Flickr: tippek és eszközök vasárnapi sziesztához

Mi, Flickr-felhasználók töltögetjük fel a képeket, címkézzük a fotóinkat, keresgélünk a nagy közösben vicces/érdekes albumokban. És ha épp a CC-licenc úgy van beállítva, még blogunkba is átvarázsolunk egyet-kettőt illusztrációnak. Ez azonban csak az alapjárat. Nézzünk, mire jó még nekünk a Flickr-élet...

A Flickr egyik gyengeségeként szokták említeni, hogy csak online tárolja a képeket, ezért például képernyővédőnkbe továbbra is valamilyen asztali mappából szedjük a képeket. Nem jó ez így. Még szerencse, hogy itt van nekünk például a Mosaica, ami egy olyan képernyővédő program, mely éppen a Flickrről szedi a képeket. Igen, bizony saját accountunk képeiből is csinálhatunk képernyővédőt, de persze Flickr-címkéket is beállíthatunk magunknak. Ahogy épp tetszik. A Mosaica nem csak jó ötlet, de szép megvalósítás is. Demonstartív videóm a történésről:


(Ugyanezt tudja a Slickr. Macianoknak érdemes próbát tenni a Tickrrel.)

A következő mashup program, amit ajánlani szeretnénk, elsősorban azoknak hasznos, akik sok screenshotot postolnak a Flickrre. Egyelőre csak Windows alatt fut, de nagyon hasznos és egyszerű használni a Webimagert. Kijelöljük a képernyőterületet, amit szeretnénk képként elmenteni, majd egyszerűen felcímkézzük és egy klikkeléssel kitoljuk a Flickrre.

Egy nagyobb gombócba sorolhatók azok az alkalmazások, melyek abban segítenek nekünk, hogy megszerkesszük képeinket, mielőtt még publikáljuk őket a weben. Ha az átlag webes képszerkesztők nyújtotta minőséggel nem vagyunk elégedettek, bátran próbáljuk ki a Preloadr-t, mely hathatós segítség lesz az online képszerkesztésben. Nem mellesleg arra is jó, hogy megnézzük, milyen is lesz a kép majd, ha egyszer kipublikáljuk.

A már említett webes képszerkesztők közül a Snipshotra térnénk még ki néhány mondat erejéig. Van hozzá ugyanis egy Firefox-plugin meg IE is. Ez azt tudja, hogy jobb egérgombra máris szerkeszthetünk bármilyen weben talált képet. És egy következő kattintásra pedig már publikálhatjuk is azt a Flickren. Valahogy így:


Asztali szoftverek közül a Photo Desktop for Flickr-t szokták ajánlani. Be kell valljam, hogy még nem próbáltam, de a bemutató alapján biztosra veszem, hogy ez is hasznos lehet bizonyos felhasználói környezetekben.

Akik sokat gondolkodtak azon, hogy hogyan tudnának blogjukban Flickr slideshow-t megjeleníteni, de még nem találtak megoldást, azok próbálkozzanak például ezzel a megoldással.

Ha csak szórakozni szeretnénk egy jót, próbáljuk ki a magazinkészítőt. Vagy nézzünk körbe a többi Flickr-játék oldalán. Ha további okos Flickr-eszközöket akarunk próbálgatni, akkor bookmarkoljuk el a jobb napokra a Flickrbits oldalát.

Ja, majdnem lehagytam a jótanácsokat. Ha azt szeretnénk, hogy szép, egyedi URL-je legyen képeinknek, látogassunk el erre az oldalra és tegyünk érte. Íme:



Ne feledjük, mobilról vagy emailben is feltölthetjük képeinket. Aki esetleg még nem tette ki blogjába a Flickr-képeit, az keressen magának megfelelő badge-et. És ami még ennél is fontosabb, ne felejtsük el gondosan beállítani képeink CC-jét. Oszd meg, hogy másokét is használhasd!
És végezetül: élvezzük mások képeit. Az érdekeseket, a geotaggelteket...

Nos, ennyi fért bele. Írjátok meg, mi maradt ki, mi tetszett, mi az ami hanyagolható...
Címkék: flickr how to
2007.05.06. 11:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megint ezek az API programok. És akkor majd lesnek, ha a Yahoo azt mondja netán, hogy Flickr Over, maradjon a Yahho képmegosztója (na jó, pont most mondták az ellenkezőjét, de megeshetett volna), és ugyanolyan csöcs lesz mint a Google Map My Map featurája.
hh, ezer hála a posztért! Ezek nagyon jól jönnek!
Régebben nekem is volt egy -többekközt- Flickr-es képernyővédő (szlájdsós) ötletem, csak Opera widget formában.

Jut eszembe megcsinálták már? :)
nem vagyok régi Flickr használó, úgyhogy nekem még egy mass-upload is problémát okozott, hogy hogyan lehetne megoldani iPhoto nélkül.. :)
Photo Desktop for Flickr elég amatőr:
A weboldalon del.icio.us -be felvevő link nem tölti ki a description mezőt :), bár ez még nem lenne baj, de ez a .NET frameworkos "csoda" nem akar elindulni, valami aláírásra panaszkodik, úgyhogy sajna nem tudtam kipróbálni. Marad a Flickr Uploadr, vagy maradok a Picasanál.