Twitter: tippek és kérdőjelek

Nem emlékszem, hogy melyik induló webes szolgáltatás kapcsán olvastam ennyi érdekes postot, mint amennyit az elmúlt napban a Twitterről. Igen, megint a Twitter. Na nézzük is gyorsan egy-két érdekes postot a nagyvilágból.

Az egyik a SlackerManageren jelent meg. Mindjárt fontos megállapításokkal kezdődik: aki először téved a Twitter oldalára, nem biztos, hogy érti, hogy akkor most mi is van. Jobb ha mikroblogolásként fogjuk fel ezt az egészet, és ne kapkodjunk az összes barátunk meghívásával sem. A Twitter akkor működik jól, ha olyan embereket követünk benne, akiknek a mindennapi tevés-vevéseik valóban érdekelnek minket és jól is írnak. Jó, a barátaink közt is találunk nyilván szép számmal ilyen embereket, de a lényeg, hogy ne kapkodjuk el a társulást.

Aztán, fontos, hogy megválasszuk magunknak a megfelelő platformot, amivel a Twittert használni szeretnénk. Van, akinek a weboldal a barátságosabb környezet, van aki az instant üzenetküldőben (pl. GTalk) mozog otthonosabban, és ezen keresztül szeretne postolni a Twitterre, illetve ezen keresztül szeretne értesülni a barátai friss postjairól, de olyan is akad nyilván, aki mobilon szeretné követni a mikroblogolást.

A firefoxosoknak mondom, hogy van már plugin a Twitterhez. Maceseknek meg mindjárt két cucc is. Windowsosoknak meg erre tovább. Van Twitter-kereső, wikiszájt, de ami talán ennél is fontosabb, az a help oldal, ahol megtudhatjuk, hogyan használhatjuk okosabban a Twittert.

A következő jó post Christopher S. Penn blogján olvasható. Itt elsősorban a Twitter és a Google Reader együttéléséhez kapunk jó tanácsokat.

A harmadik kiváló post Meg Pickardé, aki megkísérelte tipizálni a Twitter-felhasználókat (vagyis hogy milyen tipikus felhasználók vannak a szolgáltatásban):
  • a gyorsjelentők, akik egy adott helyzetről vagy helyszínről postolnak tőmondatokban.
  • a részletezők, akik valamilyen szinten bepillantást engednek privát szférájukba a rövid postjaikkal.
  • mikrobloggerek, akik úgy használják a Twittert, mintha blogolnának. Nem címzik senkinek mondandójukat, haikuszerűen postolnak mindenről.
  • reagálók, akik csak arra használják a Twittert, hogy más felhasználók postjaira reagáljanak. (A Twitteren ugye nincs kommentelés, hiszen minden post komment is egyben, tehát sok reagáló blogger van.)
A post további része azon való lamntálás, hogy az emberek miért is használják a Twittert. Érdekes kérdések merülnek föl továbbra is: mint az előbb említettem, itt nincs kommentelés, tehát bárki, aki reagálni akar valakinek a postjára, szintén postot kellene hogy írjon. A másik, hogy a Twitterben ugye kötött a postok karakterszáma, ami azt eredményezi, hogy elég masszívan megjelennek a postokban az sms-ezésből ismert rövidítések, valamint az egyszerű, tőmondatos szövegek. Az sem egyértelmű, hogy a Twitter elsősorban publikálásra vagy csetelésre jó-e?

Valószínűleg a kibontakozóban lévő Twitter-siker megfejtése a
  • valódi platformfüggetlenség (weboldal, IM, mobil? mindegy!),
  • a tömör, gyors postolás és a másik oldalról a gyors tatalomfogyasztás, valamint
  • hogy egyszerre kommentelünk és postolunk,
  • egyszerre nem számít, hogy lényeges-e amit írunk, ugyanakkor ettől érdekesebb is sokszor mint sok veretes blogbejegyzés... Mint például ez itten.
És még egy twitteres post a végére: Steve Rubel értekezik a Moore-törvényről és a rról, hogy azért blogol kevesebbet mostanában, mert twitterezik.
Címkék: blogszolg
2007.03.13. 06:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikroblogjaim:
egy hosszabb
bla.freeblog.hu/
egy frissebb
cimke.blog.hu/
A Firefox extension is zseniális, search pluginként működik a posztolás, még a böngészőt sem kell újraindítani.

Persze itt is fennáll ugyanaz a veszély mint a Gtalknál, ha véletlen a twitterre küldöd az amúgy Googlenak szánt hardcore po.rnó keresésedet :)
Linuxosok is van hozzá program, azt kihagytad, itt:
code.google.com/p/gtwitter/

Bár a Twitter-nek egyelőre sok értelmét nem látom.
Csodálkozom, hogy még nincs kinn az oldalsávon HH kis Twitter-doboza... Ito-nak már van! Én meg ha akarom, közlöm az ismerősökkel WLM status message-ében, hogy épp mit csinálok. De nem akarom.
túl személyes az ahhoz, hogy ide kikerülhessen :)
Idáig aki linkblogolni akart, vagy csak nagyon rövid bejegyzésket írni (- mikroblog?), az csak a normál blogszolgáltatásokat vehette igénybe, netán valamilyen pluginnel tette kényelmesebbé a postolást. Ám ez korántsem nyújt annyi lehetőséget, annyi kényelmet, mint a Twitter (bár azért ez se tökéletes -> tinyurl).
Miért csak a naponkban lett ez felkapva ennyire?

Regisztráltam volna ma magam, de kiderült, hogy az e-mail címem foglalt. És valóban, ott virított egy nov. 30-i próba-bejegyzésem. 3 és fél hónap! Akkor mi is a hírérték MOST?
Nem a Twitter indulása a hírérték, ha csak fél év múlva "fedezik" fel, és írnak róla, akkor is lenne hírértéke, egészen addig, amíg az oldal nem lenne az egész blogszféra által alapból közismert dolog.
Azt hiszem nekem magas amiről irtok.Talán ragad rám valami (a koszon kívül)