Közösségi szájtok, szociális vonások

A BBC pörgetett be egy elég jó alapozó cikket arról, hogy mi az alapvető különbség Facebook és MySpace között. Egy kutatás szerint ugyanis előbbit a gazdagabb, magasabb végzettségre predesztinált amerikai csemeték szeretik, míg a MySpace esetében alacsonyabb a léc. És még egy érdekesség:
Teenage users of both sites have very strong opinions about the social network they do not use.
Azon gondolkodom, hogy vajon az iWiW felhasználóiról vagy a hazai blogoszféráról milyen szociológiai általánosságokat lehetne mondani.
Címkék: iwiw bloggerek myspace kommuniti facebook
2007.06.26. 09:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itthon az iWiW és a myVIP között van ilyesmi, ugyebár a myVIP "a szegények iWiW-je".
Ma már egyre kevésbé igaz, de régebben sokkal inkább az volt, hogy csak kiváltságosok jutottak iWiW meghívóhoz.
És ekkor indult a myVIP így gyorsan tudott fejlődni, az iWiW pedig később majd félév múlva kapcsolt, így a myVIP felnőtt hozzá!
igen, a legkézenfekvőbb az iwiw vs myvip szembeállítás. igy percepcióalapon azt gondolnám, hogy az iwiw a general mass, mindenki tagja gyakorlatilag, aki 40 alatt van és valaha bekapcsolt már számítógépet az utóbbi 5 évben, a myvip meg a \"klub\" elnevezésű és bővíthető pool-ok miatt inkább a kisebbeket gyűjti, gyűjtötte be (vegyük észre a szemantikai problémát, hogy a klub kifejezés elsősorban a 10-16 generációban él a zenei és egyéb kereskedelmi adók e célcsoportra kilőtt tartalmai okán)

de alapvetően torzítja a képet az iwiw gyorsanébredése (2001-2002), illetve az, hogy a wiw->iwiw transzformáció/rehype pillanatában egy más meglévő hálót lehetett újraaktiválni és nem zöldmezősen beruházni. különösképp fontos tény, hogy a wiw koraiébredői (2001-2003as tagság) nyilván a koránadaptáló közösségből jöttek, vagyis - gladwell nyomán - vagy sokattudók, összekötők vagy ügynökök lehettek jóeséllyel.