Kontaktlistásodnak a közösségi szájtok

A közösségépítő szájtok 2005-2006-ra vagy felépültek vagy befuccsoltak. Sokat hallani azóta az érvet, miszerint "úgysem fognak az emberek tömegesen még egy közössségépítő szájtba beregisztrálni és ismerőseiket újra meghívni, visszaigazolni, stb."

Van ebben némi igazság, mégha nem is fedi feltétlenül a valóságot. A netezők tömegei képesek meglepően nagy aktivitást mutatni ott, ahol sokszor nem várjuk, és meglepően passzívnak maradni ott, ahol viszont nagyon is érthetőnek tűnne.



Akik a fenti dilemmát komolyan veszik, az utóbbi időben azon törték a fejüket, hogy hogyan lehetne minél gyorsabban felépíttetni a felhasználóval a kapcsolati hálóját. Észszerű és logikus lépésnek hat tehát, hogy egyre több újonnan indult közösségi szájt a felhasználók mailboxában lapuló kontaktlistát hívják segítségül.

Megadjuk levelesládánk felhasználónevét és jelszavát ennek a harmadik oldalnak, és hopp, okosan megnézik, hogy hány email-ismerősünk van már jelen a szolgáltatásban, a többieket pedig egyszerre és egyszerűen meg is hívhatjuk.

Amennyire könnyebség a kontaktlistázás, annyira veszélyezteti is mailboxunk biztonságát. Nem kell ecsetelni, hogy hány phising szájt kapott az alkalmon és próbálja meg álruhába bújva elhalászni a felhasználók mailboxának kulcsát.

A kontaktlista kiadása harmadik félnek tehát alapvetően bizalmi kérdés. Olyan szolgáltatásokban, mint a LinkedIn, én például megbízom, így megadtam nekik levelesládám felhasználónevét és jelszavát, majd ennek alapján 2 perc alatt feltérképeztem ismerőseimet a rendszerben.



A bizalom persze önmagában még nem elég biztosíték, így akkor járunk a legjobban, hogy ha a kontaktlista kiértékelését követően azonnal bemegyünk mailboxunkba, és megváltoztatjuk a jelszavunkat.

Ha igaz az, hogy egyre többen építik fel az új közösségi szájtokon emailes kontaktjaikból kapcsolati hálójukat, akkor valószínűleg annak is tanúi lehetünk, hogy ezeken az új szájtokon immár másfajta kapcsolati hálók jelennek meg, mint korábban, az "eredeti ismerősgyűjtögetős" korszakban.

Gondoljuk csak meg: emailes kontaktjaink jellemzően azok az emberek, akikkel aktív kapcsolatot ápolunk: akikkel levelezünk és csetelünk. Ergo elképzelhető, hogy a kontaktlistából felépített közösségi hálónk élőbb, elevenebb lesz, mintha fejből próbáltuk volna meg összeszedni ismerőseinket, és az ő ismerőseiket.

A másik, ami eszembe jut erről a témáról, hogy a mailboxokban lapuló kontaktlista valójában kapcsolati hálónk alapja. Hadd ne itt gondoljam végig, hogy ebből milyen előnyt tud kovácsolni egy mailszolgáltató, mely véletlenül épp valami közösségi szájtot is indítana.

Ha már itt tartunk, egyben ajánlom figyelmetekbe a Twitter új funkcióját, melynek segítségével azt tudhatjátok meg, hogy gmailes kontaktjaitok közül ki twitterezik.

És könnyedén, egyetlen kattintással követhetitek is őket a Twitteren, valamint meghívhatjátok még nem twitterező gmail-kontaktjaitokat.

Aztán ne felejtsetek el jelszót változtatni.
Címkék: privacy social network filozomatika email twitter kontaktlista kommunity
2007.08.28. 18:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez mekkora szemétség. Azt hiszem ezentúl komolyan csoportosítani fogom az ismerőseimet. Ha én nem regisztrálok semmilyen nyilvános "rendőrségi adatbázisba", akkor egyik ismerősöm se regizzen már be KÉRETLENÜL, ilyen spamer oldalakon, wazze. És ilyenkor vetődik fel az emberben a kérdés, hogy minek a fullos e-mail acc (gmail, hotmail, yahoo...stb, kinek melyik jön be), amikor nem tudja normálisan kihasználni, mert nem elég, hogy egy van külön regisztrálni, hogy arra menjenek a spamek, de mostmár az ismerőseimet is több csoportra oszthatom, külön-külön e-mail címekkel természetesen.
Hat, ki tudja mennyire fedik egymast az e-mail-es es az IRL kontaktok. Attol fugg, hogy mit akarunk. Igazabol miert is jo nekem, ha az e-mail cimlistam berakom egy kulon webszolgaltatasba? Ha azokat az embereket _is_ bejeloli nekem (mondjuk a wiw tudna ilyet) az jo valamire, de ha szinte csak azokat jelolom, akkor tok folosleges. Ezt tok jol megcsinalja az e-mail kliens is. Ebbol akar elosztott (decentralizalt) social networkot is lehetne epiteni (mondjuk linked-in felet, ahol csak harom szintig latsz el).

A wiw-en pl. tipikusan pont azokkal jelolgeti ossze magat a tobbseg, akikkel nem tartja a napi kapcsolatot. Legalabbis azok az erdekesek (az elveszett, regi ismerosok, volt kollegak, evfolyamtarsak, osztalytarsak, tantonenik, ovonenik). Vagy mindenki napi 24 oraban e-mailezik :)
bár én éppen olyan vagyok, hogy törlöm a leveleimet, amelyek már nem kellenek, de azoknál, akik meghagyják őket, ott a kapcsolat jellegére is lehet következtetni a partnerrel folytatott levelezés sűrűségéből, thread-ekből stb., de az igazán durva az lesz, amikor a levelek tartalmából is merítenek infót ezek a site-ok, pl. kitalálják, hogy ez most üzleti levél volt-e vagy magán... stb.
Penge: nem értem, mit tudsz elérni a csoportosítással, mésrészt félreérted: nem regisztrálnak be az ismerőseid, csak megnézi a rendszer, hogy az emailed szerepel-e a rendszerükben (twitter, linkedin, etc.).
Az biztos, hogy nem árt vigyázni. Szerintem más módszert kéne használniuk (pl. cimlista feltöltése), de ez a legkényelmesebb, az kétségtelen.
főleg a gmailnél elég nagy szívás egy ilyenbe futni, mivel ott mindenki kontakt akitől valaha kaptál vagy írtál neki levelet. Elég agresszív és tolakodó módszer a felhasználók gyűjtéséhez.
iii: Úgy értem van fenntartva mondjuk 5db címem, ebből egy az üzleti, a másik a családi/szűk baráti, a harmadik levelezőlistákra van, a negyedik ilyen-olyan netes illetőknek fenntartva az ötödik pedig kétes oldalakon regisztrálós spamnek fenntartott. Vagy valami ilyesmi. És ezek a címek még véletlenül sem "keresztezik egymást", hogy egyikből eljutnál a másikba.

A címlista feltöltés is necces, mert ugyebár a körlevelek mennyiségéből (is) itélve ilyen közösségi site-okon nem éppen a legintelligensebb emberek vannak többségben, tehát kattint kettőt és feltölti önmaga. Eddig is volt pár ökör, akitől e-mailes képeslapokat kaptam, aztán jöttek is 1-2 hónap múlva a kihagyhatatlan ajánlatok.
Micsoda két éves feature :-))) Jóreggelt.