Éjjel-nappal élő kép a fejkameráról - avagy a valóságshow-k vége

(Ugyanonnan akadtam rá a hírre, mint ahol valószínűleg Eszpee is ráakad. Twitterezünk ugyebár. Tegnap Bob Scoble-tól kérdezte Dave Winer, hogy mi a fene az a Justin.tv (twittercím), amire a sztárbloggerek így rá vannak kattanva. A Twitter hírterjesztő képességét mutatja, hogy gyakorlatilag egy órán belül mindenki Justin.tv-t nézett, aki csak fent van a Twitteren, és tudja ki az a Bob Scoble. És hát majdnem mindenki ide tartozik.)

Na, a lényeg, hogy a Justin.TV majdnem pontosan az, ami anno volt a JenniCam. De amíg a meztelenkedéstől egyáltalán nem idegenkedő Jennifer Ringley a szobájában tette le a webkamerát, hogy rendszeresen követni lehessen otthoni életét a weben, addig Justin.tv emelt egyet a téten: Justin Kan fejére kötött egy webkamerát, a hátizsákjában található laptopra kötötte, és szó szerint éjjel-nappal lehet követni a weben minden egyes percét az életének. Íme:



Igen, beleértve a vécézést, a személyes beszélgetéseket, mindent. (Figyelem, az időzónák eltérése miatt nappal mi ugye jó eséllyel azt láthatjuk, ahogyan alszik. Ezt egy jövőbeni Justin.tv-nek majd valahogy orvosolnia kell.) A Justin.tv tehát egy ember teljes életét mutatja be. Egyetlen eseménynél szokták lekapcsolni a kamerát, és ez épp az üzleti megbeszélések. Merthogy a Justin.tv kőkemény üzleti vállalkozás szeretne lenni.

Oly annyira, hogy már két product placement-megállapodást is sikerült kötniük (figyeljük csak, mit iszik Justin nap mint nap!), miközben a non-stop élő adás alig egy hete indult be.

A Justin.tv népszerűségét annak köszönheti, hogy erős a visszacsatolás. A nézők a weboldalon csetelhetnek, sőt, Justin megadta valós telefonszámát is, úgyhogy bátran fel lehet hívni. Szokott is olyan lenni állítólag, hogy valaki betelefonál, hogy heló Justin, állj már közelebb ahhoz az emberhez, akivel éppen beszélsz, mert nem halljuk rendesen. És Justin készséggel közelebb is áll. Mindent a kukkoló netezőkért.

A Justin.tv sikerét persze elsősorban az olyan rázósabb életjelenetek biztosítják, mint például a rendőrökkel való összetalálkozás, vagy a randik, esetleg híres emberekkel való csevegés, de egyelőre úgy tűnik, hogy sikerül néhány hét alatt végigsöpörnie a témának a blogokon, majd nyilván a napilapok és a tévék következnek. És ez a siker alapja. Ha még nem is maga a siker.

A JenniCam és a Justin.tv közös üzenete a világ felé, hogy ez a generáció már mást gondol a privacy, vagyis a magánélet úgynevezett szentségéről. Az az amerikai generáció, mely a YouTube-on videopostolja magát hétről-hétre, egyáltalán nem tartja szokatlannak és meglepőnek, hogy valaki kamerát köt a fejére, és ezzel minden netezőt beenged a legszemélyesebb életébe. Ha úgy tetszik, az aurájába.

A Justin.tv a valóságshow-k utolsó állomása. Bár kétségem nincs felőle, hogy meg fognak jelenni bizonyos mutációi. Lonelygirl15-nek fel kell kötnie a gatyáját Lehetőleg élőben.
Címkék: bulvár videó bloggerek videóblog justin.tv
2007.03.25. 12:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eléggé le van terhelve, nekem nem nagyon sikerült belenéznem..
Tegnap éjjel még éppen bele-bele tudtam nézni, de ma hajnalra, vagyis az amerikaai főműsoridő idején :) teljesen behalt.
"ez a generáció már mást gondol a privacy, vagyis a magánélet úgynevezett szentségéről."

ez a kulcs, köszönöm.
Akarhova megy van internet?
probaltam nezni egy darabig, de a csavo idegbeteg modon rangatja a fejet folyamatosan, az ot korulvevo emberi arcok maximum 1 nanomasodpercig latszanak, annal tobb folyoso meg ideoda cikazo szobabelso. Kozben folyamatosan mormogja, hogy sure, all right, cool es mast nem is nagyon mond. remelem, visszanezi mihamarabb, es rajon, hogy muszaj lesz valami operatori tehetseget meg mondanivalot belevinni, ez igy eddig elegge nulla.
Nem semmi. A post megállapításai is helytállóak szerintem.
Viszont egy kérdést felteszek. Ha veletek jönne egy ilyen szembe, vagy a barátotok lenne ennyire magamutogató, mennire tudnátok vele szemben természetesek maradni?! :)
kedveskéim, ti is twitter részvényeket vettetek, hogy állandóan róluk írtok?... )) hajrá... ))
Tudom, még odébb van a tökéletes minőségtől, de ha a tag beül egy moziba, bemegy egy diszkóba, akkor mi lesz a szerzői jogdíjakkal?
a következő lépés egy gyroszkópikus stabilizátor lesz a fejére, hogy ne rángassa annyira a kamerát, és onnan már csak néhány lépés a beépített és a Cyberpunk :-)

Mivel újdonság ezért felkapták, de szerintem idővel le fog csengeni
A srác egyébként az USA-ban van?

Ha jól emlékszem Frei "Mennyibe Kerül" Tamás egyik műsorára, akkor ott elvileg az utcán sem lehet csak úgy filmezni (vágóképnek), engedély kell hozzá, bár ez nem tudom, hogy általános-e vagy mondjuk államonként különböző illetve, hogy ez magáncélú felvételnek számít-e vagy sem, hivatalosan. Ilyen szempontból, hogy már nemcsak otthonról közvetít hanem az utcáról is, talán már jogilag problémás lehet a dolog.
szóval, ha jól értem, azt fogjátok nézni a gép előtt ülve, hogy fején a kamerával ő is ül a gépe előtt és azt nézi a twitteren, hogy hányan is nézik őt... fúú deizgi lesz... ))
Szerintem geci jó, este ezt fogjuk nézni a Heti hetes helyett.
naon naon cejetem justint de sajna nem tudtam megnézni a videót!!!!
Amerika :)
Ustream.tv oldalon bárki tud ehhez hasonlo adást csinálni. Ott valami Johnny fiu nyomja is már.
@kobaljov: ki a tökömet izgat, h te mit gondolsz olyan usa törvények létéről vagy nem létéről aminek utána lehet nézni a neten. okoskodó f@sz
"ez a generáció már mást gondol a privacy, vagyis a magánélet úgynevezett szentségéről."

ökörség, ez a generáció akárcsak a régiek szeret kukkolni, ámde a régebbi generációban voltak fazonok akik hallottak némi illemről is, a mostaniból meg ez kiveszőben na és pár újabb gép is segít a kukkolásban.