Videókeresés, magyarosan

A hír az, hogy a Miner újabban a videókat is indexeli, vagyis a video.miner.hu oldalon lehet keresgélni az IndaVideo, a Videa, a Freevlog, a Videogizmo, a Videoplayer és részben a YouTube tartalmaiban.

Mi az hogy "részben a YouTube tartalmaiban"? A Miner agya, Bártházi András azt mondja, hogy első körben a "magyaros" címkéket vadásszák le a YouTube-ról. Például ha valaki a "Ruzsa Magdi" címkét adja a youtube-os videójának, akkor nagy valószínűséggel bekerül a Miner találatai közé is.

A fejlesztő szerint egyébként elég nehéz megmondani, hogy mondjuk a YouTube-on mi is a "magyar tartalom". Igen, persze még a magyar videómegosztók esetében is felvethetnénk ugyanezt a kérdést. Hiszen ezek a szájtok is többnyire a nagy amerikai olvasztótégelyből táplálkoznak.

Olyan keresőnk tehát továbbra sincs, amelyik képes kihalászni az amerikai videóóceánból a valóban magyar halakat. (Mármint amik idehaza születtek.) Ehhez nyilván arra lenne szükség, hogy valahogy a videómegosztók az api-n keresztül megsúgják, hogy hol készültek az adott videók, és a felhasználók ki is töltsék ezt az infót, mikor megosztják a bárkivel felvételeiket.
Címkék: keresők videó
2007.07.11. 22:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néhány év és minden telefonban lesz GPS meg talán valami használható kamera, ami éppen megfelel az ilyen videómegosztó oldalakon fellelhető cuccok nagyrészéhez. Esetleg a kézikamerákban is lesz GPS. Fényképezőgépes, GPS-es telefonból már most is van olyan ami egy kis program segítségével automatikusan tolja fel a képet Flickr-re, GPS adatokkal együtt.
mondjuk ilyen -és hasonló- lekérdezések futtatása pár percenként a szerverről elég sokat segíthet szerintem
video.google.com/videosearch?q=+site%3Ayoutube.com&so=1&num=10&lr=lang_hu

Nem szégyen használni a google-t ilyen formán sem.
Persze ne felejtsük, hogy a "magyar videó" meghatározás nem feltétlenül jelenti azt, hogy csonka országunk jelenlegi határain belül készítették/töltötték fel.
Longhandcoder, az ötlet jó, megnézzük használható-e. Tömeges lekérdezésekre egyébként elég valószínűleg nem, mert egyrészt tiltja a Google felhasználói feltétele, másrészt pedig azért, mert van ilyen jellegű védelmük is - túl sok lekérdezés esetén letiltják az IP címet (legalábbis korábban találkoztam ilyennel, most nem tudom még él-e, de gondolom igen). De pár metainfó beszerzésére jó lehet.
Úgy néztem, hogy nem gyarapodnak olyan számban a magyar videok, hogy olyan gyakran kellene lekérdezni, százas lekérdezésbe utóbbi 3-4 nap simán belefér.
Ez csak az újabb videok keresésére lesz jó megoldás folyamatosan (meg pár hétre visszamenőleg), de egyéb magyarokat is ki lehet extraktálni simán, egyszerű lekérdezésekkel szerintem.
Nem fog összeroskadni attól a pár lekérdezéstől a google infrastruktúrája :)
ilyen miner keresőszolgáltatás nincs a firefoxhoz? :)
longhandcoder: Neha konnyebb eladni egy sok emberhonapos projectet ugyanarra a feladatra, mint egy 10 perces megoldast :) :(.

Nyilvan eloszor definialni kell, hogy mit ertunk magyar video alatt, es akkor kiderul, hogy mennyire nehez a feladat. Ha magyar leirassal es cimkekkel rendelkezo videot ertunk alatta, akkor eleg egyszeru a dolog, ahogy longhandcoder bemutatta :), de amugy sem nagy kunszt olyan szoftvert irni, ami felismeri a magyar szoveget. Vagy egy szotar alapjan gyakori magyar szavakra keres a youtube-on.

A youtube-ra magyar nyelvu leirassal feltotoltott cumok egyebkent jo esellyel magyar vonatkozasuak lesznek. A magyar site-okra atcibalt idegen nyelvu/vonatkozasu videok kiszurese nehezebb lenne, de nem hiszem, hogy a minernek ez lenne a celja. Azert csak erdekli az embereket, ha egyszer feltoltogetik. Raadasul nyilvan nem angol vagy urdu egyetemi kozmologia eloadasok lesznek azok az idegen tartalmak, hanem 'vicces videok' vagy klippek, amiknel tok lenyegtelen a nyelv.
Cicero: elmesz a miner oldalara, megkeresed a kereso mezot az oldalon, raboksz jobb egergombbal es kivalasztod az 'Add keyword for this search' (kulcsszo megadasa ehhez a kereseshez) menupontot.

Adsz egy nevet a keresesnek (ilyen neven fog szerepelni a konyvjelzoid kozott), mondjuk azt, hogy miner.hu, kitalalsz egy rovid kereso kulcsszot, mondjuk mn, vagy miner, vagy m, vagy amit csak akarsz, es kesz is vagy.

Utana ugy tudsz keresni, hogy a bongeszo cimsoraba beirod a kulcsszot aztan a keresett kifejezest. Ha az mn-t valasztottad kulcsszonak, akkor pl. azt, hogy "mn magyaros". Aztan persze enter.

www.mozilla.org/products/firefox/smart-keywords.html
atleta, én kizártnak tartom, hogy a google videokeresője cimkék nyelvének vizsgálata alapján keresne nyelvi találatu videokra
longhandcoder: ki kell probalni :) En meg azt ketlem, hogy a video hangsavjat elemezne. Messze nem megoldhatatlan feladat, de azert nem hiszem, hogy igy mukodik.
Hangsávját sem természetesen.
Van ezer más szempont ami alapján lehet.
Videót feltöltő felhasználó földrajzi beállításai (illetve egyéb videoi milyen jellegűek, milyen nyelvűnek tekinthetőek), honnan került feltöltésre, milyen nyelvű oldalakról és milyen zónákból linkelik a legtöbben, meg még száz hasonló szempont lehetséges, ha nincs konkrét kapaszkodó. De valószínűleg van rá sokkal egyszerűbb praktikusabb mód is, de mivel nem vagyok YouTube felhasználó ezért csak találgatok.

Ha valaki mint Youtube felhasználó, megtenné hogy feltölt egy videot amihez olyan címkéket ad ami se nem magyar se nem angol nyelvűnek nem titulálható azt megköszönném, megnézhetnénk, hogy megjelenik-e google keresőjében a későbbiekben. Legyen mondjuk a címke lecsepancs, erre a szóra nem tu megjeleníteni egyetlen találatot sem a google.
Cicero, itt az egyszerű módja a kereső felvételének Firefox és IE 7 alatt:
blog.miner.hu/2007/07/13/epitsd-be-a-bongeszodbe-a-miner-keresojet/

A bejegyzés születése óta gondolkodom azon, hogy a Miner-nek feladata-e az, hogy a kifejezetten magyar videókat vegye csak fel a kínálatába. Amikor beindítottuk a fejlesztését a videókeresőnek, akkor az volt a cél, hogy a magyarokat érdeklő, és a magyar nyelvű, magyarországon készült tartalmakat is felvegyük a palettára.

Az egy másik kérdés, és érdekes feladat lehet, hogy a lehetőségek közül valamilyen módszerrel kiemeljük a magyar tartalmakat, legyen az amatőr vagy profi (pl. TV felvétel), és jobban promotáljuk egy kicsit, hogy ilyenek is vannak, léteznek.