Ki kapja előbb szét a desktopomat?

Widgetizálódó világunk újabb élversenyzővel gazdagodott. Minden fejlesztő legnagyobb kíváncsiságára néhány órája megjelent az Adobe Apollo fejlesztői környezet alpha kiadása. Az Adobe-nak nem más a célja, mint például mostanában a Microsoftnak: hogy a fejlesztők az Apollóval fejlesszék le azokat az asztali alkalmazásaikat (widgeteket), melyekhez Flashre, Flexre, HTML/CSS-re vagy épp AJAX-ra van szükség.

Az Apollo segítségével a teljes asztali környezetet át lehet majd faragni, vagyis eltűntethetjük a szokásos microsoftos look'n'feel-t, és mondjuk átalakíthatjuk a teljes asztali környezetet céges-brandes verzióra. Nyilván a nagyvállalatoknál nagyon fogják ezt szeretni. Képzeljünk csak egy egy kokakólás Windows-környezetet, ahol minden de minden piros és kupakos. És ez nagyon jó hír - legalábbis - a webfejlesztőknek, akik előtt új világok, új feladatok sora fog megnyílni.

Az Apollo alpha fícsörei:
  • Full HTML support within Flex- and Flash-based content.
  • Full file I/O API
  • Multiple window chrome modes (including native and custom/transparent)
  • Native windowing API (partially implemented)
  • ActionScript/JavaScript script bridging
  • Flex components
  • Low-level update APIs
  • Icon support

És amik jönnek:
  • PDF support
  • Online/offline APIs
  • Full top-level HTML application support
  • Settings/data persistence APIs
  • Drag and drop support
  • Copy and paste support
  • Native file picker dialog boxes
  • Full native window support
  • File extension registration
  • Launching an application to handle a file type
  • Full control of the right-click menu
  • Transparency in HTML

A crossplatform időszak tehát elkezdődött. Ha minden ideálisan történne, jövőre már nem fogjuk tudni, hogy éppen a weben vagy a desktopon vagyunk. Minden mindennel össze lesz fonódva, minden mindenhol menni fog, és a nagy it-cégek most szeretnék megnyerni maguknak a fejesztőket, hogy jövőre ilyenkor már azzal büszkélkedhessenek, hogy kiszorították az asztali-webes környezetből a vetélytársaikat. Make your bets.

A cél, hogy rich webes alkalmazásokat csináljon mindenki crossplatform környezetben, a böngészőn kívül. Ja, és a Windows Presentation Foundation is erre jó, nem?
Címkék: ria apollo
2007.03.19. 10:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fő kérdés nem is fejlesztői szerintem, hanem az, hogy hogyan kerül az Apollo a gépekre. Gondolom telepíteni kell... az pedig nem mindenkinek/mindenhol van engedélyezve.
Van közös metszet a wpf-el ja, de az apolló (ha tényleg életképes lesz) valóban crossplatformnak tűnik oprendszeri értelemben is, ami egy (egyetlen) nagy előnye a wpfhez képest. Kiderül.
"Az Apollo segítségével a teljes asztali környezetet át lehet majd faragni, vagyis eltűntethetjük a szokásos microsoftos look'n'feel-t, és mondjuk átalakíthatjuk a teljes asztali környezetet céges-brandes verzióra."

Ezt honnan szedted?

Ha a "finetune desktop"-ból, akkor ez a hét félrefordítása. :)
This could come in quite handy for banks, telcos and other brand-conscious organizations that want a customized interface to be the first thing users and customers see when working, instead of the Microsoft logo and standard Windows front-end.
HH, nem szeretnék kötekedni, de én is kétlem, hogy a komplett Windows desktop-ot Start menüstől Aero-stól megváltoztatná, netán a Dock eltűnne, ilyesmi.
Nem lehet, hogy inkább saját ablakkezelője van, és az Apollós ablakok lehetnek saját kinézetűek, saját kerettel, stb.? Az Ebay-es videón ez látszik.
"Képzeljünk csak egy egy kokakólás Windows-környezetet, ahol minden de minden piros és kupakos."

Lehet, hogy rosszul értelmeztem, de ez eddig is létezett és témának hívják. :)
ja, én elsősorban a céges, brendelt widgetek beültetésére gondoltam. nem szkinezésre.
"Ha minden ideálisan történne, jövőre már nem fogjuk tudni, hogy éppen a weben vagy a desktopon vagyunk."

Szép-szép, de azért kíváncsi vagyok, erre mit fognak szólni a céges IT biztonsági szakemberek. A magam részéről majdnem biztos vagyok abban, hogy tiltakoznak majd ellene.

Ki tud nekem olyan IT Security-st mutatni, aki szereti, ha a felhasználók ide-oda flangálnak a neten, fel- és letöltenek (akár érzékeny céges) adatokat mindenféle interfészeken keresztül?
Nálunk a cégnél pont az a gond, hogy a biztonsági kérdések gyakran felülírják a hatékonysági elveket, ami már-már a felhasználói munkát akadályozza-nehezíti.

Én úgy érzem, hogy ennek a technológiának a vállalati elterjedését a biztonsági kérdések potenciálisan akadályozzák -- hacsak nem kezelik le a kérdést megnyugtató, szabványos, ellenőrizhető módon.
A windows-os "témának" azért vannak erős limitációi - mondom ezt úgy, hogy én még nem nagyon tököltem vele. Használok más által összerakottat, de magam biztos nem kezdenék el hegeszteni, mert macerás.
"Ha minden ideálisan történne, jövőre már nem fogjuk tudni, hogy éppen a weben vagy a desktopon vagyunk."
Szép-szép, de azért kíváncsi vagyok, erre mit fognak szólni a céges IT biztonsági szakemberek. A magam részéről majdnem biztos vagyok abban, hogy tiltakoznak majd ellene.
Ki tud nekem olyan IT Security-st mutatni, aki szereti, ha a felhasználók ide-oda flangálnak a neten, fel- és letöltenek (akár érzékeny céges) adatokat mindenféle interfészeken keresztül?
Nálunk a cégnél pont az a gond, hogy a biztonsági kérdések gyakran felülírják a hatékonysági elveket, ami már-már a felhasználói munkát akadályozza-nehezíti.
Én úgy érzem, hogy ennek a technológiának a vállalati elterjedését a biztonsági kérdések potenciálisan akadályozzák -- hacsak nem kezelik le a kérdést megnyugtató, szabványos, ellenőrizhető módon.
1) Tok jo, kerdes: mennyire gondoljak komolyan a cross platformot? Windows + Mac (az adobe es a mac-tamogatas van, csak...), es akkor majd esetleg valamikor lesz linux is? Hat nemtom.

2) Ez nem targetal mast, csak felnott egy programozogeneracio, akik PHP-ben meg HTML-ben tanultak meg programozni, es ha azt mondod nekik, hogy CMessageBox vagy HMessageBox, nem ertik, mirol beszelsz, csak ha ugy ejted, window.alert(), nekik szol az Apollo.

3) A Mozilla XUL platformrol ne feledkezzunk meg, szerintem hatalmas vetelytarsa az Apollonak, plane, hogy csomo eszkoz, amit az Apollo hasznal (JSEclipse) eredetileg XUL-hoz keszult. Ja, es XUL aztan tenyleg mindenre van.
kicsit eltévedtünk, nem lesz itt startmenü skinelés meg theme bizbasz. az összes ilyen megjeyzés csak a futtatot apollo progira vonatkozik,nem a már meglevő windows interfacekre. tehát cocacola ha akar akkor csinál böhöm nagy piros fehér gombokat az akár átlátszó desktop alkalmazásába és ennyi.
és ebben semmi spanyol viasz nincs. eddig is megoldhatta. bármiben. de hogy témánál maradjunk, azaz flashnél: eddig is ott volt a flash+zinc combo.
szóval most kapunk egy gyári adobe-s projectort, masszív flexes frameworkben(flex)
szóval apollo szép is jó is, és reménykedünk hogy nem jár úgy mint a kvázi előd macromedia central.
a html programozas szofordulat olvastan mindig elkap a rohogogorcs :)

a flash meg kihalhatna mar. erdekes, hogy altalaban a webes szolgaltatasok ugy kapnak szarnyra (twitter), hogy megnyitjak a rendszer API-jat, gyakorlatilag nyilt forrasuva teszik. ehhez kepest a hatterben levo cegek, mint pl az Adobe ezt nem teszi meg, eleg nyogvenyelos is a vegeredmeny (flash portolasok, maga a flash keszites).
Gaius: a html programozás nem nagyzolós szófordulat, hanem gyűjtő kifejezés (vagyis a dolog indokolt leegyszerűsítése).

A flash technológia meg köszöni szépen, jól van és prosperál.
Nem is allitottam, hogy nem prosperal. A portolas viszont eleg gaz, es a keszites is, mivel zartforrasu eszkozoket vagy kenytelen hasznalni.

Html programozas: lol es mit gyujt ossze? CSS programozast, meg XML programozas?
LOL! CSS programozás ezt még nem hallottam. :D
Dreamwaver el és Frontpédzsel jol.
Na megyek írok egy XML programot :)
Elég egyértelmű, hogy miért is fejlesztettek egy ilyen alkalmazást. A webes technológiák felé akartak/akarnak nyitni (ezért volt a Macromedia bekebelezése is). Most, hogy itt van ez a nagy widgetize őrület ők se akarnak kimaradni belőle. Természetesen maradnak inkább a desktopos oldalon.