Kik írják a Wikipediát valójában?



Egy srác- Virgil Griffith - olyan adatbányász eszközt készített, melynek segítségével vissza lehet követni, hogy a Wikipediában különböző módosításokat végző felhasználók IP-címe milyen céghez, szervezethez vagy személyhez tartozik. (Beütjük a cég nevét, és a szoftver megmutatja, hogy ennek a cégnek az IP-címéről milyen módosításokat hajtottak végre a Wikipedia szócikkeiben.)

A több mint 34 millió szócikkmódosítást 2,6 millió cég vagy magánszemély IP-címéről hajtották végre a Wikipedián. A szócikkeket olyan szervezetek gépeiről is rendszeresen módosítják, mint a CIA vagy a Microsoft. De az amerikai politikusok sem tiszták.

Az eszköz kiválóan rávilágít arra, hogy sok cég igenis fontosnak érzi, hogy a Wikipediában erőteljesebben jelenjen meg a vállalati érdekeinek jobban megfelelő üzenet. Mondanunk sem kell, hogy ezekkel a céges betoldásokkal persze nem mindig lesznek objektívabbak az adott szócikkek.

És nem árt, ha mi, naív Wikipedia-olvasók tisztában vagyunk ezzel.

A Wikipedia Scanner itt található.
Címkék: wikipedia filozomatika colbert
2007.08.24. 17:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, ez nem véletlen, amikor a Wikipediának kifejezett bizalmat ad a Google.
Korábban SEO-sok is előszeretettel használták amíg nem lett nofollow-ra állítva minden külső oldalra mutató hivatkozás az oldalon (nofollowos linkeket nem követi a googlebot, lényegtelen ezátal a szöveges hivatkozás is (anchor text), ami nagyon fontos tényező google rangsorolásban Wikipediához hasonló authority siteokról) .

Kiváncsi vagyok még meddig a Google tisztelete és bizalma a Wikipedia iránt.
A kezdeményezés nagyon jó szerintem, de tényleg könnyen vissza lehet élni vele.

Itt egy összefoglaló egyébként a tegnap befejeződött aktuális SES konferencia Wikipediás beszélgetéséről:
www.seroundtable.com/archives/014605.html
Ez már volt valahol..

"A szócikkeket olyan szervezetek gépeiről is rendszeresen módosítják, mint a CIA vagy a Microsoft."

Meg lehet tekinteni tényleg, de az kimaradt, hogy az ott dolgozók mondjuk ebédszünetben szerkesztgettek ezt, azt, ha jól emlékszem a Buffy a Vámpírok réme c. fantörpikus sorozatot is... az már igencsak paranoiás lehet, aki szerinte a C-I-A, F-B-I, N-S-A, L-S-D cenzúrázza a sorozatokat...

Persze nem jelenti, hogy nem falaz a Gugli a kínaiaknak, meg mondjuk Észak-Koreának, és gusztustalan módon nem cenzúráznak. De érdemes a fentieket is figyelembe venni.
Ha megtehetik, meg is teszik.. ez van!
Ez számomra csak a Wikipédia jelentőségét bizonyatja. Bántja a többség, de mégis vagy használja, vagy legalább azt átírja, ami róla szól.
Az, hogy egy cég átírja a róla szóló szócikket még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valótlanságot állít. Én el tudom képzelni, hogy mondjuk a Microsoftról szóló bejegyzés kevésbé lenne objektív egy hardcore microsoftgyűlölő részéről, mint mondjuk a cég PR osztályának a verziója.

Másfelől a Wikipedián legalább nyomon követhető, hogy ki mit írt át. Egy zárt enciklopédiában a mezei olvasónak esélye sincs arra, hogy utánajárjon, melyik szócikkben melyik cég mennyit lobbizott.
Prophet: szerintem indexen volt 1-2 hete.

Jo botranyszagu a dolog, de en elkezdtem nezegetni, es pl. a CIA valtoztatasai eleg banalisak voltak. Erdemes megnenzni. Persze lehet, hogy trukkoznek is a hatterben, mert ha iigazan gonoszak, akkor egy csomo kis valtoztatas esetleg lenyegi javitas koze bujtatjak el az igazi gonoszsagot ;). De az s lehet, hogy az emberek a munkaiidejukben javitgatjak a wikipediat. Gondoljuk vegig: ha a wikipediat fontos es hteles forrasnak tartjak eleg sokan, akkor nyilvan munkaidoben is hasznaljak (nem feltetlenul munkara :), de akar arra is). Ha meg lat benne egy hibat az ember, akkor gondolom inkabb helyben javitja, minthogy elkuldje a linket meg a hiba leirasat az otthoni emil cimre, aztan majd este 8kor vacakoljon vele. (Ami nem is baj, mert igy - talan - a cegek is visszaadnak valamennyit a kozosbe.)

Ettol meg siman lehetnek rendesen megvezetett szocikkek, de ezt edddig is tudtuk. A valtoztatasok nagy resz viszont nem ilyennek tunik. (De mondom, en csak 5-10 percig nezegettem, nehany tiz valtoztatast.)
ahhahha, keressetek inkabb a "church of scientology"-tol erkezett valtoztatasokra:
wikiscanner.virgil.gr/f.php?ip1=205.227.165.0-255
Kérdés, vajon egy zárt lexikon jobban kezelné-e ezt a problémát, abban az esetben, ha a szerkesztő szcientológia párti, vagy ellenes.