Napi buzz: az IBM megmutatja mi van a MySpace után

... három kérdőjel.

Végigsüvített a hír a nagy tech szájtokon meg blogokon, hogy az IBM még ebben az évben kijön új közösségi szoftverével. A Lotus Connections névre keresztelt alkalmazás cégek számára készül, és az alkalmazottak hozhatnak létre segítségével virtuális világokat.

A cél az, hogy a közösségi alkalmazásokból azt hasznosítsák a cégek, amiből előnyük származhat: ha a mukatársak a belső virtuális térben élik ki kreatív hajlamaikat, az alapvetően jó kell hogy legyen magának a cégnek is.

A szoftvercsomagban lesz blogmotor, social bookmarking, profiloldal készítésre alkalmas eszköz, satöbbi. Állítólag az IBM-nél már sikerrel használják a szoftver prototípusát.
While social computing software is perceived as being at the fringe of most large businesses, it's actually moving to the center fast—because it's about how the next generation of employees communicate, and create and share ideas (Franks Gens, senior vice-president for research IDC)
A ZDNet szerint ezzel elérkezik a social networkök korának vége. Ugyanakkor nyilván azért érdemes számolni azzal, hogy az ember nem mindig a munkatársai meg főnökei előtt akarja élni személyes életét. Ha majd többet tudunk az egész Lotus Connections cuccról, nyilván jobban meg lehet majd ítélni, hogy pontosan mire is lehet jó egy ilyen céges közösségi szoftvercsomag.

Ne feledjük azonban, hogy a Blogger, vagyis a legnépszerűbb blogszolgáltatás is pontosan egy cégen belüli, belső blogolás kapcsán indult. Az IBM most visszafordíthatja a szekeret. Ha.
2007.01.23. 16:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemtom mennyire lesznek hitelesek ezek a céges blogok, én inkább valami pr dologra tippelnék, mint ahogy CV-t sem a legőszintébben ír az ember.

szakmai kapcsolatok ápolásának meg ott a linkedin.
Kérdés az is (örök kérdés), hogy rá tudják-e venni az embereket arra, hogy több hasonszőrű szolgáltatást használjanak párhuzamosan (mert cégek alkalmazottai nagy valószínűséggel használnak social bookmarkingot, blogolnak is) - vagy rá tudják venni, hogy lecseréljék? Az IBM ezt akarja...

Az viszont király, hogy már az IBM is keresi a kegyeinket! (legalábbis jó ezt hinni)
Gyakorló Lotus Notes felhasználóként, némileg ismerve annak gyatra email kezelési képességeit (legalábbisszabványok, RCF stb terén) én már semmin sem lepődnék meg, ha nagy kudarc lenne sem és ha nagy siker sem.

Sok sikert a Nagy Kéknek! Most, hogy úgy tűnik a HP beelőzte forgalomban rá is fér...
nemár, ez nagyon hasznos eszköz lehet, csak nem arra, amire elsőre gondoltok.

nálunk van belső wiki, kötelező a projektekről naplószerű leírást írni, támogatják az egyéni fejlesztői napló írását, plusz van sharepoint.

ez nem interferál szerintem a személyes blogolási és wikis tevékenységgel.

és biztos vagyok benne, hogy lehet ezt céges környezetben jól és hatékonyan csinálni, szívesen tanulnék ebben az IBMtől!
Vajon ez a Tasi által említett "dolgozzunk, és osszuk meg" belső social network lesz? Vagy inkább a már létező, és működő szolgáltatások klónja, egy belső környezetben, hogy ne a nagyokat használják a dolgozók?. Bár én nem tudom elképzelni, hogy ez a második variáció mér jelentene a cég számára "hasznot".

Bár, ha belegondolunk, hogy nagyon sok ember a munkahelyéről (nyílván munkaidőben) használja ezeket a siteokat... Talán a külső social oldalak blokkolása, és a belső social oldalak megfigyelése (és adott esetben korlátozása) lehet a cél. De ez csak találgatás.
én valójában nem erre gondolok, vagyis nem arra, hogy a külső dolgok duplikátuma. hanem hogy (majdnem) pusztán szakmai célú, belső, akár titkos információkat tartalmazó blogok, wikik születhetnek. pl. valaki leírja a blogjában, hogy mekkora gányt ásott ki az egyik modulban, azt nem biztos, hogy a program felhasználói számára hozzáférhetően kell publikálni...

és egy másik social networking cucc is eszembe jutott épp: nemrég olvastam, hogy a MS intranetjén a kontaktok egy wiw/linkedin szerű cuccban vannak tárolva, mert így kereshetőbb, jobb, stb. nyilván ezek az adatok sem lehetnek egy publikus rendszerben.

talán most már világosabb voltam, de azt látom, hogy tényleg más húrokat pengetek, mint a poszt írója.
Tasi az én kommantemben ott van a VAGY szó, mintegy elválasztó a te által leírt, és a többiek által elképzelt működés között.
Imho inkabb rohejes, ahogy egy iranyveszett, egyre kevesbe innovativ ceg megprobal rakapaaszkodni egy hajpra, es persze rogton bejelenti, hogy egyben meg is haladja azt. (Itthon az Econet csinalja ugyanezt, csak az meg negyvenszer ennyire rohejes.) Mindig ezt csinaljak, marketingkoltes az van. A Google-t is kethetente nyomta le a M$, az Oracle, a Sun, a Compaq meg a tobbi. Az IBM keptelen volt osszehozni egy rendes levelezorendszert evtizedek alatt, mitol ertene meg hirtelen a social networkot, mitol ertene meg a valos juzerigenyeket? Epp az, hogy nagy social networkok es a gmail erossegu webes kommunikacios rendszerek megolik ezeket a Lotus Notes-szeru szarokat, csak az adataikra nagyon paranoid oriascegek es bankok fogjak megvenni a kurva draga es nehezen hasznalhato, ostoba IBM-, M$- meg egyeb rencereket. Persze, meg ez is jo nagy piac. Sot!