Újabb magyar térképes szájtok

Ma mindjárt két sajtóközlemény is beesett a Webisztán postaládájába. Az egyik a Geospace hivatalos indulásáról szól. Egy Google Maps mashupról van szó, mely azt tudja, hogy helyeket jelölhetünk be a térképen, és értékelhetjük, véleményezhetjük is azokat. Lehet fotókat kapcsolni a flagekhez. A zászlók szűrhetők, és ezek a témák beszúrhatóak saját oldalakba, így blogokba is.

Bár a szolgáltatás dizájnja viszonylag szép, és funkcionálisan sem rossz, a Google My Maps világában azért ennél nyilván többre lenne szükség egy magyarországi sikerhez.

Ugyancsak Google Maps mashupok, esküvői tematikával a OneDaytől: map.oneday.hu. Bár egyelőre kevés a találat, itt már egy erősen tematikus megoldást láthatunk: esküvői autókölcsönzés, rendezvényszervezés, smink, kaja - szóval minden olyan témában mutat nekünk találatokat a térképen, mely felmerül egy esküvő szervezésekor.

Maga az esküvő érdekes tematika, bár nem valószínű, hogy erős közösség épül köré. Hacsak nincs Magyarországon néhány tízezer ember, aki heti rendszerességgel szokott esküdni. Maga a megoldás viszont nagyon szép. Kellemes a dizájn, érthető a szájt felépítése. Szóval akinek szüksége van rá, annak hasznos is lehetne. Csak egyelőre nincs elég info a szolgáltatásban.

Hogy lássuk, a magyar fejlesztők mennyire rákattatak a mashup témára, végezetük ideajánljuk a Kocsmakeresőt. Itt már ugye erősebb a tematika, könnyebb elképzelni, hogy emberek többször is visszanéznek ide. Főleg, hogy a kocsmákhoz olyan infókat is fel lehet tölteni, hogy például milyen "unaloműzők" vannak (pl. csocsó). Van-e tévé, internet vagy élő zene. Az még jobb lenne, ha a kocsmákat a felhasználók értékelhetnék, és kommentezhetnék is a buborékokban.

Google Maps API rulez!
Címkék: mashup térképalkalmazások
2007.06.05. 11:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kocskakereso-re raferne egy kis refactor, mert az adatforgalom nem eppen optimalis... Kivalasztom Debrecent es elmegyek meginni a kavet...
Talán ide befért volna még a Hungaromap.hu is.
kuldtem emailt tegnap, pont ebben a temaban indulo oldalrol. nem akarok eroszakos lenni, csak felek elveszett a reggeli mailozonben. megkaptad?
Kocsmakereső KHIRA, bár autentikus források szerint nem mindenütt stimmelnek az adatok...remélhetőleg ha ismerebbé válik, akkor aktuálisabb adatok lesznek :)
Geospace: lesz is, ami most lathato az a platform fejlesztes elso kore (alpha). A tovabbi ficsorok hamarosan erkeznek :)
Tévedsz az esküvővel kapcsolatban - nagyon-nagyot. Az esküvő a nők körében nagyon erős téma - akár házas, akár nem. Mindenről - a legkisebb frinc-francról is - azonnal van vélemény, amit azonnal meg kell osztani midenkivel. Mire való a web-kettő, ha nem erre ?

sc.

ui. szvsz a szerző biztosan nem nő és nincs csaja és nem is volt soha :-)) pláne esküvője ! peace !
Ketten követtük el és mindkettőnknek van csaja sok éve, és esküvő is lesz :DD
De azért érdekes elgondolás volt ^.^
Márha az oldal szerzőjre gondolsz persze :]
Jól megnéztem az oldalt is - ami feltünt, hogy elég gyors és hogy majdnem üres :-) ( még szép, hogy így gyors :-) ) .
De az esküvő téma tényleg nagyon erős és egyre erősebb lesz. Magazinok jelennek meg, kiállítás van, egyre több rendezvényszervező cég van, amelyik már csak esküvőkkel foglalkozik.

Amiben ez az oldal nagyon erős lehetne, az a helyszín kiválasztásának a támogatása. Én már átéltem ezt a mókát, tudom milyen nehéz feladat...

Nyílván nem én látogatnám ezt az odalt rendszeresen - bizony mi (én is ) technofób férfiak hajlamosak vagyunk alábecsülni (kifelejteni?) a nők jelenlétét a neten.

Ez egy olyan mashup, aminek nagyon jól eltalált közönsége van, van háttere - a honlapra gondolok - szóval igazán életképes tud majd a jövőben lenni.

Nem akarom bevallani, de talán értelmesebb (de csakis üzleti szempontból!! :-) ) , mint a kocsmakereső.

király az oldal, csak így tovább !

sc.
Kedves mashup gyártó kollegák!
Íme egy ötlet, amivel gyorsan népszerűvé tehetnétek az ilyen oldalatokat:
Ha elhelyezek egy új objektumot (kocsmát, boltot, akármit) akkor az adott helyhez kapjak egy kis kódot amit be tudok illeszteni a weboldalamra a kapcsolatok részhez. Így nekem lenne egy tök jó térképem a boltomhoz/kocsmámhoz, nektek pedig ott virítana a logótok az oldalamon. (hálózati hatás....)
Vagy erre már most is képes valamelyik szolgáltatás?
Kihasználva az alkalmat, a Hungaromap.hu is várja az esetleges véleményeket, javaslatokat a blogon vagy akár az oldalon keresztül.
Dávid: képes ja, legalábbis a Geospace igen. ha a térképet nézed bárhol, van az alján egy oszd meg/épitsd be link. Az megadja az adott térkép/pont linkjét vagy beillesztési kódját amit aztán be lehet tenni a weboldaladba. Meg akár egy userre, vagy cimkére szűrt térképet is be tudsz épiteni. szal sok lehetőség van, akár további mashupokat vagy térképes user-profilt is létrehozhatsz igy :)
HH van még itt egypár téképes mashup:
terkepezz.hu/
www.ittvoltam.hu
Pár hét alatt ez a piac is megtelt (7 alkalmazásból 6 most indult!). Mostmár senki ne álljon neki Google Maps-es mashupot készíteni!
dehogynem. most kell igazán mashupot készíteni. amúgy is az egyedi ötleten és a megvalósítson van a hangsúly. úgyhogy csak bátran. legyen 50 ezer mashup. nincs olyan, hogy betelt a piac. mindig van hely a jóknak.
Tényleg, a www.terkepezz.hu is a felrakott pontokhoz ad ki direktlinket.

Bár úgy nézem ez egy kicsit kilóg a többi hasonló magyar marshup közül, már a Panoramio fotókat is integrálták a Flick fotók mellett.
de mostmiért ez a sok mashup? azokat még meg is értem amik egyegy eseményre (pl az esküvős) vannak kihegyezve, de a többi... miért? van egy jól működő életképes internésönál wikimapia...
mert konnyu elkesziteni. gondolom sokaknak ez inkabb csak probalkozas, jatek, mintsem komoly uzleti hatterrel rendelkezo befektetes.

egy ilyen mashupot jelenlegi technologiakkal egy ember osszerak szabadidejeben egy honap alatt, es meg mukodokepes is lesz. tapasztalatszerzesnek sem utolso.