FOWA: Digg-bejelentés, langyos kezdet

Ami idehaza a Web 2.2 Symposium, az európai szinten a Future of Web Apps, vagyis a FOWA. Ja, nem, a Les Blogs. Na mindegy. Jelenleg mindenki Londonban tartózkodik tehát, aki csak számít az új webes szolgáltatások terén. Hah, ott van tehát Kevin Rose is, vagyis Mr. Digg, aki a nyitónapon azzal a bejelentéssel nyomta be a FOWÁ-t a technológiai hírszájtokra/blogokra, hogy a Digg még idén implementálja az OpenID-t.

Az OpenID (így működik) egy olyan univerzális belépőrendszer, melynek segítségével nem kell többé külön-külön regisztrálnunk a webes szolgáltatásokba, elég ha az adott szolgáltatás OpenID-képes, és már bent is vagyunk. Ez lenne az ideáltipikus jövő.

A Digg openájdísodása persze nem tűnik mérföldkőnek, annak fényében, hogy a Microsoft, az AOL, sőt a Yahoo is elhatározta (inkább mondjuk úgy: elhatározgatta) korábban, hogy engedélyezi az OpenID-t szolgáltatásaiban.

(Az OpenID-ról röviden most csak annyit, hogy a felhasználók gyakran azt panaszolják, hogy még mindig túl bonyolult és zavaros ez az egész rendszer. Jó, a feedre is ezt mondták néhány éve, és most meg nehéz találni olyan webszájtot, ahol nincs rss-csatorna.)

A hír a másik bejelentéssel együtt értékes: a Digg ugyanis várhatóan megnyitja API-ját a nagyközönség előtt. A két bejelentés így egyben jól mutatja az idei év két fontos trendjét: a decentralizált belépőrendszer felé törekvést és a mashupok burjánzását.

A FOWÁ-n persze sok minden más is történt. A ReadWriteWeb naponta ír rövid beszámolót, ott érdemes követni. Az első nap eszerint langyosan telt. Volt egy alapvita arról, hogy mennyiben kell induló szolgáltatásoknak üzleti modellben gondolkodniuk, valamint hogy mennyire fontos az olvasói visszajelzésekre épülő közösségépítés az adott szolgáltatásokban. Ez mind jó kérdés. Hátha lesz érdekesebb is. Holnap kiderül.


Ja, ha már, akkor Tara Hunt rövid eszmefuttatását lehetne morzsolgatni:

Common themes to successful communities include:

  • have a sense of fun/play
  • keep the dialogue going: especially crucial in the early days
  • "wouldn't it be awesome if…": take an experimental approach to development
  • create simple platforms for building on
  • tell compelling stories
  • reward community members
Vajon a magyar közösségi szolgáltatások a 6 tanácsból hányat fogadnak meg? Szerintem az 1-esre, meg talán a 4-esre gondolnak néha.

Címkék: digg api mashup openid
2007.02.21. 02:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"a decentralizált belépőrendszer felé törekvést"

ez inkább centralizált, nem? ha egy helyen kezeljük az id-t, függetlenül a soksok honlaptól...
Decentralizalt, mert ha akarsz, telepithetsz a sajat webszerveredre is OpenID "szervert". Nincs egy kozponti szervezet, akinek OpenID-t reggelhetsz, csak ugyanazt a protokollt hasznalja tobb szolgaltato - olyasmi, mint az email.

Amire te gondolsz, az szerintem pl az Inda.
Írhatnátok az OpenID-ról itt a Webisztánon, felkeltette az érdeklődésem.
nem rossz ötlet. majd írunk róla a közeljövőben egy hosszabbat.