Celeb2.0: Kevin Rose

Nem ígérem, hogy sorozat lesz belőle, mindenesetre most foglalkozzunk néhány bekezdés erejéig korunk egyik hősével, aki nem mellesleg az internetező nők döntő többsége szerint az egyik legjobb pasi Kaliforniában. (Nem reprezentatív mintavétel.)

Kevin Rose úgy kezdte, mint sokan ebből a generációból: nem fejezte be az egyetemet, aztán hülye cégeknél dolgozott, majd pedig azt csinálta, amit minden olyan ember szokott, akik nem szeretik a munkahelyeket: céget alapított.

1977-es születésű fiatalemberről beszélünk, aki most lesz februárban harminc. Az elmúlt években gyakorlatilag két dolog miatt lehet róla hallani. Az egyik, hogy a kezdetektől fogva jelen van a videoblog/podcast szcénában.

Barátjával, Alex Albrechttel vezetik a Diggnationt, ami elsősorban két dologról szól: a sörkóstolgatásról és a hírizélgetésről. Szóval egy ilyen két-srác-ül- a-szófán-ölében-notebookkal-és-ökörködnek történet. Elég népszerű, mint ahogy a Revision3 több másik vlogja is. Ízelítőül, azoknak akik nem követik:

A másik irány, ahonnan találkozni lehet a nevével, a Digg. A közösségi bookmarkoló szájt tette ugyanis híressé a bloggert. Ő alapította, ő vezeti, és persze ő is lett dollármilliomos belőle. Igazi szilícium-völgyi sikersztori egy vegasi sráccal a főszerepben. A BusinessWeekben szerepelt is Rose éppen a Digg miatt. A cikk címlapcíme: Hogyan csinált ez a kölyök 18 hónap alatt 60 millió dollárt.

Recept:
In the fall of 2004, Rose withdrew $1,000 -- nearly one-tenth of his life savings -- and paid a freelance coder $12 an hour to mock up a Web page. He got a deal on server space over the Web for $99 a month. Only one big expense was left: the domain name. He tried Dig.com. *!@#! It was owned by Disney. He offered the owners of digdig.com $500. They wouldn't sell. Ouch. Finally he settled on Digg.com and forked out $1,200 to its owners. The site launched on Dec. 5, 2004.
Igen, a Digg sikere befutatta Rose-t is, akit ma már minden fontosabb tech rendezvényre meghívnak. Egyrészt azért, mert ő Mr. Digg, másrészt azért, mert a revision3-s műsorvezetésből és vloggerkedésből fakadóan kifejezetten jó beszélőkével rendelkezik. És éppen nem szívbajos akkor sem, ha fotóhoz kell pózolni vagy csajok testrészeire kell autogramot adni.

Az utóbbi időben egy nagy pengeváltására emlékszem. Amikor Jason Calacanis úgy döntött, hogy feltámasztja a Netscape márkanevet és a Digget lekoppintva ő is közösségi bookmarkoló szájtot épít, nos egészen egyértelmű is volt, hogy az egész nem marad annyiban.

Főként azok után mérgesedett el kettőjük viszonya, hogy Calacanis belengette, hogy hajlandó lenne fizetni is a Digg legjobb felhasználóinak, ha átmennek a Netscape-hez. Azóta a Netscape lassú döglődésnek indult, a Digg kijött harmadik verziójával, és a korábbi slashdotos "csak tech" iránytól elléptek a videótartalmak podcastok, bulvár-politika és másegyebek felé.

Je, egyébként ő szivárogtatta ki először a MacWorld előtt az iPhone-nal kapcsolatos részleteket. Lol, azóta tudjuk hogy nem mindent hallott jól.

Rose-zal többször megkíséreltem felvenni a kapcsolatot. A végén nem csak azért nem lett belőle semmi, mert nem voltam elég kitartó. Végezetül néhány link:
Címkék: digg jason calacanis social bookmarking celeb2.0 kevin rose
2007.01.21. 19:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mondatonként 2 helyesírási hiba mekkora már? kicsit korán kezdten a vasárnap esti ivászatot ;)
[off: az elütések azért vannak sokan, mert egy nyomorult kölcsön notebookkal szopok, amíg szervizben a másik.]
Csak nekem tunik ugy, hogy ez a csavo hasonlit a mi Edvin Martonunra?
nem tudjuk mennyit keres Edvin... ;)
"Rose-zal többször megkíséreltem felvenni a kapcsolatot. A végén nem csak azért nem lett belőle semmi, mert nem voltam elég kitartó."

Végül is miért nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot? :)

Engem télleg érdekelne...