Tartalomérzékeny képátméretezés, wow

Pár napja kering már a weben. A TechCrunch is írt róla, sőt, azóta a fejlesztőt fel is vette az Adobe. Szóval kicsit megkésve bár, de mi is felvesszük a fonalat.
Legalább olyan érdekes ez a technológia, mint Arcas Seadragon+Photosynth kombója:


Szóval mit gondoltok? Ti használnátok egy ilyen eszközt a következő Photoshopban? Nekem amúgy nem teljesen világos a működési elv.
Címkék: képszerkesztés adobe innováció
2007.08.31. 13:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hááát ez állat...! A végén jót röhögtem mikor a csajt kiszedte a "közös" fotóról :P
Ha ez igaz, akkor zseniális. Persze kérdéses, hogy mennyire lesz gyors.
Nagyon ott van. Ha elég gyors lesz, akkor akarom :)
“I want this in PhotoShop immediately.” :)
Mindenképp nagyszerű és forradalmi... i wan'it
Uhh! Kegyetlen! :) Photoshopba vele! Főleg a kivágós rész spórolhat meg rengeteg időt bizonyos szituációkban, de az átméretezés is nagyon trükkös :)
csak én szeretem a nagyjából eredeti fotókat? az átméretezésre gondolok
Ez elég radikálisan megváltoztatja a photoshop lényegét. Ami eddig órákba telt, az most 1 pillanat lesz. (o_O) Fel nem fogom a lényegét, de tetszik.
Azért ha elterjednek az így feldolgozott képek, majd szokni kell háttérelemek aránytalanságát.
A működésének lényege, hogy megkeresi a képen a legkevésbé intenzív részeket (többféle algoritmust is próbáltak) élkereséssel, hisztogram alapján vagy más okos matematikai (analízis, numerikus analízis témakör) módszerrel, és ezek közül a legkevésbé hangsúlyos darabokat távolítja el, a fennmaradó részeket képpont-átlagolással összevarrva. Egy adott elemet úgy töröl a képről, hogy mesterségesen megmondod neki, hogy ez a folt itt minimális intenzitásúnak számítson. Szóval keres kevésbé hangsúlyos pontokat, foltokat a képen, ezeket összeköti egy minimális intenzitású, körmentes úttal (méretezés irányától függően függőleges, vízszintes irányban), és az út által letakart darabot hagyja ki az új képből.

Az ellenzők a művészfotók miatt bírálják a rendszert, amikor ugye a képet szándékosan olyanra komponálják, amilyenre, ezt pedig gyakorlatilag megöli az ilyen átméretezés. Például: www.youtube.com/watch?v=1tTi4hE51lQ&mode=related&search=
Parapitty: ha jól láttam okosan csinálva nem kell szokni. A kéregető bácsit összetolod, háttérből 4 mozdulattal kiszeded a 4 járókelőt és az eredeti képról 4 mozdulattal visszateszed az arányos alakjukat.

Ez a fazon hihetetlen! Iszonyat jó ez a cucc. Hogy is szól a manapság divatos kifejezés?

Instant get?! (:
meroving: másokat idézgetni ősi román szokás :P
Nagyon furfangos, okos találmány, de az biztos, hogy nem fog elterjedni, hogy a böngészőkben ilyen képeket fogunk látni. Túl sok a kompromisszum: senki nem szereti, ha a képét eltorzítva látják.

Ehhez hasonló próbálkozás volt a Cyberlink technikája, amivel a szélesvásznú mozikat 4:3-as arányra alakíthatóvá tették a PowerDVD-ben, úgy, hogy a kép középső (szinte mindig fókuszos) része torzítatlan maradt, a széle felé pedig egy íves sugárban egyre jobban összement a kép.

Nem lett belőle nagy durranás, pedig azt is forradalminak kiáltották ki. Megmaradt a kihasználatlan jó ötlet státuszban.

Noha ez talán még furfangosabb játék, mint a Cyberlinké, szerintem ez is megmarad játéknak.
ahogy nagymamám mondaná: hihetetlen mire képes a mai technika!
Olvastam már erről a technikáról.

De mi lesz így a szerzői jogokkal? Ha egy nagy nehezen, profi fotós munkával, méregdrága eszközökkel készített képet, valaki úgy átalakít ezzel a módszerrel, hogy a sajátjának mondhassa?

Vagy ha egy politikai témáju képből kivágunk egykét résztvevő?
Eddig ezt csak nagyon nehezen lehetett, és könnyen lebuktak az így manipulált képek és készítőik (emlékezzünk a botrányra, amikor a tudósok hamisították meg a kutatásaik által feltárt eredményeiket photoshoppal, hogy minél nagyobb legyen a szenzáció).
Sebaj, majd a sok 'profi' photoshopos használja a technika vívmányait...
phenomenon, ezt eddig is csinálták. a "méregdrága" képeken is csinálnak utómunkát, kérdés, mennyire drasztikusat.

tetszik a demo, faja, de majd ha lehet lehet alkalmazni az életben, akkor leszek kíváncsi mit mondanak rá a szakik. olyan érzésem van, mint egy program demoján, hogy minden 3 klikk, de mikor valami bonyolultabb van, akkor azt már nem tudja. DE: mindenképpen hasznos túl lehet... grat.
Én is ráfeledkeztem a demora...nagyon jó kis cucc, és jól mondja cadmagician. Ha nagyon akarják, most is megváltoztatják a képek tartalmát. Más kérdés, hogy ha ez elterjed, és tényleg ilyen könnyen fog menni, akkor könnyebb dolguk lesz :)
Van már olyan szoftver, amellyel pont a módosításokat lehet kimutatni anomáliák alapján. Szóval a művészek ettől még nem fognak éhen halni. Mellesleg mit szólnátok ha ez a technika mondjuk egy böngészőben lenne, és ha már túl kicsi a hely akkor az a képet is át tudná méretezni? Megoldaná a felbontásos problémát.
ha az ie-ben lenne, meg elrontaná a weboldalt, mert tuti nem működne. :)
Azért megnéznék néhány normális felbontású képet az eredményről... Nem vagyok túl bizakodó, bár ha tényleg tökéletesen működne, fotókkal akkor sem használnám.
A fotó azért olyan, amilyen, mert a fotós úgy tervezte. Ha az ember vesz egy festményt, nem kéri meg a művészt, hogy fesse újra 40 centivel szélesebbre, mert neki akkora falfelületre kellene. :)
Azt hiszem, ez már megint a mennyiség győzelme a minőség felett.
Nem értem, miért ellenzitek ezt. Most úgy állítjátok be, mintha kötelezően kéne használni ezt a technikát mindenkinek. Ennyi erővel minek photoshop?
És mi van, ha a fotós mégsem úgy tervezte?
A shopperek/designerek/stb biztosan nagyon örülni fognak neki, tényleg sok terhet levesz az ember válláról és nagyon okos ötlet, de nem fogja kiváltani a képátméretező-forradalmat.
muellah: elég gagyi...