Egy mém születése (avagy a Twitter + podcast gyermek)

Dave Winernek mindenről ugyanaz jut az eszébe. Jóhogy, hiszen nem csak az rss feed születésénél bábáskodott, hanem a podcasting virágbaborulásakor is ő volt a főhippi. </képzavar>

Na szóval, a hét végén írt egy postot arról, hogy ha egyszer a Twitterben az a jó, hogy "a kevesebb a több" filozófiát követi, és ha egyszer neki ugye minden mondatában szerepel az a gyök, hogy -cast, akkor miért ne lehetne párosítani a kettőt, vagyis miért ne lehetne kis audioszösszeneteket is postolni a Twitteren.

Ő 200K-nál lőtte be azt az mp3-méretet, ami kábé megfelelhet a Twitteren megjelenő max. 140 karakteres postoknak. S mivel szinte az összes "...cast.com" domain foglalt már (köszönhetően éppen neki meg a pár éve tartó langyos, de masszív podcastláznak), ezért inkább a TwitterGram elnevezést találta ki a mikroaudio-postolásra.

A világ első TwitterGramja itt hallgatható meg. (A how-to meg itt olvasható.)

Hogy milyen könnyen lett mém a TwitterGramból, mi sem bizonyítja jobban, minthogy két nap alatt a Google már 405 találatot dob ki erre a kifejezésre.

Valójában ugye az ötlet tök jó. A Twitterben is az a klassz, hogy bárki, de tényleg bárki képes megérteni és használni. És elég legyen már abból, hogy veretes rádióműsorokat lehet csak publikálni a weben à la probloggerek. Miért ne mondhatnánk bele az éterbe röviden bármit?

(Amúgy máris itt a TwitterGram továbbgondolása, a PuppyGram. Kissé betegebb, de még mindig lehet ebből is valami.)

---

Ha már Twitter, szerettem volna valahova ide leírni, hogy kiválónak tartom (mégha személyesen idegesít is) a Twitter lokalizált klónjának, a TurulCsiripnek azt a funkcióját, hogy visszapingel, ha linket postolok a Twitterre. A blog.hu például automatikusan megjeleníti ezeket a pingelt twiteket. Vagyis kiváló vírusmarketing eszköz ez a TurulCsiripnek. Grat, Benedek.
Címkék: podcast bloggerek podcasting twitter
2007.06.25. 21:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A múltkor esett le, hogy pont ezért-vagyis-pont-fordítva alakítja át a twitter a linkeket tinyurl-lé: ne lehessen automatikus pagerank-növelőnek használni a hamar iszonyat magas autoritásúvá vált twittert.
Én meg most gyorsan beelőzöm a turulcsiripet :) Sajna nem tudtam meghallgatni a linken található audiogramot :( biztos, mert béééna vagyok :D
lassan rajonnek majd arra is, h lehetne pl audio es video forumokat is csinalni. jo, a youtubeon most is vannak valaszvideok egyes videokra, de en normalis forumformatumra gondolok, kovetheto threadekkel, es valaszfakkal.
Ertem, de MIRE JO a twitter?
Hehe. Nem vagyok egyedul, nem vagyok orult :). Hat arra jo, hogy webkettes site-ok irogassanak rola. Mert kul. Minden kis webfejleszto mondogathatja, hogy hu, de egyszeru otletekkel (es keves meloval) lehet hiresse valni/penzt csinalni. Ket ev mulva meg nem lesz sehol (ha csak idokozben ki nem talalja valaki, hogy megis mi a francra jo).
Hát azért vagyunk jópáran, akik rendszeresen használjuk. Meg a világon is kb egymillióan. Olyan ez mint a blogolás. Valaki nem érti, valaki meg minden nap csinálja.
???

A blogolás akkor is szimpatikus volt, jónak tartottam, amíg nem csináltam, a Twitter ellenben továbbra is pótcselekvésnek tűnik.
HH, azért azt látni kell, hogy a blogokról/vlogokról sokkal hamarabb kialakult a közös megegyezés, hogy hasznos-értelmes-jódolog, stb.
A Twitter a szűkebb keretei miatt nem adhat annyit, csak a végképp billentyűzethez ragadtak mániája, szerintem. De kezd ez off lenni, bocs.
En nem mondtam, hogy nem hasznaljatok sokan. Ahogy te is irtad - sikeres mem. Csak abban ertek egyet, hogy keves a gyakorlati haszna. A blogolas gyakorlatilag csak egy rendszerezett (idorendbe szedett) publikacio folyam. Publikalni elotte is publikaltak sokan ilyen-olyan irasokat. A blog motorok sokkal konnyebbe tettek ezt (nem kellett kezzel html-t szerkeszteni, illetve nem kellett allandoan kezzel atszerkeszteni a homepage-et, ha megjelent egy uj bejegyzes). A blogokban (ahogy kiderult) rengeteg hasznos informacio talalhato. Ha karasgelsz a neten, akkor a kerdesedre eleg gyakran ott talalod a valaszt (vagy forumokban).

A twitter ezt feltehetoleg mind nem tudja, es nem is fogja tudni. Asszem a zindexen voltak ehhez hasonlo forum topikok: milyen zenet halgatsz most, ill. mit csinalsz most. (Az elobbi mellesleg automatikusan publikalhato lenne twitteren. (C) en) Ertelme nem sok van, de ettol meg szorakoztato lehet. Kerdes az, hogy meddig szorakoztato valami, ami se nem hasznos, se nem tilos, se nem erkolcstelen, se nem latvanyos :)