Quo vadis gadget?

Én teljesen megértem a Microsoft törekvését, hiszen ők uralják a desktopok többségét a világban, szóval megértem, hogy a gadgeteknek nagyon fontos szerepe lenne, hiszen jól segítenék a desktop-alapú számítógép-használatot, és hát a Vista már elég szép és barátságos ahhoz, hogy sikereik is lehessenek ezen a téren. Ugyanakkor.

Niall Kennedy komparatív postjából kiderül, hogy a Google egyelőre tetemes előnnyel rendelkezik a gadget-piacon. Nyilván fontos és szükséges, hogy a Microsoft például Magyarországon szövetkezzen az olyan nagy tartalomszolgáltatókkal, mint amilyen a T-Online, s ennek ereményeként olyan hasznos gadgetjeik legyenek, mint amilyen az iwiwes, de ez az egész mintha kevésbé erről szólna.

Mintha a fontosabb az lenne, hogy a fejlesztők, az egyszeri gadget-gyártók érdemesnek érezzék, hogy éppen erre a platformra hozzanak létre gadgeteket. Az adatokból az látszik, hogy jelenleg a Netvibesra is több gadget készül, mint a microsoftos Live-ra.

A postból az is kiderül, hogy a legnépszerűbb Google-gadget a Date and Time. Ez azért is érdekes, mert minden rendes operációs rendszer megjeleníti ezeket az adatokat. Csak ezek szerint nem olyan formában, ahogy sok felhasználó azt elvárná. A második legnépszerűbb gadget a Google Calendar. Ebből meg talán az derül ki, hogy vannak olyan webes alkalmazások, melyeket akkor sem szeretünk szem elől téveszteni, mikor éppen - valami csoda folytán - nincs nyitva a böngészőnk, és abban nincs nyitva a levelezőnk.

Szerintem a gadgetek igazi értelme abban van, hogy mivel - del.icio.us, Google Toolbar ide vagy oda - még mindig nincs kielégítően megoldva a böngészőben tárolt bookmarkok okos és könnyed kezelése. Ezért gondoljuk azt, hogy az általunk használt, viszonylag gyakran frissülő webes alkalmazások friss tartalmaihoz úgy juthatunk hozzá a legkönnyebben, ha kipakoljuk a gadgetjét a desktopunkra. Nem feltétlenül baj, ha így van. De talán érdemes ezen gondolkodni a webes alkalmazások és a gadgetek fejlesztőinek.

Ja, és ha már sztoriban vagyunk, megjelent a Google Desktop 5. A fő változás, ami elsőre is feltűnik, az a directory felületének megváltozása, valamint a gadgetek redizájnolása. Khm, nyilván nem csak nekem jutott eszembe róla az Apple iPhone. Az új look-and-feel egyébként ugyanannyira közelít a Vista dizájnjához is. Ebből pedig mindjárt levonhatjuk azt a következtetést, hogy az olyan nagy és makacs cégek is, mint amilyen a Google, behódolni látszanak a fekete gradient, lekerekített szélekkel operáló, tükröződő, árnyékolt élményvilágnak. Ami ugye éppen a "simple'n'white" Google-feeling ellentetje. Vagy nem. Mindegy, a lényeg, hogy egy idő után már nem fogjuk érezni a különbséget a Vista alatt futó Google Desktop, és a Vista saját gadgetjei között. (A képen Sztahanov Vista+GoogleDesktop5 kombója látható. Ja meg az, hogy épp csetelünk.)

És ez az év egy picit erről is fog szólni. Meg arról, hogy a Google meg a Microsoft kiszorítósdit játszik:

Címkék: google widget gadget
2007.03.07. 12:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lécci ne nézzetek hülyének, de vki elmagyarázná nekem mi az a gadget meg a widget? az is jó ha egy linkkel megdobtok.
Köszönöm
a gadgetek minialkalmazások, melyek vagy webes vagy asztali környezetben jeleníthetők meg. ha letöltöd a gogole desktopot, akkor innen válogathatod össze magadnak ezeket a kütyüket:
desktop.google.com/plugins/?hl=hu

de a yahoo widgets oldalán is könnyedén meg fogod érteni, h miről van szó:
widgets.yahoo.com/