Forgalom a webes térképeken

Magyarországon már nem számít komoly taxisnak, akinek nem figyel ott a navigációs eszköz autója műszerfalán. És hát a  mezei autózó férfiak is egyre gyakrabban kapnak ilyen kütyüt karácsonyra, szülinapra, mert hát ez olyan ajándék, aminek egy férfiember nyilván örülni szokott.

A pda-piac amúgy is átalakulóban van: a blackberryk és az okos telefonok előrenyomulása idén még agresszívebb, bár már tavaly sem volt éppen elhanyagolható. Szóval a pda-k nehéz helyzetét legutóbb épp a Google nehezítette tovább, amikor kijött a Google Maps új fícsöre, a forgalmi adatokat is tartalmazó layer, mely mutatja, hogy a nagy amerikai városokban hol van éppen most erős forgalom, és hol szellősebb a járás.

A Microsoft sem volt rest, és néhány nappal később kijött a Live Search Traffic Gadget-tel. A Yahoo hasonló cucca meg ugye már ismert. A magyar netezőnek persze ezek a szolgáltatások nem túl érdekesek addig, amíg mondjuk legalább Budapest úthálózatán nem tudja megnézni, hogy éppen most merre érdemes elindulni autóval, ha nem akar dugóba kerülni.

A ProgrammableWeb adatbázisa sem segít. De elszántan keressük azt a magyar mashupot vagy saját szolgáltatást, mely valós időben jeleníti meg egy térképen a forgalmi adatokat.
Címkék: térképalkalmazások
2007.03.12. 18:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majd ha a Google megvesz egy budapesti utca-házszám szinten geokódolt adatbázist.
A Fővinformnak vagy hogyhívjáknak van 30000 vagy 300000 vagy mittudomén mennyi kamerája, amik mutatják az aktuális közlekedési helyzetet. Miért nem lehet ezeket bedigitalizálni és felrakni egy weboldalra? Még ha csak percenként is frissülne, akkor is hasznos lenne.
Virtual Earthon (local.live.com) regesregota van traffic layer.
Újbudán (11. kerület) kamerákat szereltek fel a nagyobb csomópontokba. Neten online lehet figyelni a forgalmat, hogy eldönthessük, merre érdemes/nem érdemes menni.
ujbuda.hu/forgalomfigyelo.php