A Firefox berobbant Magyarországon

Épp jókor jelent meg Richard MacManus postja arról, hogy a Mozilla/Firefox + Google generáció miként váltotta le a Netscape + AOL világrendet az elmúlt négy év során. MacManus szerint a történelem igazolta, hogy az open source fejlesztés (vagyhát: az innovációt komolyan vevő vállalkozás) képes hatékonyan betörni a böngészők piacára. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Firefox felhasználótábora hónapról hónapra növekszik, s Európában mostanra a piac harmadát uralja ez a böngésző.

A XiTi Monitor mérése szerint a legkiemelkedőbb növekedés Európában éppen Magyarországon van: március óta 27,2 százalékról 39,7 százalékra nőtt nálunk a Firefox piaci részesedése. És ha ez a tendencia folytatódik, minden bizonnyal néhány hónap múlva Magyarországon a Firefox lesz a legnépszerűbb és legelterjedtebb böngésző. Bár azért azt jegyezzük meg, hogy az ábrán látszik, hogy az év első hónapjaiban esett a Firefox piaci részesedése Magyarországon, ami meg az IE7 magyarított verziójának megjelenésével esik egybe. Ám...
Only about one third of IE users have adopted IE7 compared to 85% of FF users who have adopted the latest version of the browser, FF2. Significantly, FF2 has a greater market share than IE7 in 17 European territories, while IE7 is ahead of FF2 in 16 territories. (itwire)
A váltásnak egyelőre Szlovénia a motorja. Náluk már 47,9% a Firefox piaci részesedése. Ez pedig világviszonylatban kifejezetten egyedülálló:

 

Nem biztos, hogy a Firefox előretöréséből az derül ki, hogy az Internet Explorer napjai meg vannak számlálva. Mindenesetre az bizonyos ezekből az eredményekből, hogy a Microsoft az AOL-hez hasonlóan történelmi lehetőségtől esett el az elmúlt években. Bár fordíthatjuk úgy is, hogy nem történik más ezekben a hónapokban, minthogy a Microsoft kapott egy versenytársat, ami a felhasználóknak a lehető legjobb hír. Hiszen az IE-n nem elegendő többé csupán ráncfelvarrásokat végezni, hanem mostmár egészen komolyan figyelniük kell, hogy a Firefox jelenlegi, és következő verziója merre teszi meg azt a következő merész lépést, amerre nekik is el kell majd nézniük. Hátha az a jövő.

Kérdés persze, hogy a Firefox 3 nem iránytévesztés-e. Meglátjuk. Ha minden igaz, kicsit késik, de azért érkezik az első béta verzió, hamarosan.
Címkék: microsoft böngészők dev firefox kommuniti
2007.07.15. 15:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem jelentősen lehetne növelni a sikerességet, ha közintézményekben (könyvtár, felsőoktatási gépterem) nemcsak IE lenne.
Egyébként pedig örülök a hírnek.
Átfutottam, jelentős nagy változtatásokat nem látok a hármasban, de biztos átsiklottam pár jó dolog felett. A weboldal mentése PDF formátumba nem rossz ötlet.
@longhandcoder

Na hát amik lényegesek:
-100% CSS támogatás, vagy ehhez közeli. Az Acid2 tesztet vinni fogja, az tuti.
-lehet majd zoomolni, mint az Operában. De reméljük nem úgy, mint az IE7-ben, mert az vicc (már 110%-on ugyanis van vízszintes görgetősáv, Operában csak olyan 160% körül)
-gyorsabban fognak megjelenni az oldalak
-új könyvjelzőkezelés
-weboldal kimementhető pdf-be
Ha csak francia, spanyol vagy angol nyelvű oldalakat mérnek (a weboldalon választható nyelveket nézve) akkor kicsit félrevezető lehet egy adott ország netezőire (vagy akár a cookie-kra) reprezentatívnak tekinteni a megfelelő IP-tartományból érkező látogatók alapján mért eredményeket. De persze minden statisztikának lehet értelme, csak tudni kell mi van mögötte. Ha az adott oldalakat látogató magyarországi netezők kevesen vannak, akkor könnyebben ugorhat ekkorát a statisztika is…vagy a körükben tényleg ennyire gyors a változás.
És ne felejtsük el az openID támogatást sem. Elvileg lesz az FF3-ban.
Köszi Charybdis.
Ha valaki beszédviszonyban van a fejlesztőkkel, az javasolhatja még egy olyan szintű szolgáltatás integrálását mint a Roboform, az ütős lenne hasonló opciókkal.
(login, űrlap profilok tárolása elég kényelmesen, paraméterezhetően). AZ OpenID támogatásról jutott eszembe.
A w3c-nek is asszem hasonló adatai vannak. mármint brózerhasználatra.
Gratula magunknak! :-P Az FF3-ban elvileg lesz egy jobb letöltéskezelő is (a megszakadt letöltést nem kell majd elölről kezdeni).
Nem ismerem a nyelvtudás és a böngészőválasztás közötti összefüggéseket :), lehet hogy jó az adat, csak ez a 13%-os ugrás tűnik nekem túl nagynak. Kb 100 magyar oldalon fut egy mérőkódos látogatottságmérésünk (gemius/Ipsos Audience), ezeken az oldalakon (nincs benne minden nagy) júniusban volt 30% az arány (áprilisban 28%). Az Operánál pedig 2,5... De akár 30, akár 40%, a növekedés az utóbbi időben a korábbi 10% körüli parkoláshoz képest mindenképp brutális.

A felhasználók közötti arányt ezekkel a mérésekkel amúgy sem lehet pontosan megfogni, mivel egy felhasználó több böngészőt is használhat, vagy további probléma, hogy aki törli a cookie-kat (Mo-n valami 30-40% között van az arányuk, akik havonta legalább egyszer törlik), az többször is bekerül ebbe a statisztikába.
Elképesztő különbségeket tud egyébként produkálni oldal jellege, típusa a statisztikákban.
Vannak oldalaim ahol 70% az IE-t használók aránya és vannak ahol 70% az FF felhasználóké.
Utóbbi tipikusan az internetes szakmai tartalmú oldalakon, míg az előbbi a populáris, tágabb réteget kiszolgáló oldalak esetén.

Nem lenne a Windows csomag része az explorer, akkor már csak a muzeológusok foglalkoznának vele.
Az én oldalaimon (sfportal.hu és sfblogs.net) úgy néz ki a dolog, hogy 50-51% a IE, az FF 42-43% körül mozog, a maradékon osztoznak a többiek. Ez az elmúlt egy hónap adatai alapján, Google Analyticsből.
Mi is a változás a FF 3-ban? :)
Nem tudom, honnan veszitek, hogy Magyarországon van a legnagyobb növekedés, az idézett adatok szerint Írországban a növekedés relatív és abszolút százalékban is nagyobb.

Amúgy jó lenne tudni, hogy milyen webszájtokról van szó, mert a minta biztosan torz, a Medián jóval kisebb Firefox penetrációt mér (28-ot az Indexen pl.), márpedig ők a hazai forgalmat elég jól lefogják.

Ami az IE7 vs FF2 upgrade-t illeti, nem szerencsés elfeledkezni arról az apróságról, hogy a hazai felhasználók jelentős része nem tud IE7-re upgrade-elni, mivel nem legális XP-t használ, az IE7 illegális használata viszont jól meg lett nehezítve, ez sok juzert visszatart. Ezzel a MS a saját hálójába rúgott gólt - talán érdemes lenne a FF-penetrációban élenjáró öt ország legálisszoftverstatisztikáját is belerakni a táblázatba, erős korrelációra tippelek.
muti már, h hol előzik be az írek a magyarokat ebben az időszakban. nem találom.
Te linkelted ezt a cikket:

www.xitimonitor.com/fr-fr/barometre-des-navigateurs/firefox-juillet-2007/index-1-1-3-102.html

Itten a grafikon adatai megtalálhatók egy táblázatban a cikk közepe fele. Az Európa-térkép alatt.
Nem értem, nemrég volt az index címlapján ez a téma, amiben volt róla egy egész cikk grafikonokkal, de sehol nem találom most, az előzményekben sem (egy 2005-ös cikk jön elő helyette.) Talán ki lett szedve?
Szóval abban volt egy grafikon, amiben magyarországon mutatták a legmeredekebb emelkedést az utóbbi pár hónapra.

Nekem egyébként csak annyi az elvárásom a firefoxtól, hogy ne egyen annyi memórát. Úgy tudom, valami hiba miatt van.
All European countries saw an increase in Firefox participation with Hungary showing the most dramatic increase from 27.2%, in the latest March 2007 survey, to 39.7%. Overall, Europe grew from 24.1% to 27.8%.
"A w3c-nek is asszem hasonló adatai vannak. mármint brózerhasználatra. "
mer az aztán rettentően reprezentatív. (saját látogatóikat mérik, gyk: webfejlesztőket)
longhandcoder világított ár a lényegre.

a világpiacot nézve, az ie7 első 2 hónapjában (még az auto update előtt, amiből aztán ki is vették) nagyobb szeletett hasított ki, mint az ff. ez nem magyarázható azzal, h alapból benne van...

az komoly, h a magyar stat úgy jött ki, h a magyar weblapok nem is vettek részt a felmérésben?
Ok, a forrásod nem tud számolni, akkor most 2*2 mégis 5? :-)
"
Internet Explorer 6 More Secure than Internet Explorer 6

Myth - "Firefox 1.x is more Secure than Internet Explorer 6" - Example

Reality - Internet Explorer 6 has been more secure than Firefox 1.x in 2006. - Source"

na én itt röhögtem el magam, amit belinkeltél az három fazék kakapüré meg egy adag szar.