Twitter: megmagyarázhatatlan, de jó

Na, a napokban beindult a nagy népi twitterezés. (Már nem csetelés, még nem blogolás. Sms-hosszúságú postokat lehet olvasni/írni arról, hogy mit csinál/sz éppen most.) Első benyomások:

1. Nem működik az IM-kapcsolódás rendesen (GTalk, pl).

2. Sajna a mobilos sem. Operamini alatt persze megy.

3. Jó lenne, ha az a nézet, amikor az ismerőseim postjait is látom, ajaxos lenne és nem kéne mindig az f5-öt nyomkodni, hanem magától töltené be a friss postokat. Ja, ajaxos az, csak ritkán kéri le a frisset.

4. Sztahanovval ellentétben nekem tetszik, hogy a postba írt url-eket automatikusan tinyurl-ekké alakítja.

5. Jó, hogy lehet színezni a szkint, de nem mindig vannak kéznél a megfelelő hexakódok, úgyhogy nem ártana egy paletta.

6. Tetszik, hogy a felhasználónévből generálódik a profil url-je. Így könnyű megtalálni mindenkit.

7. Alapvetően szép és barátságos a felület. Főleg a meghivatkozható posté.
A badge-ek lehetnének jobbak is. De mondjuk ezek se annyira rosszak.

8. Miért jobb mint a cset? A csetet nem használjuk arra, hogy folyton megírjuk ismerőseinknek, hogy mit csinálunk éppen most. Hülyének néznének. Blogba megírni meg túl rövid és érdektelen. ("A blogpost szóljon valamiről.") A Twitter tehát létező piaci rés.

9. Kis, aktuális postmorzsák írására való, ráadásul a barátaink twittereit is nézhetjük közben (vagyis: hogy mit csinálunk éppen most mi mindannyian).

10. Kiváltja-e a blogolást? Azoknál biztosan, akik eddig is így (röviden, aktuálisan, személyesen, rendszeresen) írták a blogjukat. A Twitter amúgy inkább egy nagy népi activity reportolás. Úgyhogy máshol van egy kicsit a hangsúly, mint a blogolásnál. Nekem tökre megfér a kettő egymás mellett.

11. Mi értelme? Persze hogy semmi. De attól még jó, és addiktív.

12. Miért sikeres? Mert rövid és gyors aktivitást vár a felhasználótól. Ez sok oldalletöltést, és rendszeres visszatérő látogatókat eredményez a Twitternek. Bár persze feedből is lehet olvasni, de a twitterezésben mégis az a jó, hogy írja is az ember, nem csak olvassa másokét. Azt nem tudom, hogy lehet-e ezt csinálni mondjuk egy napnál tovább. Ha értesítőt kérek a többiek postjairól, akkor talán visszanézek holnap is. (Van auto-nudge funkció, ami automatikusan figyelmeztetést küld, ha 24 órája inaktív vagyok. Addikciót serkentő eszköz, na.) Meg itt ez a post, ami majd segít felidézni, hogy a mai napot twitterezve szomorkodtam végig.
Címkék: blogszolg twitter
2007.03.12. 15:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iwiwüzenőfal2.0
jaja. mondjuk az igazi ötlet az egészben, hogy arra a kérdésre kell válaszolni minden posttal, hogy "mit csinálsz éppen most". nem tudom, engem szórakoztat.
Nekem megy a Gmail-ben lévő Talk résszel.

Az a baj, hogy nem tudom ki nézné, hogy csinálok valamit éppen, akkor meg mindek írjam :)

Egyébként nekem ez a Skype-os buborékra emlékeztet. Az lenne a jó, ha azzal összekötnék.

fassy
oh, én ezt eddig észre sem vettem, már hogy ez a kérdés, hehe.
abcolutli skájpi des. talán emiatt jó. aki megszokta a skypét annak talán fel sem tűnik, hogy másik szolgáltatónál barangol. Az ötletet nem tartom kirobbanóan nagy dlognak. Mert egyszer bejött vkinek vmi az nem azt jelenti, hogy zseni. Persze vannak kivételek. Ez szerintem nem az. bohóckodásra jó, másra nem nagyon. de ha bevételt hoz a tulajoknak akkor már megérte nem is beszélve arról, ha esetleg a juser is jól érzi mgát twitterezés közben.
Najó, lemondok a trackbackról, mint funkcióról, inkább kézzel beszúrom a linket (vagy majd csinálok rá egyszer egy autohotkey scriptet...:)

olahandras.blog.hu/2007/03/11/mi_ez_a_hulyeseg_twitter

Nekem tetszik. Egyszerre nyújt több és kevesebb információt annál, mintha mutatná, hogy csak online vagyok-e (mint az IM progik), vagy mutatná, hogy mikor léptem be utoljára (mint a Wiwen).

A blogoknál meg pont kapóra jön, ha mondjuk várok egy bejegyzésre (pl. Scrybe...khm...:), de nem vagyok olyan viszonyban a szerzővel, hogy emilezzek emiatt, akkor pl. a Twitterrel (vagy ami később lesz belőle) nyomon lehetne követni, hogy mit csinál éppen. Lehetne tudni, hogy itt van, nem halt meg, csak épp elfoglalt, egy másik poszton dolgozik, nincs ideje, vagy elutazott, stb.

Aztán idővel ez az egész a vizuális avatarok szerves része lesz, még több infót nyújtva az emberről.
(andrás, miért nem trekbekkelsz?)
Akkor lesz frankó ha a meebo-hoz hasonlóan elkezd beágyazódni más oldalakba és bárhonnan üzenhetek a vakvilágba általa... :D
off
(azért nem trackbackelek, mert nem megy... elvileg be kell másolni a szerkesztőben ennek a postnak a trackback címét a saját postomhoz. Legalábbis néha úgy sikerült. Néha akkor, ha egy space-t nyomtam utána, néha, ha egy entert, néha, ha a "Mentés" gombot, néha később jelent meg...szóval egy idő után azt láttam, hogy csak macera, meg amúgy is szar, hogy a post eleje jelenik meg, nem illik a kommentek közé, hacsak nem kifejezetten tudatosan úgy írom meg, dehát sokszor előbb születik a poszt és később lesz belőle trackback)

on
tényleg be lett szólva a scrybe miatt :)
(nekem tökre működik: bemásolom a trackback mezőbe a trackback címet és nyomok egy mentést a postra. annyi.)
Ez valami olyasmi, mint IM-ekben a személyes üzenet rész a név alatt. Csak ez épp "látványosabban" frissül (RSS, meg minden), és összefüggőbb (egymás alatt a bejegyzések).
jah, abszolut skype-bubi.
amúgy pedig igencsak kifinomult minimál-exhibicionizmus. blog kicsiben.
Harmadik körös tapasztalatok:
az tök jó, hogy a gtalk ablakból is lehet postolni twitterre, meg oda is kapom ha valaki írt a többiek közül, de baszom lassú, és sokszor szétkapcsol.
ugyanez a krimi nyilván, de maga a szájt is nagyon lassú. valszeg nem bírják a hirtelen jött terhelést. valaki dobja meg őket 50 millió dollárral, aztán hajrá szerverhotelek.
ja, viszont az meg terraLOL amikor véletlenül nem a barátod, hanem a twitter ablakába írsz valamit a gtalkban, és hirtelen az egész világ látja a magánba szánt üzentedet. user error.
szerencse h van törlés gomb.
szokni kell.

még akár hasznos is lehet...

egyelőre a jópofa állapot van, de lehet hogy később nem fog (se engem, se mást) érdekelni, hogy ki mikor kávézott és/vagy fázott a buszmegállóban.

jó lenne ha lehetne szelektálni, hogy épp melyik felhasználó nyomorára vagyunk kíváncsiak.

de egyelőre határozottan jópofa.
az lehetséges vajon, hogy később a rövid beírások mellett egyfajta új emotikonok is létrejönnének?... lehetnének kis színes "makeikonok", pld. alszom, eszem, biziklizem?... vagy akár kis avatarszerű tevékenység-mutatós képecskék?... mert így egyszerűbb, gyorsabb lenne átlátni, ki mit csinál a többiek közül éppen akkor?... hmm?...
Én még nem is hallottam erről. De most megnézem mi ez! :)
óták óta nem megy

pedig csináltam jó kis magyar nyelvű flash appot hozzá:

hannibal.blog.hu/2007/03/28/twitter_flash_app_magyarul
sok hüje barom, aki nem elégszik meg a facebook, myspace, iwiw, myvip, stb..-vel és itt is neki kell birtokolnia a legtöbb ismerőst/barátot/fan-t
sok hüje barom, aki nem elégszik meg a facebook, myspace, iwiw, myvip, stb..-vel és itt is neki kell birtokolnia a legtöbb ismerőst/barátot/fan-t