kontaktom csak akkor tudja fogadni a neki küldött fájlt, ha ő is az asztali GTalkot használja, és éppen online van. A Windows Live Messengerben ugyan van a fájlküldésnél civilizáltabbnak tűnő mappamegosztási lehetőség, ám ez sokszor kétesen működik, ráadásul ha több emberrel akarunk megosztani különböző fájlokat, nem biztos, hogy könnyedén eligazodok ebben a rendszerben.

Van még a közös hozzáférésű ftp, a torrent, az emailben elküldött nagy fájlok (brrrr) és a miegymások. Ezek azonban a netezők jelentős része számára túlságosan is lila, érthetetlen megoldások. Ők jobban szeretnek egyetlen klikkeléssel túllenni a fájlküldésen.

Erre normál esetben a különböző fájlok megosztására alkalmas közösségi szájtok tűnnek jó megoldásnak. Na jó, de mi van, ha visszatérünk az Asztalhoz, és a böngészőt megkerülve okos asztali kliens segítségével osztogatnánk meg ismerőseinkkel különféle fájljainkat.

Ez az alapötlete a nemes egyszerűséggel Tubes névre keresztelt szolgáltatásnak. Mit tud? Regisztrálunk, letöltjük a szoftvert, telepítjük, majd értesítjük ismerőseinket, hogy ők is tegyenek ugyanígy, s ezt követően mindenki elkezdi belerántani az Asztalon megjelenő Tubes-ablakba, rendszerezett formában, a különböző fájljait.



Csatornánként elvileg 2 gigát engednek, vagyis azért jelentős mennyiségű videó vagy zene, pláne kép felfér a csövön. Jó funkció, hogy különböző kontaktjaink esetében állítható a hozzáférési jog szintje: valaki csak megnézheti megosztott mappáinkat, valaki pedig szerkesztheti is őket.

Bár ez a szolgáltatás a heavy userek számára nem lesz túlságosan vonzó, a többség mindenesetre beleszerethet, ha. Itt jegyezném meg, hogy az AllPeersből is inkább csak lufi lett, pedig az ötlet nem volt rossz.

Munkatársak számára talán a Tubes jelenthet egyszerű megoldást fájlok rendszerezhető megosztására. Az biztos, hogy a négy nagy IM-rendszer (GTalk, Yahoo Messenger, MSN Live, AOL) egyike sem vete komolyan (nem merte?), hoyg a fájlmegosztás igenis mára fontos alapkövetelménnyé vált. Az emberek, miközben instant üzenetküldőket használnak, szeretnek linkekkel hivatkozni a beszélgetés során felmerülő témákra. Sőt, ma már egyre többen hajlandóak fájlokat is megosztani. És ennek kiszolgálásához még lenne mit tenni mind a négy cégnek.
Címkék: startup fájlmegosztás
2007.01.16. 16:29. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újabb dolog, aminek semmi értelme.
pontosabban újabb dolog, amit senkise fog telepíteni. az utsó mondatban az igazság.
B.zdmeg, megcsinaltak....kb. fel eve kezdtem el terjeszteni szakmai korokbe, hogy ezt elobb-utobb vki meglepi, es nem lenne rossz, ha ezek mi lennnenk.. meglatjuk.

(Az implementacio picit talan kenyelmetlen)
Aadaam, ne terjessz ilyeneket hanem csinald meg, fel ev nagy ido :)

En ilyen celra a Foldershare-t hasznalom (www.foldershare.com). Egyszeru Windows mappa, a tartalma szinkronizalodik mindazokkal, akikkel megosztom, es enged web hozzaferest is, ha fut a kliens. Csaladtagoknak, nem informatikus haveroknak pont megfelel.
Igaza van molnarzsnek, a FolderShare-mindent tud ami egy baráti közösségnek vagy egy otthon-munkahelyen külön gépen dolgozó embernek kell. Ráadásul nem méret, hanem darabkorlát van csak: csatornánként 10 000 fájl. (Akinek ez sem elég, az már tanulja meg az FTP-t :)
Félnek a nagyobb cégek? - Persze, hisz szó szerinti üldözés folyik a fájlmegosztók ellen. Ráadásul pl. a Microsoft termékeinek egy része is így terjed, ami nekik nyílván veszteség.

A netes, weblapról történő megosztások, tárhelyek mért nem jók? pl. www.box.net
Egyébként ezzel is az a baj, hogy ha a barátodnak nincs ilyene, akkor nem érsz vele semmit. Akárcsak a massangereknél.
Azért ez a 4 nagy IM rendszer igencsak sántit, ugyanis az ICQ-t lehagyta a cikk szerzője, ami igencsak nem elhanyagolható, főleg ha azt nézzük, hogy Ők voltak az elsők!
Amúgy ez a software már 7 éve benne volt a
BeOS-ben, BeShare néven.