WebOS: kétféle irány

Épp a napokban próbálgattam egy új WebOS-t, atoolo a neve, és elég impresszív szolgáltatásnak tűnik elsőre. Mikor jó egy éve a WebOS megoldások jövőjét jósoltuk, még nem látszott elég tisztán (persze, mert nem látunk a jövőbe), hogy pontosan milyen szerepe is lehet ezeknek a webre vitt "operációs rendszereknek" életünkben.

Az alapvetés mindenesetre érdekesnek és ésszerűnek hatott: miért zárnánk el asztali alkalmazásainkat online életünktől? Miért kötnénk egy szövegszerkesztőt, egy fájlkezelőt egyetlen géphez, és miért ne lehetne mindent, ami fontos, böngészőből, a világ bármely pontjáról, egyszerűen elérni?

Az elmúlt egy évben aztán gombamód szaporodtak a különböző WebOS-alkalmazások. Én már nem is tudnám összeszámolni, hogy hány WebOS-t próbálgattam végig 365 nap alatt. Egy idő után azonban elkedvetlenedtem. Valahogy egyik megoldás sem tudja túlszárnyalni például a Box.net alapkészségeit, merthogy nem is nagyon érdemes.



Szintén problémássá vált egy idő után, hogy ezek az alkalmazások teljesítmény szempontjából nem túlságosan optimalizáltak. Körülményes, nehézkes, lassú a fájlok, dokumentumok mozgatása, megnyitása, tehát az alapnavigációk is, hát még a bonyolultabb műveletek. Mondjuk egy program lefuttatása.

A fő problémám azonban nem ez volt, hanem hogy a Google-Zoho féle irány lett az, ami sokkal versenyképesebbnek tűnt egy idő után. Merthogy valójában a WebOS-rendszerek előnye abban van, hogy a komplett irodai alkalmazáscsomagot elérhetem online. Vagyis a WebOS életképességét a Microsoft töketlenkedése adta: mivel az Office túl nagy, túl drága és túl offline, értelmes lépés volt a Google vagy a Zoho részéről olyan webes alkalmazáscsomagot lefejleszteni (akár felvásárlások árán is), mely az irodai alkalmazások minden alapvető funkcióját optimálisan teljesíti, ráadásul kihasználja az online jelenlétet: kollaboratív, real-time dokumentumkészítés, szerkesztés, dokumentumok megosztása, hivatkozhatóság, hely- és platformfüggetlenség.

A WebOS-ből tehát a "WebOffice" tűnt értékesnek. Ám az is csak akkor, ha nem szakít minket ki megszokott környezetünkből, nem akarja átvenni a szerepét olyan alkalmazásoknak, melyekkel alapvetően elégedettek vagyunk. Ha valaki példáu Gmailt használ, és elégedett is ezzel a levelezővel, akkor sem fog átváltani valami kétes WebOS saját levelezőjére, ha a fene fenét eszik is. És ez teljesen érthető magatartás.

Azok a WebOS-rendszerek, melyek halvány, vagy közepesen értékes webes szoftverek garmadájával kecsegtetik a netezőket, nyilván hatalmas tévedésben vannak. vagy kiváló alapszolgátatásokat kell adni. Nem kell a teljességre törekedni. Nem hiszem, hogy lehetséges olyan komplett WebOS rendszert alkotni, mely egyrészt teljes mértékben kiváltja az asztali verziókat, másrészt annyira megnyerőek, jók, hogy jelenleg használt más webes alkalmazásaink mindegyikét kiváltják.

Mutasson nekem valaki olyan WebOS-be implementált feedolvasót, mely csak távolról is konkurense lehetne a Google Readernek vagy a Netvibesnak.

A WebOS-fejlesztések ott buknak le, amikor elkezdenek hatalmas ingyen tárhelyeket ajánlgatni a netezőknek. Igen, a nagy és ingyenes tárhely valóban vonzó, na de ehhez eddig is hozzá tudtunk férni, például tárhelyszolgáltatók segítségével. Akkora ingyen tárhelyet meg úgysem tud ajánlani senki, amely kiváltaná a vincsesztereimet. Azért bizony fizetni kell, és nem kétes startupoknál fogom tárolni az összes fájlomat, az is világos.

A komplett WebOS-rendszerekben szerintem nincs túl sok lehetőség. A jó mixnek ma az tűnik, ha egy startup ajánl egy-két valóban értékes és jó webes alkalmazást, ezek közt erős és gördülékeny integrációt képes megvalósítani, és engedi, hogy a felhasználó más, megszokott webes alkalmazásai közé ileszkedjenek be ezek az általa kínált webes alkalmazások.

Év eleje óta elég világosan látszik, hogy az idei év bűvszavai a vékony kliens és a widgetizálódás, valamint továbbra is erőteljes törekvéseket látunk a platformköziség megteremtésére. Aki túl sokat markol, keveset fog.
Címkék: web office filozomatika web os
2007.07.29. 15:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plusz egy rendes os-hez képest tetűlassan reagálnak. az ilyen "komplett" webos-eket sosem fogm megérteni
még pár évet várunk, aztán gyorsabb net, és észre se vesszük, hogy most a online vagy offline vagyunk...
még pár évet várunk, gyorsabb lesz a net, és észre se fogjuk venni, hogy online vagy offline vagyunk
szerintem a facebook, vagy a google féle irány fog elterjedni. több szolgáltatást összekapcsoló, amolyan startoldalak, vagy profilemanagerek, ahonnan az ember elér ugyanúgy mondjuk egy gmail fiókot, vagy egy yahoo mail-t. ehhez persze a mai serviceknek kell egymással, vagy egy központ felülettel kompatibilisnak lenniük. ezek a mai webosnek hívott logikátlan vackok szerintem 5 éven belül a feledésbe merülnek.
A google ezen a téren is nagyot fog alázni, erre a fél gatyámat merem rátenni.

Tőlük aztán jobban nem tudja senki az igényeket felmérni, aztán annyit adnak a népnek amennyi kell nekik. Egyébként meg már lassan csak annyi lesz a dolguk, hogy az összes alkalmazásukat egy helyre csoportosítják és egy jól használható felületen már kész is az GoogleOS.
Nem tudtok véletlenül egy web alapú pop3 klienst? Leginkább azért próbálkozom a web os-ekkel, mert szeretném a három különböző pop3as levelesládámra valahogy ránézni egyszerűen. De még a web os-ek általam kipróbált darabjai sem tudtak rendes e-mail klienst berakni. Akkora feladat lenne ez?!
Ámen.

Szűcs Attila: Az utóbbi időben a Google elkezdett egy kicsit leülepedni. A GMail indulása tájékán heti két hír szólt róluk, és ezekből legalább az egyik igen ütős volt. Ez persze nem volt fenntartható, de olyan igazán ütős saját szolgáltatásra nem emlékszem az utóbbi hónapokból (toldozás-foldozás, átalakítások voltak, de ez nem elég). Az iGoogle-t sem tudják rendesen megcsinálni, és objektíve tudok olyan dolgokat felsorolni, melyeket tök alapvetőek, teljesen egyszerű a megvalósításuk, mégsem találhatóak meg az iGoogle oldalán, pedig usability szempontból nagyságrendileg jobb lenne. A GMail-en is lehetne tovább sokat javítani, az Office alkalmazásaikról nem is beszélve (bár léptek a témában nemrég).
A WebOS alatt én valami olyasmit szeretnék érteni, ami hasonlít a linuxos LIVE CD-khez. Például egy CD-n, vagy pendrive-on van valami kis program, ami kapcsolódik a WebOS szerverhez, (pl. Google WebOS), és onnan bootolja az oprendszert. Ebben a WebOS-ben benne lenne a legújabb böngésző, valami IM kliens esetleg, nem gondoltam még át. Vagy pl. lehetne a gmail-nek, google docs-nak, reader-nek "natív asztali" verziója is, mindig a legfrissebb verzió. A bootoló CD-t meg vihetném magammal nyaralni is, stb, stb.
a "vekony kliens" szerintem egy fassag. a felhasznalok tobbsegenel kb egygigas memoria meg ket es fel gigaherzes proci porog, tobbszaz gigas wincsivel tamogatva, es mindezt arra hasznaljuk, h megjelenitsuk a szerver altal legeneralt tartalmakat? rohej. szerintem hamarosan az elosztott szamitastechnika lesz az uj buzzword, a nem szuksegszeruen a szerveren vegzendo szamitasok atkerulnek a kliensekre, a browserek cache-elni fogjak a javascripteket. v epp az appleteket. az is milyen vicces, h mostanaban vert izzadnak a fejlesztok, tobbek kozott en is, h dhtml-lel, ajax-szal meg javascriptekkel megoldjak azokat a problemakat, amiket az appletek alapbol kezelnek.
"a "vekony kliens" szerintem egy fassag. a felhasznalok tobbsegenel kb egygigas memoria meg ket es fel gigaherzes proci porog, tobbszaz gigas wincsivel tamogatva, es mindezt arra hasznaljuk, h megjelenitsuk a szerver altal legeneralt tartalmakat?"

hmm, emlékeim szerint a vékonykliensek egyáltalán nem ilyen hardverjellemzőkkel bírnak eleve..

Egyébként van értelmük pár felhasználásnál, pl. csak egy hazai: nyílt iskolai gépterem Internetezéshez, nemrég azt hiszem csináltak is ilyet a ZMNE-n, meg a SzIE-n
kobaljov: "hmm, emlékeim szerint a vékonykliensek egyáltalán nem ilyen hardverjellemzőkkel bírnak eleve.."

persze, de ez most a buzzword (lasd: "az idei év bűvszavai a vékony kliens és a widgetizálódás") web2-ileg. mikozben ez egy baromsag. meg a google office-potlek cuccai se igy mukodnek, ha jol sejtem.
"Nem tudtok véletlenül egy web alapú pop3 klienst?"
De pl a gmail is tudja ezt 5 pop3 fiókig.
mail.google.com/support/bin/answer.py?ctx=%67mail&hl=en_GB&answer=21288
Van olyan netvibes klón is, amit webos-nek neveznek, szóval a webos nem feltétlenül a szokványos asztalos felépítés. A googlenek csak jobban kéne implementálnia az alkalmazásait az igoogle-be, és már kész is van a webos.

Amúgy szerintem az iphone féle megoldás lehet a jövő. Nem asztali programokat kell írni, hanem webalkalmazásokat. A mobil eszközökbe meg csak egy browser kell. A többi fent van a neten (még a winchester is).
Ezzel csak két bajom van:
1. Fontos, bizalmas adataimat nem szívesen tárolnám ismeretlen helyen (még, ha van belőle másolatom sem), ráadásul nem az interneten.

2. az internet jelenlegi stabilitása mellett, nem biztos, hogy ez a módszer a leghatékonyabb a munkára

lsd.: www.netdiag.hu/bongeszo.htm
Még az igazán nagy cégeknél sem 100%-os az internetes rendelkezésre állás. Az otthoni ADSL-ek, meg nem hiszem, hogy jobbak.