Exkluzív: megújul a Gawker, az olvasók örülnek

Hamarosan véget ér egy korszak az amerikai blogháló életében. Úgy hallottuk amerikai barátainktól, hogy alapvetően átalakulnak a Gawker alá tartozó blogok (így például a Gizmodo, a Lifehacker, a Kotaku vagy a Valleywag). Az egyik fontos változás az lesz, hogy az olvasókat megpróbálják még aktívabbá tenni.

Eddig az olvasók kommenteket írhattak, valamint mailben küldhedték be tippjeiket a szerkesztőknek. Nemsokára azonban lehetőség lesz arra, hogy konkrétan postokat írjanak a gawkeres blogokba... az olvasók. És ha a szerkesztők elég jónak találják, egyből ki is élesítik azokat, s megjelennek a blog postjai között.

Vagyis ha valaki eddig a Gizmodóra írt kommenteket, a jövőben megtörténhet, hogy egyik-másik jobban sikerült "kommentje" gizmodós postot ér majd. Ezzel a fejlesztéssel a Gawker az olvasókat aktív szerzővé teszi blogjain. Érdekes kísérletnek tűnik. És itt nem is állnak meg.

Az olvasók követhetik is egymás postjait. Vagyis kicsit úgy fognak majd kinézni ezek a blogok, mint a Twitter. Én írok egy rövid postot a Gizmodóra, és az ismerőseim, vagy akit érdekelnek az írásaim, követheti ezeket a postokat. Számukra meg fognak jelenni az én Gizmodóra írt postjaim.

Mindkét újítás az olvasóknak kedvez. Hagyományosan a blogpost - hierarchiailag - felette áll a kommenteknek. Egyszerűen azért, mert a blog szerzőjének írásaihoz kapcsolódnak a hozzászólások, és ezt a megjelenítésben is szokás jelezni. A Twitter azonban jó példa arra, hogy minden post csak komment, vagyis: minden komment valahol post.

És mivel a blogok törzsolvasói sokszor legalább olyan jól és jókat tudnak írni, mint maga a blog szerzője, ezért értelmes dolognak látszik beengedni a jobbakat a blogpost felületére.

Társszerző lesz olvasó és író. Végre.

(Ja, hallottunk még egy dolgot. Ha emlékeztek még, a Gawker blogjain is gyakorlat volt, hogy nagyon sokat linkeltek a postokban befelé, korábbi postokra, címkékre. Szerintem ez volt a legidegesítőbb dolog, ami valaha létezett a blogok történetében. A jó hír az, hogy ha minden jól megy, kiirtják, de legalábbis visszafogják ezt a gyakorlatot. "Spamlinkek" helyett visszatérnek a valódi linkek. Halleluja.)
Címkék: blogok gawker bloggerek blogmotor blogszolg
2007.08.03. 08:35. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feltalálták az olvasószerkesztő fogalmát. érdekes dolog lenne a blog.hu olvasószerkesztőkkel és rovatvezetőkkel. gondolom a "blogsaláta" és "háztáji" is valami ilyesmi akar lenni. mindenesetre haladunk a stuktruráltság irányába.
Szerintem ma már minden íróképes szerzőnek van saját blogja és a trackback-ek formájában így is működünk. Az biztos, hogy én a komolyabb dolgaimat a saját site-omra teszem ki, és pl nem a Gawkerre. Like why would I ever?

Első reakcióm.
Például azért, mert nem mindenkinek van olyan ismert és népszerű blogja, mint neked.
Meg ha valaki külön blogot nem is szeretne indítani azért, mert van néha egy-két jó ötlete/írnivalója egy témában, azért nem szeretné ha elenyészne valami ad hoc létrehozott, félévente frissülő blogban. Akkor már inkább a társszerzőség, gondolom.
Tök igaz. Nekem is vannak relatíve ritkán olyan postjaim, amik nem férne bele a saját blogomba. Inkább egy jól sikerült tematikus blogba küldöm be, mint vendégpostot.
aztán ha minden post komment, és minden komment post akkor feltaláljuk a jó öreg fórumot, ahol minden bejegyzés egyet ér, és mindenki indíthat topicot :-)
Nem minden komment ér postot. (Lásd például ezt a kommentet, amit épp itt írok.) A blogokat persze fel lehet fogni fórumtopikokként, mint ahogy az újságot is fel lehet fogni egyfajta könyvként. Meg a repülőt is egy speciális autóként.
'A Twitter azonban jó példa arra, hogy minden post csak komment, vagyis: minden komment valahol post.' - ezt hírbehozo írta, a postba

'Nem minden komment ér postot.' - ezt is hírbehozó írta, a kommentbe

Dialektika rulez. Peace.
a korszerű (online?) újságírás alapgondoloata ez. ha valaki értelmeset ír (post), vagy ellenvéleménye van, ezért visszaír (repost), akkor az írás kisebb változtatásokkal, vagy változatlan formában kerülhessen be az újsába.

ehhez olvasószerkesztők (bloggerek?) kellenek, akik az írásokat editálják, moderálják, lektorálják, legtöbbször persze ignorálják. az olvasószerkesztő arra van kényszerítve, hogy maga is írjon, különben a terep (blog?) fórummá válik. viszont azáltal, hogy a különféle írásokból folyamatosan válogatnak, az olvasók nem érzik úgy, hogy bármilyen vélemény a háttérbe szorulna.

az olvasószerkesztő és az olvasói gyakorlatilag közösen szerkesztik a lapot. ez egy valóban egyszerű szindikátus. de ez még így nem újság, ahhoz még rovatvezetők is kellenek, akik a legjobb írásokra lecsapnak és azt kiteszi a címlapra.

az olvasószerkesztő azért felel, hogy az írások megfelelő minőségűek legyenek, a rovatvezető pedig azért, hogy a lapot sokan olvassák. na ez így már hasonlít egy újságra. és kicsit ilyen az index is.
a legszebb persze az egészben az, hogy az olvasó gyártja a tartalmat lelkesedésből, miközben a bevétel a gawker zsebében landol.
Itt is ingyen lehet kommentezni. Pedig lehet h pl a Lacitól pénzt kéne kérni. ;) Fizetős kommentrendszer, hm, nem is rossz...
Laci,
igazad van. viszont ma bárki alapíthat egyszemélyes szerkesztőséget, csinálhat saját lapot. és ha jól csinálja működni fog a vállalkozás.

ha valaki jól ír, akkor nem feltétlen kell elszegődnie a gawkerhez vagy az indexhez, hanem a linkekkel és a trackbackekkel virtuálisan egymásba kapaszkodva meg kell próbálni felemelkedni. persze ez nem könnyű feladat. de nem is lehetetlen. az olvasói rovatba írni tehát egy opció.

opció abban az értelemben is, hogy a szerkesztőségek eldönthetik csinál-e ilyen rovatot. egy híroldal működhet olvasói vélemények közlése nélkül is, ha a lap a tárgyilagosságával akar kitűnni. senkinek nem jut eszébe az mti híreket kommentálni, bezzeg mondjuk tótawénél csak úgy zúdulnak az írások. és ennek csak egy része szemét.

tehát az kérdés, hogy egy szerkesztőség közli-e az olvasói visszajelzéseket, és ha közli, akkor milyen szerkesztettséggel teszi ezt. részben gazdasági kérdés, hiszen az olvasószerkesztőknek fizetni kell azért, hogy a rázúduló kommentekből kiszerkesszen valamit. ami néha nem egyszerű. mert ami értékes, az többnyire nem túl érdekes, és megfordítva. az olvasói vélemenyeket nem egyszerű feladat egy hírportál profiljába beilleszteni.

de azért nem is annyira bonyolult. magyar viszonylatban szerintem egyetlen lapnak sincs igazán jó olvasói rovata. elég béna az összes lap emiatt. iszonytatóan pártosak és bulvárosak. egyszerűen nem alkalmaznak olvasószerkesztőket. és ezt még ignotus sem tehette meg, pedig igen jó nevű újságírói voltak.
hh: de ugye a komment és a poszt nem egyenértékű... de tudod jól miről beszélek:-)
Egyébként az MCN (a legjobb motoros lap, www.motorcyclenews.com) oldalain már elég régóta vannak olvasóoi írások. Bár ez nem blog, nem agyonhypeolt webharmas cucc, csupan egy egyszeru motoros oldal...
Nem en vagyok az illetekes az ugyben:-) Kerdezz inkabb a motorokrol:-)