A Microsoft halott. Ja, nem, de legalább van min csámcsogni.

Már majdnem ott voltam, hogy nem írok az egészről, mert azért ami sok az sok. A produktív hét végén (vagyis pénteken) már így is eszement blogközi thread indult arról, hogy meghaltak a mashupok, sőt az egész webkettő, meg az innováció, és a Google a gyilkos.

A szentimentális hangulat ráragadt a hét passzív végére is (szo-vas). Kezdődött minden azzal, hogy egy kockázati tőkebefektető - nyilván vitaindítónak szánt - blogbejegyzésében nem kevesebbet állít, mint hogy a Microsoft meghalt.

Ja, megszoktuk már a hasonlóan mély és magvas gondolatokat az Apple-fórumokon, macian szakkörökben, OSX-fanboy bulikon, linuxer irc-ken és ellenkultúra-fórumtopikokban. A Microsoft halálhírét kelteni azonban már legalább annyira trendi (ha nem trendibb), mint pusztán utálni a Microsoftot.

Mert persze azt senki nem gondolja, hogy egy üzletileg sikeres, megújulni képes (Xbox360, Server 2007, Vista, Office 2007), horribilis nyereséget termelő, a piacot alapvetően meghatározó szoftvercég úgy haljon meg, hogy az csak egy befektető-bloggernek (Paul Grahamnek) tűnjön föl.

Nem, itt természetesen koncepciózus írásról van szó, melyben a szerző azt állítja, hogy a weben az elmúlt években tapasztalható innovációk, webalapú alkalmazások mind padlóra küldték a Microsoftot, és nincs tovább. Pusztulnia kell a behemótnak.

Azzal együtt, hogy lelkes hívei vagyunk az említett fejleményeknek, nem vagyunk képesek nem észre venni, hogy a Microsoft bedöntéséhez a mai riválisoknál tízszer erősebb és sikeresebb cégek sem lennének elégségesek.

Na, de ki a gyilkos? Hát persze, hogy a Google. (Ami úgy tűnik, néhány nap leforgása alatt maga alá temetett mindent. Legalábbis ha a techblogokat nézegeti az ember, biztos ez a kép rajzolódik ki benne...) Paul Graham szerint a webalapú szolgáltatásoknak hatalmas lökést adott a kiválóan és egyre elterjedtebben használt AJAX, mely a webes alkalmazásokba életet lehelt. (És nem mellesleg, a flasht visszaküldte oda, ahova való.)

Az egyre összetettebb webes szoftverek pedig nagyon népszerűek, hiszen a szélessávú internet terjed mint a vírus. Mindeközben pedig a Microsoft áll Seattle külterületén, mered a köldökére, és becézgeti aranytojást tojó tyúkjait.

Vajon miért gondol bárki is egy olyan cégre mint a Microsoft úgy, hogy ott egy csapat debil dolgozik, akik életükben nem lennének képesek valami igazán innovatív, versenyképes technológiát kidolgozni. Ja, hisz folyton ezt teszik, különben nem élték volna túl sem a kilencvenes, sem a kétezres éveket. Főként nem folyamatos nyereségben maradással. Ami a Microsoft esetében dollármilliárdokat jelent. És egy piacgazdaságban erre azt mondják, hogy "wow", és nem azt hogy "halott vagy".

Graham érvei akkor kezdenek teljesen súlytalanná válni, mikor az Apple OSX oprendszerére tér rá. Ha bárki megnézni az oprendszerek piacát, láthatja, hogy az Apple világszinten törpe minoritás, amerikai szinten pedig inkább egy érdekes piaci színfolt, mintsem komoly konkurense a továbbra is extrém népszerűségnek örvendő Windowsnak.
All the computer people use Macs or Linux now. Windows is for grandmas, like Macs used to be in the 90s. So not only does the desktop no longer matter, no one who cares about computers uses Microsoft's anyway.
A bejegyzés ezerszámra termelte a válaszpostokat (jaj, én is épp azt írok), és persze ennek kapcsán máris állíthatjuk, hogy halálhírét kelteni egy nagy és ismert cégnek, az maga a globális párbeszéd-kényszer. Ugyanakkor azért mégis fontosak az ilyen sarkos postok, hogy kimondjanak sokan olyan alapállításokat (tényeket), melyeket a mindennapokban evidenciaként kezelünk, nem beszélünk róla, és csak a lelkes vallási fanatikusok írásaitól hangos a blogoszféra. Vegyük például a minden techblogban időről-időre eluralkodó komment threadeket arról, hogy az Ubuntu hogyan fogja lemosni a Vistát, vagy hogy az Apple mennyivel kúlabb cég mint a Microsoft.
Apr 4, 2007 - Shares of Microsoft Corp. rose Tuesday after a Citigroup analyst said he is more confident in the company's ability to post an upside for its fiscal third quarter ended in March, thanks to the successful launches of the Vista operating system, Office 2007 and SharePoint server software. In a Tuesday note to investors, Brent Thill raised his third-quarter estimates to 47 cents in earnings per share on $14.1 billion in revenue. He previously forecast income of 45 cents per share on revenue of $13.8 billion. (Forbes via AP)
Mert bár igaz, hogy a fejlesztők nem preferálják a Windowst. És egy valamit magára adó programozó/kóder a Linux vagy Mac környezetben dolgozik, ám az is igaz, hogy a fejlesztés, amit csinál, az bizony Windowsra készül, arra kell optimalizálni. Akinek Safariban működik egy webes alkalmazása, az még semmit nem csinált. Majd ha fut az IE utolsó verzióin, esetleg Firefoxon, akkor pöcsölhet a többi nagyszerű böngészővel.

Az antitrendi azonban lassan trendivé válik, és én részemről egyre jobban szimpatizálok az anti-anti-trendikkel, akik szerint a Microsoft bár nem gyárt "I love Vista" pólókat, és nem hájpolja magát a tizenévesek körében hófehér szappantartókba pakolt Intel procikkal, mégis fontos és alapvető jelentőségű fejlesztésekkel támogatja a világ pécéinek százmillióit. Hogy most az olyan nem mellékes fejleményekre, mint a Windows Presentation Foundation, már ki se térjek.

Béke mindenkivel. És szegény Google-t meg hagyjátok békén erre a hétre. Tiszta vér minden a Googleplexben: szétroncsolt Vista-maradványok és darabokra szaggatott startupok hevernek mindenütt.
Címkék: microsoft google filozomatika
2007.04.08. 09:40. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fiatalember helyesen észrevette,hogy megkezdődött a visszaszámlálás, még néhány év esetleg egy évtized és a redmondi óriás elveszti a piacainak nagyrészét , úgy tűnik a blöff lassan a végéhez közeledik . Az a baj a Microsofttal,hogy nem innovatív , igazából nincsenek eredeti ötletei csak másolni tud amiben valljuk be nem nagyon van köszönet. Szóval egy eredeti szellemes megoldás az amire képtelenek. Nézzük csak meg a legújabb torzójukat a Vistát . Bődületes összegbe került és semmi olyat nem tartalmaz ami megmozgatná az ember fantáziáját, szánalmas. Azért ne legyünk igazságtalanok a világ legnagyobb biznisze volt de hát a fák sem nőnek az égig ugyebár :) Tehát az óra elkezdett ketyegni . Őszintén kívánom , hogy egy a világot elkápráztató valamivel jelentkezzen a hatalmas Microsoft de erre gyakorlatilag ezzel a vállalat vezetéssel nincs esély .
S miért baj az ha csak másol? :) Az átlagfelhasználó nem is nagyon tudja hogy az most másolva van....
Engem meg istenigaziból nem is érdekel, hogy a Vista egy nagy copy+c a macról...
A másik threadben egy kollégádnak pont az volt a baja, hogy a MS nem veszi át a már bevált megoldásokat. Akkor most másoljon vagy ne másoljon?
Ezt a Microsoft halott, mert nem képes a megújulásra, és az XP csak egy felturbózott W2000 -es, az ME grafikájával dumát már hallottam. Megvan. 2000 végén, 2001 elején volt ez a sláger. Most meg ha megnézed a gépek túlnyomó többségén WinXP fut, az IE -t használják még mindig túlnyomó többségben. Az hogy ezt adják, és a userek hülyék mert nem telepitenek mást, hagyjuk. A usereknek, a userekből élkünk. Ha nem telepiti fel a XYZ cuccott a 95% akik tényleg fizetnek is tartalomért akkor lehetsz te nagyon jó programozó, akkor sem fogsz tudni megélni.

Ráaduásul az MS nem az oprendszerekkel szakit nagyon nagyot, hanem az irodai csomaggal, és képzeld az elmúlt pár évben szert tettek egy igen jól menő Hardware divizóra is. Igaz az első pár évben csak pénztemető volt, viszont közgazdaságból azt tanultam, hogy ha valamibe 5 évig évi több milliárd dollárt kell pumpálni, hogy beinduljon utánna 3-4 év alatt vissza termeli az árát és még profitott is hoz, az jó üzlet. Szal az MS -t lehet szidni, de hogy halott lenne azt nem hiszem.
a Microsoft bár nem gyárt "I love Vista" pólókat
Szerintem gyárt.
én sem vagyok ms párti, de tényleg unalmas a "szar ms, szar windows"
nézzétek meg pl csak a box360 statisztikákat. messze van a ms vége...
(azért mindörökké kugli :D)
Igaz, hogy a microsoft nem innovatív, és leginkább másol, viszont sokkal jobban el tudja magát adni, mint a konkurencia, úgyhogy a temetéssel azért még várni kell...
A Microsoft horribilis nyeresége az említett időszakban 3,48 milliárd dollár. Az Apple, világszinten törpe minoritás nyeresége ugyanerre az időszakra 2,22 milliárd dollár.
Persze nem ez számít, csak felesleges eltúlozni a dolgokat.
Az Apple első negyedéves profitja 1 milliárd dollár. (Ez egyébként rekordnak számít.) Ennek jelentős része ipod-eladásból.
www.apple.com/pr/library/2007/01/17results.html
Bocs, hülyeséget írtam. A legutóbbi adatok, a dec. 31-gyel végződő negyedévre: a Microsoft profitja: 2,6 milliárd dollár, az Apple profitja: 1 milliárd dollár. Szinte pontosan ugyanennyi, 1 milliárd volt a Google profitja is.
Fejleszteni kellene az MS-nak , ötletekkel kellene elő állnia ami előre vinné a számítástechnikát ! Igaz az elmúlt 10-12 évben az nem volt nekik . Úgy tűnik az 1.0-ás felhasználok is kezdik észrevenni,hogy vírusok nélkül könnyebben fut a gép és kényelmesebb az élet. Bizony a törpe minoritás megindult még ha ezt nem is akarják észrevenni a MS-nál hivatalosan, inkább nagyképüen lekezelik de ezen kívül nincs nagyon válaszuk a jelenségre. A visszaszámlálás megállíthatatlanul megindult !
Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy az általad kifogásolt mondat az oprendszerek piacára vonatkozott. Az pedig így áll mostanában:
Vista's exact share was 0.93%. Windows XP continued to lead, with 84.3%, followed by Windows 2000, with 4.8%. Mac OS X on PowerPC machines had 4.3%, while newer Intel-based PCs running OS X had 2.1%.
tinyurl.com/2uborm
Ebben teljesen igazad van, ahogy abban is, hogy az Apple a bevételének a felét az iPodokból szerzi, tehát ezt nem érdemes összehasonlítani. De számokkal nem is lehet megragadni, hogy a Microsoft esetleg már nincs a csúcson. Ha lehetne, a részvényesek már rég eladták volna a papírjaikat.
Amit még hozzátennék, az egy elgondolkodtató idézet Fake Steve-től: "There are only two kinds of companies: ones that are growing and ones that are dying. Alcatel-Lucent used to be dying companies. Then they died and now they are a zombie company. Already dead but still somehow walking the earth, and trying to feed on the blood of the living. Unable to create products of their own, they instead try to suck the life out of companies that do make products."
Szerintem egy halott cég akár száz évig is működhet még. Nézd meg a Fordot. A harmincas években be kellett volna csukniuk.
Kalaplengetés maximálisan, ez egy igen jó húsvéti cikk. :)
Egy olyan cégnek, aminek ekkora piaci részesedés van a zsebében (eddig mintha szó sem esett volna a MS-termékeket használó cégekről, pedig ők fizetik a legtöbbet), nem kell föltétlenül az élen járnia innováció terén.
Mármint a weben, hiszen erről beszélünk. Itt elég, ha tudja azt, amit a többiek - igaz, éveket késve, de nagyjából tudja. A fejlesztőeszközei szintén támogatják a trendi technológiákat (xml, css, ajax, mittomén). Vagyis egyelőre nincs gáz. De gondolom azért Redmondban is felkötötték a gatyát.
egyetertek Grahammal.
Miert irrevelans Redmond? Mert tenyleg nem ujitanak, valamint amit kiadnak, az sokszor igen hibas...
- Ha 5 evbe telik nekik egy uj verziot kiadni az OPrendszerukbol, ami raadasul a PC-k 90%-an kene hogy fusson, na ott gond van... Miert? Pl a mara kozonseges SATA vinyokra hogy installal az ember XP-t? Floppin hoz hozza drivert! Ez kokorszak, barataim!
- zabalja a rendszer eroforrasait. 3D desktop siman fut 1999-es 4xAGP 32Mb grafikus kartyan (Gentoo, Ubuntu), a legujabb komplett Ubuntu
Ajánlott irodalom még:
Windows Vista more than doubled its market share in March from the prior month, while the share of computers running Mac OS X fell for the first time in nine months, according to statistics released Thursday by market research firm Net Applications.
www.pcworld.com/article/id,130463-c,techindustrytrends/article.html
Én egyszerűen csak nem szeretem a monopóliumokat.
Ha bárki 95%-os részesedést szerez egy piacon, akkor a helyzetet ki fogja használni.
Ezért van linux-om. AMD-n.
Nyilván, mivel az a dolga. A részvényesek sem egy szeretetszolgálatra fizettek be... Sajnálatból oprendszert választani meg elég érdekes lehet. Inkább nem próbálom ki.
ja, tényleg, és miért is érdemes ma desktop alkalmazást fejleszteni?
blogs.zdnet.com/Stewart/?p=335
Szerintem Doom3d nem sajnálatból választotta a Linuxot, hanem ahogy le is írta, nem szereti a monopóliumokat. Ha sajnálatból választott volna, akkor van kisebb piaci részesedésű op.rendszer is. :)
Egyébként a monopóliumokat én se szeretem több szempontból sem. Mostanában már a Google is kezd unszimpatikus lenni. Kövezzetek meg! :D
A Microsoft haláláról meg az a véleményem, hogy nem valószínű, hogy a közeljövőben bekövetkezne, de erősen gyengülni látszik: szerintem a Live projekt eléggé gyenge próbálkozás a Google ellen, a Vista sem hozta meg a várt sikereket, meg elég sok driver probléma, hardverigény... stb., lehet lassan az Office-nak is lesz méltó vetélytársa, Firefox-ot is egyre több ember használja, ráadásul közeleg a Firefox 3, amiben állítólag offline lesznek használhatóak a webes alkalmazások. Így a Google alkalmazásai leköltöznek szépen a gépünkre... stb.
nincsen semmi extra. ismétlődnek a dolgok itt is, mint mindenben. win98-as időkben ugyanazt mondták az xp-re, mint most a vista-ra. két év múlva vista lesz a gépeken. linux és os arányai nem változnak jelentősen. ha beszarnak akkor sem.
a kuglit nemsokára ugyanúgy sikk lesz utálni, mint most a picipuhát. a mekesek mekegnek tovább, és szívnak és kussolnak a nyomorukról, mint linuxos tesókáik.
nem szeretem a vindózt, simán el tudok képzelni jobbat, de nincs (kényelmi szempontjaim alapján). és nincs energiám örökké linuxot berhelni. nem mondok példát, akit érint az tudja, hogy mire gondolok.
vírusok? ha jelentősen változna az oprendszerek piaci részesedése, a vírusok is produkálnának meglepőnek tűnő dolgokat...
Az MS mindigis jó lesz mmusnak, és ez őket igazából nem is érdekli. Miért mennének a webre ennél jobban? Komoly pénz csak reklámban van, de az MS nem média cég, hanem szoftver fejlesztő... Mit nyomuljon egy olyan piacra, ahol nincs komoly bevétel? Ez maradjon azoknak, akiknek nincs erejük szemből támadni.
Na igen, de az első xp és a jelenlegi utolsó sp2 az k-ra nem ugyanaz a rendszer. Valszeg hasonló lesz a helyzet a vistával is. Két év minimum, mire magára talál.

Másrészt viszont a verseny is nagyobb, két év alatt a konkurencia képes, és felfejlődik.
van ez a kis video:
www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ
Mit bizonyít ez? Az ubuntu jobb rendszer mint a vista? Igen. A vista agyonhypeolt levegőüveg felülete nulla ahhoz képest, amit a mai hardverek tudnának? Igen.

Nade. Ki akar fogadni, ubuntuból lesz több két év múlva vagy vistából?

Cseszheted az innovációt, ha nem fut rajt' a kvéknyóc.
Konrad!

Szeretne azért az MS abból a tortából is egy vastag szeletet(van olyan torta amiből nem?), csak nem jön neki össze.

Ami az MS felségterületét, szoftverpiacot illeti, lehet hogy ott is közeledik egy fordulópont(ideje lenne).

Az MS elhantolása viszont marahaság. Akkora gödröt ásni képtelenség, amibe beleférne.
bírom amikor a Brylt meg compizt meg a többi mókát éltetik, amikor a Linux még midnig baromira le van maradva egy rendes UI-el rendelkező desktopban

ebben a videóban is, felégő ablak összevisszacsillog, meg az ablakrángatáskor a gumis effekt, meg a vízeffekt. Olyan játék érzet az egész, még ha ki is kapcsolható nyilván, minden videóban ezt mutogatják, hogy milyen fasza...

A mutatja hova megy le az ablak, meg a kocka elfordul az jó.

És közel sem azt mondom, hogy a Vista Aero olyan fasza, hiszen a flip3d egy kalap szar pl.
So. Egyre inkább az az érzésem, hogy Redmondban csapnivaló programozók és bődületesen jó marketingesek dolgoznak...
nekem csak azt árulja el valaki plíz, hogy mi a fészkes fene az a mashup? 8-/
Nagyobb web2-es rendszereknek van alkalmazásprogramozási felületük vagy alkalmazásprogramozási interfészük, rövidebben api.
A mashup az api-k alapján készített, extra szolgáltatásokkal bíró rendszerek rövid neve
Szerintem meg a Vista után (igéretcunami, sokéves megfeszített fejlesztés, lényeges és igazán értelmes funkciók egyre-másra visszavonása, gigászi költségek) nem lesz több termék ebben a családban, legalábbis nem ebben a struktúrában fognak elkészülni. A Microsoft termékfejlesztési modellje egy előző korszak sajátja, a linux-közösség (multik segitségével bár, de) szép lassan tényleg kitermelte a windows alternatíváit, az inkompatibilitás egyre kevésbé létező probléma, az OS X pedig ki tudja mikor, de szerintem egyszercsak open source projektté fog válni.
human, éltette a fene.
úgy értem:
egyik oldalon a vista, amiről el kellene hinnünk hogy k.jó (miközben _jelenleg_ nem az, ez fontos, emlékezzünk vissza, a kezdeti xp sem volt az), az átlagfelhasználónak pl. a forradalmi, hűdeszuper felülete miatt, kevés sírással, hogy hát ennek ára van, gépcsere minimum, kéccázezeré'.
a másik oldalon egy tetves egycédés linux egy öt évvel ezelötti gépen, és bemutatja hogy milyen csilivili kezelőfelületet lehet összehozni, ha akarnánk. Akarja persze a halál, csakhát a vista meg arra veri magát.
Azt akartam mondani, az aero glass parasztvakítás. Bizonyítékként lehet megtekinteni a beryles videókat a yutubon. Tudod, ugyan ne dőljünk már be.
Valaki pl. megpróbálhatná elmagyarázni, hogy mitől lett a vista az xp tízszerse. De tényleg
Hella,

bár nem szorosan a hírhez kapcsolódik, de a hozzászólások is elmentek más irányba...

Van az a Windows Vista reklám, hogy "az igazi szabadság most kezdődik".

Árulja már el valaki: ez mit véres tüdőt jelent?


a.
te ne haragudj, de mire gondolsz, amikor a microsoft megújulási képességéről írsz? a fent felsorolt termékei közel ugyanazt az utat járták be, ahogyan a cég majdnem lemaradt az egész internetről is: csak nagy késéssel, az NCSA Mosaic bekebelezésével sikerült kijönni az IE-vel, évekkel a Netscape után, és ez már akkor sem volt megújulás, csak egyszerű követés.

az Xbox360 szintén követés, miután mások nagy bizniszt csináltak a játékgépekből, a MS is észbekapott.

Server 2007 - mi ez? exchange server? office sharepoint server? van ezekben bármi lényeges újdonság? kétlem.

Vista - nagy nyögésekkel megpróbálnak olyat dobni, amivel az apple osx nyomába érhetnek, mérsékelt siker.

Office 2007 - hát ez meg már az office 97 óta kizárólag ultrafelesleges szeméttel van tele.

a MS-nak hatalmas üzleti potenciálja van, ami abból ered, hogy kvázi-monopólium, de megújulási képesség, az aztán végképp nincsen benne, mindig és mindenben a trendek után kullog, jó esetben eléri a kurrens színvonalat.
Bár magam is Linux addikt és használó vagyok, azért azt nem árt megjegyezni, hogy a Vista Aero és a Beryl/Compiz képességei nem említhetők egy lapon. Amit a Vista-ba építettek (Flip3D, átlátszóság..) az csak egy afféle techdemo, az Aero felület képességei nem merülnek ki a MS által beépített effektekben, de erre majd az elkövetkezendő hónapokban mindenki rájön, mikor majd a külső fejlesztők is kijönnek a saját effektjeikkel/megoldásaikkal az Aero alá, ami lényegében egy korlátlan képességekkel rendelkező Direct3D ablakkezelő. Így már kicsit indokoltabb miért kell hozzá Pixel Shader 2.0.