Ingyen zene, virtuális felfedezőtúrákról

Idehaza nem sok esélye van annak az egyszeri felhasználónak, aki zenét (mp3-at) szeretne vásárolni a weben. Arról nem is beszélve, hogy - akárhogy keménykednek egyes "jogvédő" szervezetek - a torrentezés, zeneletöltés egyszerűen olyan szinten elterjedt, mint annak idején a kazettamásolás vagy a cédémásolás.

Mindezek mellett a web abban is segít nekünk, hogy megtaláljuk azokat a zenéket, melyeket még nem ismerünk, de passzolnak ízlésünkhöz. Nézzünk néhány példát.



Last.fm Többször írtunk már róla. Alapvetően új zenék felfedezésére, ismerőseink zenei ízlésének feltérképezésére jó a szájt. Mivel van lehetőség arra, hogy megosszuk az éppen hallgatott zenéinket a közösséggel, ezért hamar kapunk olyan ajánlatokat, melyek a mi ízlésünket leginkább tükrözi.

Wikipedia A Last.fm mellett ez a másik fő hely, ahol a netezők viszonylag részletes leírást találhatnak zenekarokról, előadókról, zenei irányzatokról, meg persze albumokról, sőt, bizonyos esetekben dalokról is. A sorozatjunkie-k mellett a zenebuzik kedvenc elfoglaltsága a wikichaining.

YouTube Ha gyorsan meg szeretnénk hallgatni egy zenét a weben, általában akkor járunk a legjobban, ha a YouTube-on keresünk rá. A YouTube egyébként jó hivatkozási alap, ha zenéről beszélünk ismerőseinkkel. Az instant üzenetküldőkben a "melyik is az a szám?" kérdésre valószínűleg elég gyakran egy YouTube-link a válasz.

MySpace Komoly zenekarnak van saját MySpace-oldala - ez az utóbbi évek egyik nagy zenei alapigazsága. Bár a myspace-es oldalak sokszor áttekinthetetlenül csúnyák és kuszák, mégis, ezek az oldalak segítenek összehozni az előadó rajongóit, és sok előadó esetében ez az elsőszámú kommunikációs csatorna is. (A flashszörnyeteg zenekari honlapoknak vége.) A beépített zenelejátszó az egyik nagy előnye: ha ismeretlen előadótól akarunk hallgatni egy-két alapozó számot, a MySpace mindig segítségünkre lesz.

Hype Machine Megszámolhatatlan zenei blog létezik a világon, melyek időről időre közölnek ingyenesen/hallgatható letölthető mp3-akat. A Hype Machine előadók szerint gyűjti össze nekünk az aktuálisan elérhető mp3-akat, és egy playlistben máris hallgathatjuk kedvenc zenéinket.

Elbo.ws Nagyjából ugyanarra jó, mint a Hype Machine. Annyi különbséggel, hogy itt nem csak az ingyenesen elérhető mp3-akat kereshetjük meg előadók vagy frisseség szerint, hanem a zenékkel foglalkozó postokban is vájkálhatunk. Kvázi egy meta zeneblog szájt, mely aggregálja a világ friss, független zenei termését. Vagy legalábbis annak egy jelentős részét.

esFresh Persze van pár okos mashup szájt is zenei témában. Az esFresh a Hype Machine, a Last.fm és a YouTube adatait aggregálja. Egyetlen zenekarra keresünk, és megkapjuk a kapcsolódó számokat, a kapcsolódó videókat és persze a dalszövegeket. A keresési listákat tárolhatjuk és beágyazhatjuk blogunkba.

FoxyTunes Planet Az esFreshnél is összetettebb találati listát, pontosabban az adott előadókról szóló, személyre szabható oldalakat állít össze a szolgáltatás. Kábé mindent egy helyen megtalálhatunk, ami egy adott előadóval kapcsolatban fontos lehet. A Planet adatai a FoxyTunes Firefox-addonból állnak össze.

Google Music Trends A GTalk asztali kliens képes monitorozni azt, hogy éppen milyen zeneszámokat hallgatunk a gépünkön. Ezekből az adatokból pedig a Google aggregál egy trendlistát. Ez a Music Trends.

Mit hagytunk ki? Ti milyen érdekesebb zenei szájtokkal találkoztatok?
Címkék: zene mashup kommuniti
2007.07.17. 12:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt ma találtam: One Llama (www.onellama.com)
Van egy olyan dal kereső, ahol eldúdolva vagy elénekelve a dallamát kereshetsz rá a dalra amelynek nem ismered a szerzőjét vagy nem jút eszedbe a címe.
Sajnos nekem meg ennek a weboldalnak a címe nem jút eszembe, de megpróbálom megkeresni.
longhandcoder: pedig ez nagyon izgalmasan hangzik...plusz egy Al Bundy epizód jut eszembe róla :D Tehát várjuk ;)
www.blogmusik.net

Most épp Blues Brothers szól nálam:
www.blogmusik.net/?urlIdSong=8755

Playlisteket rakhatsz össze, online hallgathatod, blogba illeszthetsz kis lejátszókat egy-egy számmal.
www.discogs.com

nem webkettes, de nagyon hasznos.
Nekem erről a posztról a monotone.hu jutott eszembe, nem volt rossz innováció amikor elindult, sőt...
Ha már zene akkor egy érdekes link:

www.di.fm/edmguide/edmguide.html

Illetve egy kis elektronikus vonalként:

www.thedjlist.com/

bár ez nem web 2-es

és magyar vonalon itt a zenebolt...

www.songo.hu/splash.aspx
És az egyik legjobb elektronikus Net rádió...

www.di.fm/

Bocs a sok linkért, de nekem mind a kis személyes kedvencem!
Miert van nehez dolga az itthoni usernek? Ha magyar zenet akar venni mp3-ban? Akkor igen, amugy szerintem nincs nehez dolga mert millio webaruhaz van ahonnan 192, 320 es wav-ban lehet zenet venni.

Egy pelda, Above Beyond CD-t akartam venni MM-ben, neztek ram mint a birkak, felmentem beatport-ra, es megvettem az albumot 320-as mp3-ban es hozza meg par remixet is, tehat eleve tobbet koltottem mint amennyit szantam.
Magamat reklámozom:

www.music2mix.com

Sokszor még készülőben lévő zenék, zárt profi dj közösségnek, de a nyitólapról azért vadászható egy-két preview.
A Pandora.com azért nincs a felsorolásban, mert annyira lepattant, vagy mert végleg nem lehet az USÁ-n kíül hallgatni?
Jah a Pandorát jelen pillanatban nem lehet Usán kiívűl hallgatni úgy tudom. Ígérik, hogy majd menni fog, de ez még odébb van, vagy egyáltalán nem lesz lehetséges....
zenearuhaz.t-online.hu/

szarnak szar, de a miénk ezis. Majd lesz jobb.
Pandorát lehet hallgatni USÁn kívül is, OpenPandora segítségével:

openpandora.blogspot.com/2007/06/complete-guide-for-using-openpandora.html
jamendo.com

"On jamendo, the artists distribute their music under Creative Commons licenses. In a nutshell, they allow you to download, remix and share their music freely. It's a "Some rights reserved" agreement, perfectly suited for the new century."

Nagyon finom, illetve érdekes zenéket lehet összeszedni!