Nézegessünk letörölt YouTube videókat

Így az egymiliárdos per közepén persze nem jó hír a Google-YouTube-nak, hogy ezen megy a témázás, de ez van, nincs mit tenni. Szóval meg lehet nézni pár helyen a weben azokat a videókat, amiket "törölt" a YouTube.

A lényeg ott van, koverol az Ars Technica, hogy valójában nem törlik, hanem elérhetetlenné teszik a YouTube oldalairól az adott videókat, így azokhoz az olyan szájtokon keresztül, mint például a Delutube vagy a DeletedYouTube, hozzá lehet férni még egy ideig. Tehát a videók továbbra is a YouTube szerverén vannak, csak ügyesen kell keresni, és megtalálja őket az ember. Vagyis a gép.

Amint a cikkben is írják, ez nem csak azért jó, mert meg lehet lesni a "nem megfelelő" videótartalmakat, hanem azért is, mert némi fogalmunk lehet arról, hogy milyen moderálási gyakorlatot követ a YouTube. Az Ars Technica szubjektív vizsgálata szerint elsősorban a zenei betéteket tartalmazó, önjelölt tinilányok illegetős videóit mossák ki a rendszerből kilószámra.

Na most, ez ugye azért érdekes, mert ebből is kiderül, hogy a YouTube igenis próbálja gyomlálgatni a szerzőjoggal megvert videoklipeket a rendszerből. Ja, persze a Viacomot csak az érdekli, ami valahogy mégis bent marad a rendszerben és mindenki számára elérhető. Már ha van ezek után bármi értelme "publikusságról" beszélni.

(Nemrégiben egy üzletember azt mondta egy asztalnál nekem, hogy a Viacom csupán szeretné megvetetni magát a Google-lal, erre föl ez az egymilliárd dolláros pereskedős hangulat. Nem tartozik szorosan a témához, csak úgy mondom.)

A Delutube és társai viszont arra figyelmeztetik a médiacégeket, hogy a felhasználók által feltöltött videótartalmak nem fogják megadni magukat egykönnyen.
Címkék: youtube videómegosztók
2007.03.16. 20:23. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy igény lehet a törölt (főleg 18+) tartalmakra is. delutube.com/ Ez pl. egy teljes web2-es alkalmazás digg-youtube-videoblog vonalon. A nevet meg a bejegyzésben is említett másik alkalmazástól lopták:
"Boycott delutube.com, they stole our name!"

William Fontaine De La Tour D'auterive 2007.03.17. 01:19:07

Az uzletembernek javaslom, nezze ossze a Viacom es a Google tavalyi merlegeit. Meg fog lepodni.
azt kéne megoldaniuk, hogy ne lehessen közvetlenül elérni az flv-ket, csak ha az Ő playerükkel érik el. mert így direkte le lehetne mirrorozni az a pár tera flv-t.

de szerintem ez már nekik is eszükbe jutott, de vajon miért nem csinálták meg?

youtube.com/get_video?video_id=5MppVYp9sBM&t=OEgsToPDskIebyD-kYltMcze_CsbvUnZ
az üzletemberes elméletben lehet valami... full komolyan.
Az FLV-k elérését teljesen elrejteni szerintem nem lehet. A Stubes-szal sok tapasztalatom van e téren, és bármilyen meglepő, az eddig vizsgált külföldi és hazai megosztók közül a videobomb-ról a legnehezebb kinyerni ezeket.
Gábor!

Ha egy olyan weboldalt üzemeltetsz ami más megosztókra támaszkodik, és az Ő tartalmukat monitorozod akkor elismerem. De ha prájvit felhasználó vagyok akkor csak ie-ben megnézek egy videót, majd mentem a Temporary Internet Filesből. Magától letölti.
Egyébként érdemes lenne egyszer boncolgatni a www.pligg.com -ot is. Kimondottan webkettes cuccokkal foglalkozik, és rengeteg helyen láttam. Pl a fent említett DeleTube-on is. Magyar oldalon csak itt találkoztam vele: www.internetmedia.hu bár asszem ez a szolgáltatás vagy már meghalt, vagy még el sem indult. Vmi digg klón lehet. Mindenesetre van sql hiba bőven.