További tippek és tapasztalatok twitterezőknek

Elvileg mindenki felkerül a Twittermapre, aki ír a Twitteren egy "l:Városnév" postot, az megjelenik a térképen. Miért jó ez? Mert a Twitteren nagyon ügyesnek kell lenni, ha meg akarjuk találni ismerőseinket. És ez az eszköz segít nekünk levadászni a lakóhelyünk közelében élőket.

Lehet válaszolni is ismerőseink mikropostjaira, de mindig csak az utolsóra. Például ha úgy kezdem a postot, hogy @eszpee, akkor Eszpee utolsó twitteres bejegyzését kapcsolja hozzá automatikusan a válaszpostomhoz.

Twitter API. Evan Williams legnagyobb húzása, hogy megnyitotta a Twitter API-ját. Gombamód szaporodnak az ezt az API-t használó minialkalmazások. Gondoljunk csak a Techmeme vagy épp a Kispad automatikus blogpost-megjelenítő twitteroldalaira. Ez ugyanaz mintha rss-értesítőt kapnánk, csak ugye ha már a twitteren vagyunk, akkor jobb oda kapni a frisseket is.

Twitter keresők. Ugyancsak a Twitterről tudom, hogy elindult a Twitter Live Search is, melyet ugyanaz a David Troy fejlesztett le sebtiben, aki a Twittermapet is jegyzi. Aztán meg Steve Rubel megkérdezte a Technorati vezetőjét, Dave Sifryt, hogy indexelik-e a twitteres postokat. A válasz: igen.

Asztali kliens. Már tölthető a Twitteroo asztali kliens. Ami nyilván azoknak hasznos, akik nem használnak GTalkot, és nem azt használják twitterezésre. Twitterezni továbbra is a webes felületen a legjobb. Emellé izzítsuk be a GTalkot, hogy ott kapjuk a frisseket, és esetenként onnan is tudjunk postolni, és ennyi. Ez a quinta essentia.

Az aktuális Twitter-fejlesztésekről a Google DevTalk oldalán lehet értesülni. És persze be is lehet szállni.

És akkor most az elmúlt nap tapasztalatai: a Twitteren sokkal több, látszólag érdektelen infót tudok meg olyan emberekről, akiket eddig csak veretes postok meg sajtóközlemények mögé bújva ismertem. A Twitter tehát alkalmas arra, hogy egy emberről egy picit többet tudjunk meg, mint amit mondjuk a blogja jellemzően elárul.

A másik, hogy infókat is lehet szedegetni. Sokan hintenek el különböző hírekkel, fejlesztésekkel kapcsolatban morzsákat, és akit épp ezek érdekelnek, azok vissza fognak térni twitterezni máskor is.

A harmadik, ami már szociológiailag is érdekes, hogy a Twitteren egy újfajta kommunikáció alakul ki ismerősök és barátok között is. Amíg a chatelés vagy sms-ezés közben a one-on-one kommunikáció elsősorban személyhez kötött információközlést tesz lehetővé, addig a twitter ennél egy fokkal személytelenebb, hiszen a Bárkinek írja az ember (akár egy blogot), de mégis meghatározott azoknak a köre, akiknek elsősorban szánja.

Szintén ide tartozik, hogy a Twitteren feloldódik az emberben a gátlás, hogy arról írjon naponta, hogy épp most issza a kávéját, ugyanis ez itt tökre legitim. Senki nem szólhat be. Ahogy egy blogger megjegyezte a napokban, a Twitter jóvoltából láthatjuk végre, hogy miként ébred fel a nyugati világ, ki iszik kávét, ki indul el nehezen, kinek kellenek órák a valódi felébredéshez, satöbbi. Ez nem túl érdekes persze, de az életünk mégis ilyen mikrotapasztalások miatt érdekesebb.

Ha egy ember életéből csak a nagy, mérföldkőnek számító eseményeket ismernénk, akkor nem ismernénk igazán. And that's the word.

Frissülő twitteres linkek a del.icio.us-ben. Előzmények meg itt, a twitter tag alatt.
Címkék: blogszolg how-to twitter
2007.03.17. 10:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ejj ez a Twitteresdi már kezd kicsit sok lenni nekem itt a Webisztánon, de lehet mások ellentétesen gondolják. Egy lufi kezd lenni egy, olyan dologból amitől nem hiszem, hogy akármi is változott volna a webkettes világban. Az, hogy ki mikor issza a kávéját az valóban fontos lehet annak a számára aki ismeri stb... De ezt eddig is lehetett olvasni blogokban, sőt a blogban még arra is marad karakter, hogy leírja ír, vagy olasz kávét ivott az adott illető. Szóval szerintem ha nem kapcsolnak hozzá valami fenomenálisan okos alkalmazást, vagy plusz szolgátatást akkor megmarad azon a szinten amin van. Az, hogy térkép is van, hozzá okos dolog, de... Mind1 akinek tetszik használja a Twittert, én pár napig nyúztam, de ma nem jutott eszembe, hogy felnézzek.
jaiku.com/
nah azé a jaiku.com veri a twittert. :) És ápdét a térkép is kommentnél. :D
ja, biztos jó a jaiku is, csak ott nincs senki. tinyurl.com/2yevjl
Azért nincs senki a jaikun mert még nem írtatok róla cikket. :D
ja, ha ezen múlik, akkor szívesen bármikor :)
Amúgy itt látszik (bár az ilyen típusú oldalak múltjába nem ástam magam el igazán), hogy az első ragad meg az emberekben. A jaiku szerintem szebb, illetve ötletesebb oldal, de mégis kevesebb a juser. Persze ennek erős marketing okai is lehetnek.