How to go offline?

A címben megfogalmazott kérdés (hogyan szakadjunk el az internettől) egyre kínzóbb, ahogy egyre több mobil eszköz (laptop, mobiltelefon, BlackBerry, stb) követ minket a nap 24 órájában, nem hagyva egyetlen szabad percet sem az offline életre. Úristen, biztos jött valami fontos email az elmúlt 2 másodpercben.

A non-stop online lét ellen persze lehet lázadni, max sírás lesz a vége. Nem mindenki adja fel ilyen könnyen. Laze kolléga hívta fel a figyelmünket a március 24-én esedékes Shutdown Dayre, mely talán az utolsó elkeseredett próbálkozás arra, hogy legalább egy évben egy napra megkíséreljünk lekapcsolódni a világhálóról. (Nem, nem ér a mobilon operázni sem!)



Ne higgyük, hogy felkészülni egy ilyen megrázó napra egyszerű. Így jobban járunk, ha megfogadjuk a Creativity Club 7 jótanácsát. Ebből szemezgettünk, plusz hozzátettük saját tippjeinket is.

  • Offline-tapasz - A nikotintapaszhoz hasonló, az offline életet propagáló matricákat ragasszunk magunkra, s mikor épp beizzítanánk a gépet, pillantsunk a matricára és csapjunk egyik kezünkkel a másikra.
  • Kütyüket, sokat - Próbáljunk magunk köré gyűjteni minél több, offline is működő kütyüt, hogy ne legyen olyan iszonyatosan unalmas a 24 órás kikapcsoltság.
  • Gyúrni - Nekem is bevált, tudom ajánlani másoknak is. Ha huzamosabb ideig szeretnénk kikapcsolni, nem árt beszerezni egy szobabiciklit vagy súlyzókat, vagy valami hasonló offline eszközt. A fáradtság a legjobb ellenszere az online létnek.
  • Kifelé - Szintén jó módszer, ha egyáltalán nem tartózkodunk olyan közegben (munkahely, otthon), ahol jellemzően használni szoktuk mondjuk a laptopot. Menjünk sörözni barátainkal, szervezzünk programokat olyan helyre, ahol gyenge a térerő és hírből sem ismerik a wifit. Tegyük érdekeltté magunkat a huzamosabb ott tartózkodásban: hívassuk meg magunkat egy ebédre!
  • Rombolni - Drasztikus, de jó hatásfokkal működik, ha szándékosan megrongáljuk az otthoni routerünket vagy tápegységünket, fizikailag zárva el magunkat az online világtól.
  • Elhagyni - A mobiltöltő munkahelyen hagyása is kiválóan szokott működni, feltéve ha elég távol van a munkahelyünk a lakásunkhoz képest ahhoz, hogy ne legyen kedvünk beszaladni a töltőért a nehezebb pillanatokban.
  • Szégyenérzet - Terjesszük barátaink, ismerőseink körében: komolyan gondoljuk, hogy erre a napra kikapcsoljuk a gépet. Többször is büszkélkedjünk el nekik, hogy mi igenis képesek vagyunk erre. Így a nagy napon a kudarctól való félelem miatt, illetve a későbbi kötelező beszámoló érdekében jobban járunk, ha betartjuk ígéretünket.
További ötletek arra, hogy mire használjuk a laptopot a Shutdown Dayen:
(Csak erős idegzetűeknek. Én nem mertem végignézni. Szörnyű.)
A Shutdown Day persze nem csak az online lét elleni egynapos lázadás, hanem úgy általában a digitális lét ellen is. Tehát aknakeresőzni vagy pasziánszozni sem ér a gépen. Bár mondjuk egyre kevésbé van különbség. Ha egyszer nincs net, minek van áram? - szoktam kérdezni a rendszergazdától.

Nincs kétségünk afelől, hogy a Shutdown Dayt kevesebben fogják végigcsinálni, mint ahányan Nőnapon virágot vesznek, mindenesetre próbálkozásnak érdekes lenne. Ha akarnánk egyáltalán offline lenni még az életben. :)
Címkék: bulvár
2007.03.10. 12:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az első ötletem persze az volt, hogy mekkora buli lenne blogot vezetni az offline napról. Aztán rájöttem, hogy kézzel kellene, "mint az állatok". Meggondolandó..
Nekem minden évben megvannak a saját magam shutdown napjai - Szeged melletti 10 napos tábor, térerő gyenge, net nincs a közelben, úgyhogy teljesen jó buli.

Hja, és mióta tavasszal-ősszel van két-két elő és utótábor, azóta ezek a shutdown napok kibővültek. :)

Most pl. jövő héten lesz egy, a márc. 15-i hosszú hétvégét kihasználva - így két legyet üthetek egy csapásra: nem kell netezni, és nem kell bp-en lenni a balhés időszakban. :)
shutdown now -h

mikor kint vagyok a kertbe és füvet nyírok, akkor is megy mind a két gép.

biztonság kedvéért egy 50MB-os netcsomagot tartok a mobilon és múltkor nem volt net a kábelen, pont jól jött.

Ne tartsunk esetleg helyette offline-bulit?:)
nem rossz ötlet. csak ne a szimpla kertben, ahol szemét módon minden egyes sarokban kiváló jelerősségű open wifi van.
Ez egy nagyobb webcsomag offline pillanatokra. :)

www.w3schools.com/downloadwww.htm
a többnapos focibajnokság mintájára lehetne meddig bírjuk net nélkül bajnokságot rendezni...

a curling a legjobb!
Lehet h ilyen shutdown day-t akart tartatni velem a szolgáltatóm? Még az offline blog is alakult:-))
ujlakas.freeblog.hu/archives/2007/03/08/
Offline, offline, offline...ez a poszt ugye a felvezetés az ígért Scrybe-kritikához, amihez az első 5 kommentelőnek meghívót is küldtök :))
de ha offline vagy, akkor téged úgysem érdekel a scrybe.. :D

majd holnap vagy holnap után jön a scrybe-os post. holnap vagy holnapután jön az első openid post is, amit továbbiak fognak követni (az első technikai lesz, a második meg a veszélyekről, aztán meg...) és persze izgatottan várom a freebase meghívót. de egy előzetes post azért lesz arról is a napokban. (a hónap legjobb eseménye, az biztos.)
az az offline buli jól hangzik:D gondoljatok bele.. sok kocka partizik fent a hegyekben mindenféle kütyü nélkül:D
a buli témái: mit csinálnék ha neteznék most. mit csinálnék most.
karaoke témák: login me baby one more time
számitógép,szeretem.
meg ilyenek
:D
ok, de komolyan, én benne vagyok egy március 24-ei buliban. tudok vinni cubeworld-öt a rászorulóknak :) meg persze sok sört.
mindegy, csak ide ne :)
www.huwico.hu/wifinode/list

amúgy huwico rulez az év összes többi napján.
Tandem cafe:DDD

najó, keresünk majd valamit

Tök fasza. Engem hidegen hagy baromira. 4 napig off lesz a gépem bíbíbí... hiszen elmegyünk 14-án hegyekben lévő nyaralónkba ott még vodafone térerő sincsen. 15-én meg felőlem gumilövedékezhetnek a rendőrök is majd a kis Junosztyn megtudjuk mi törpent a világban.
Hát, én is attól tartok, hogy 15-én sorra fogom kapni a telefonokat, hogy most épp milyen buli zajlik székesfővárosunkban... ha meg ki is kapcsolom a telkót, akkor a tábor többi usere kap hasonló telefonokat, és mindegyikük tovább fogja adni a híreket... hmmmm, nem lehet valahol legálisan valami mobilzavaró-cuccost szerezni? :)
Van. A neve kalapács :D