Amikor a közösség épít

Adva van a (nyílt forráskódú) Firefox böngésző, amihez letölthető a (nyílt forráskódú) Greasemonkey bővítés. A programocska segítségével kedvünkre módosíthatjuk bármely weboldal kinézetét, bármely webalkalmazás működését - ehhez le kell töltenünk a megfelelő JavaScript kódot vagy írnuk kell egyet, ha a meglevők nem tetszenek. Találhatunk scriptet, ami egy IMDB adatlapra kiírja az illető személy életkorát, vagy olyat, amivel a GMail felhasználói felületét állíthajuk a feje tetejére.
Ali Karbassi, a Lifehacker egyik olvasója nem volt rest és írt egy olyan scriptet, ami minden komment mellé kirak egy okos kis [reply by name] linket. Erre kattintva a felhasználó máris a lap alján találta magát, a komment szövege pedig már tartalmazta a megfelelő hivatkozás HTML kódját, így a párbeszédek követhetőbbé váltak. A dolog annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Gawker Media rövid habozás után megvalósította ugyanezt a funkcionalitást a Lifehackeren és egyszerre minden más blogján is.
Persze látjuk hogy ez a megoldás nem egyenértékü egy komolyabb háttérmunkát igénylő, oda-vissza linkelős, netán párbeszédszálakat is kezelő valamivel, de nem is ez a lényeg, mint ahogy az sem fontos, hogy akarnak-e később valami komolyabbat: a felhasználó kifejezte igényét egy új funkcióra, megvalósította és meglobogtatta, a szolgáltatás tulajdonosa pedig felmérte, hogy neki mennyibe kerülne ugyanezt gyárilag megvalósítani miközben ez mennyit emelne a szolgáltatás színvonalán.
2007.02.23. 17:16. írta: joco

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha mi is csinálunk egy ilyet, akkor bekerül a blog.hu-ba is egy hasonló? :)
Több helyen feltettem már a kérdést, de még sehol sem kaptam rá (érdemi) választ:
Szabad-e legálisan gm szkriptet publikálni?
Azt tudom, hogy magamnak készíthetek; tekintve, hogy az általam letöltött tartalommal azt csinálok, amit akarok; pl. kiszedhetem a zavaró reklámokat.
Mi van akkor, ha nyilvánosan terjesztek egy ilyet, mely egy kereskedelmi oldalon megjelenő reklámokat szűri.
Van erről valami jogi állásfoglalás?
b_gyula: nem vagyok jogász, de nem hiszem, hogy hajtóvadászatot indítanának ellened, ha publikálnád a scriptedet. A fenn említett userscripts.org-on is vannak ad remover scriptek, de azt azért látni kell, hogy a felhasználók töredékrészéhez jut el egy ilyen cucc.
Így legyen, csak kezdek kicsit paranoiás lenni; tele van a net a szerzői és taralomszolgáltatási jogok ügyvédjeivel, és azok fenyegetéseivel.