A Google Apps felnőtt az Office-hoz? [update1]

Eddig mindenki csak legyintett a Google Apps-ra, vagyis a Google webes irodai alkalmazáscsomagjára, mondván, nagyvállalati környezetben nem tudja felvenni a versenyt a Microsoft Office-szal vagy a Lotus Notes-szal. Dehogynem.

A Google ma jelentette be, hogy megállapodott a Capgeminivel. Vagyis a jövőben az egyik legnagyobb it-tanácsadó cég a Google Apps nagyvállalati csomagját is ajánlani fogja partnereinek.
Capgemini's Jones said that Capgemini decided to offer a Google Apps service in part because employees often use the applications without the approval of corporate technology departments, which can lead to problems managing important company documents. (ZDNet)
Persze kérdéses, hogy hány nagyvállalat fogja választani ezt a megoldást az IBM vagy a Microsoft - ebben a környezetben - sokkal ismertebb megoldása helyett, mindenesetre az tény, hogy a Microsoftnak mostmár nem csak azért kell izgulnia, hogy az Office-ban használt dokumentumformátuma szabványosodjon.

(Múltkor, amikor a Google termékek magyarításáról írtam, kértem, hogy akinek van tapasztalata a Google Apps-szel, írja meg. Egyik olvasónk, Fülöp Szabolcs Zsolt mesélte, hogy a Corvunis EVK Szakkollégáiumában álltak át az Apps oktatói csomagjára:
A tapasztalatokról annyit, hogy azóta kb. nincs rendszerleállás, és mindenki imádja az egészet. A Docs&Sp-et mondjuk csak elvétve használják a tagok, ugyanis az egyetem csak az Office formátumokat fogadja el mindenütt.
Szóval ilyen is van.)

[update1] Hogy lássuk, mennyire fontos is ez a fejlemény, nem árt ha vetünk egy pillantást a Google-bejelentést követően kiadott Microsoft-ellenközleményre. Tíz pontban próbálják meg meggyőzni a vállalatokat, hogy miért érdemes a Google helyett mégis őket választani.
Címkék: microsoft google it office web office
2007.09.10. 23:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

> ugyanis az egyetem csak az Office formátumokat
> fogadja el mindenütt.

Nem mintha a Docs&Sp nem tudna Office formátumokba menteni...
Inkább az lehet a bajuk, hogy ha régi hulladék gépeik vannak, akkor elég lassú nekik, és egyszerűbb egy Word-öt vagy Excel-t indítani, mint megvárni, míg a Google cucc betöltődik.
Hát ja, a Docs & Spreadsheets még eléggé köhög. A feltöltött dokumentumaimban olyan vidáman tette tönkre a formázást (sorköz, margó, bekezdések, stb), hogy öröm volt nézni.
Igen. Ezt akartam mondani, h biztos úgy érti, h elveszíti a wordös formázást a dokumentum, ezért nem fogadják el. Vagy mert a Docsban nem is lehet úgy formázni, ahogy elvárják. Ilyen is lehet.
Én már nem használok pár hónapja MS word, excelt. Eddig openoffice volt fenn. Ma már az sincs (2 hete). A google cucca erős.

Hátrány, hogy sok adatnál nagyon belassul a táblázatkezelő (többezer rekordnál). Ahhoz képest azonban, h webes sztem nem lassú. Ok, a wordhöz képest igen.

Formázások: véleményem szerint az MS ökör formázásai, amiktől szabadulni kell, mivel sokkal helytakarékosabb és kulturáltabb megoldások is léteznek. Csak anno ez volt és emiatt mindenki ezt szokta meg. A rosszat. Szóval nézőpont kérdése. Igen szétszedi az MS formázást, de 1szer kell átállni, onnantól kezdve nem kell az MS-el foglalkozni.

Sztem, ha a Google prezentációkészítő terén és kihoz egy, a konkurens termékekhez, ennyire közel álló cuccot, nem lesz értelme az MS-el erőlködni.

Persze Magyarországon az átállás nehéz, hiszen 10 munkavállalóból 2 ha alkalmas az új szemlélet és módszerek elsajátítására. Sajnos.
jah spreadsheetsszel nekem is a formázás a bajom. de én ilyen alapdolgokra gondolok, hogy sormagasság, oszlopszéleség megadása, oldalon táblázat középre igazítása. az egésznek az az előnye, hogy nagyon könnyű megosztani dokumentumokat és együttműködni rajtuk.

azért az új office csomag is igencsak erősre sikerült szerintem (a 2007-es), de ahol főleg az alapfunkciók kellenek, és pénzt sem akarnak költeni, ott tényleg jobb a google.
Amig nincs benne powerpoint tamogatas, addig semmit nem er!! Eleve ossze se lehet hasonlitani az ms officeval vagy mas termekkel, mert ez a mai vilagban alap, mihelyst lesz pps tamogatas, na akkor hasonlitgasson a google!

Hozza kell tennem, nap mint nap hasznalom a legnagyobb elegedettseggel a docs-ot, angol verziot, nem is talalhatott volna ki a google ennel okosabbat, egy jelszoval elerek egy ilyen kornyezetet barhonnan, marhajo! De pps az kell, utana beszelhetunk! :)
Na szóval az van, hogy a böngészők iframe-es html-es vizivig-editorainak igencsak limitált az apija (Midas api). Úgy nagyjából egy offline office-alkalmazással összehasonlíthatatlan.

Arra jó, hogy lelkendezzen néhány webkettes geek az ilyen hírek hallatán, meg hogy nagy vastag középre igazított címeket tudjunk vele csinálni.

Komolyabb dokszerkesztésre egyszerűen alkalmatlan. Labilis a szerkesztés, labilis minden.

Ügyesen köréraktak minden web2-es finomságot, amivel jócskán emelik a játék élvezeti értékét (jó túlzok, a kollaboráció/verziókövetés hasznos), de a dokumentumszerkesztésnek csak egy igen alapszintű fokán állnak helyt. Kb. azon, amelyen csak gépelni akarok meg kijelölni meg megnyomni a címsor vagy dőltbetű gombot.
Hat azert ne hasonlitsunk mar ossze egy javascriptben osszehackolt editorszeruseget egy heavy-weight kliens irodai alkalmazassal.
Ha most jönne elő Larry Ellison a Network Computer gondolatával, már lehetne vele kezdeni valamit. Az Oralce kissé elkapkodta az NC-t. Vagy csak nem volt képes arra, amire a Google. Mindenesetre egy iroda, ahol NC (szerű) gépeket használnak Google Apps-szal, kellemes, kis fogyasztású, csendes munkahely lehet. Amit egyszerű adminisztrálni. Csak a sávszélességen nem szabad spórólni.

Ave, Saabi.
google viszi a vb makrókat? mert azt használják azért.....
a virtualizáció kapcsán olvastam, h az ms megoldása mennyire elmarad, ezért meg ezrét, és egyébként is minek szenved az ms.
szal, ha ms próbálkozik vhol az szánalom. ha a google próbálkozik egy hihetetlenül fapados az alap funkciókat is minimálisan támogató cuccal, akkor milyen fantasztikus, mert google.

pár hete szükségem lett volna egy egyenlet szerkesztőre, de sehol sem találtam ingyeneset vagy vmi teszt változatot. aztán hirtelen felindulásból megnéztem a word-ot**, és találtam benne egy nagyon jót.
ez is egy olyan fícsör, amire könnyű rávágni, h fölösleges, de mégsem.

**tom, h nem ingyenes, de az már más miatt ott volt a gépen.
A mi nagykőrösi általános iskolánkban is elkezdtük a Google-cuccok alkalmazását. Minden gyerek email-ezni is atnul, s ehhez gmail-es címet regisztrál magának. Népszerű, többek között az ingyenes Calendar-sms miatt is. A további tapasztalatokról később, most kezdődik a tanév.
(A "powerpoint", vagyis a prezentációkészítő hamarosan lesz a Google Appsban.)
HH: Köszi beraktál :)

Az egyetem kontra google részhez annyit akarok mondani, hogy nem akartam bő lére ereszteni a kommentet, ezért persze egyszerűsítettem. A TDK-ból árnyaltabb kép rajzolódik ki.

Az egyetemmel jelenleg a G D&S nem kompatibilis, mert
1. mert nem 100%-osan kompatibilis az Office-szal, vagyis összegányolja ami megvan, amit küldenek a tanárok pl.
2. azoknak az elvárásoknak amiket az egyetem lefektetett (lábjegyzet, tartalom, jó oldaltörés, ilyesmik) nem felel meg, vagyis nem tudsz olyan anyagot leadni se nyomtatva, se digitálisan amit kérnek. Én a 60-valahány oldalas TDK-t szinte kizárólag Google Docs-ban írtam, és elég keményen megszenvedtem, pedig nem most jöttem... Végül Word export lett megoldás, ott csináltam az utómunkálatokat.

Magánvéleményem szerint amúgy az egyetemi elvárások ilyen szempontból feleslegesek, vagyis használati értékét abszolút nem befolyásolja egy dolgozatnak szerintem ha pl. nem élőlábban vannak a megjegyzések, hanem beszúrva. (De ezt mások máshogy gondolják.)
Illetve egy egyetemi csoportmunka dolgozatnak csak jót tenne, ha midnenki Google Docs-ba csinálná, mert meg sem mondom mennyi energia megy el az emailküldözgetésre, meg a Word-baszakodásra, meg a kinyomtatásra. Arról nem is beszélve hogy csak megosztanánk a tanárral a végén online, aztán ő meg 1 helyen leellenőrizhetné mindenkiét.

Hasonló a véleményem a vállalati részről is. 1 vállalatban a marketingrészlegen kívül szinte senkinek nincs szüksége Wordre pl. A többi elpazarolt energia.

üdv
Fülöp Szabolcs Zsolt
Hát meg valós időben, online tudnak közösen írni doksit. Vagy: a témavezető tanár on-the-fly tud ránézni a diák által épp írt dokumentumra.
korrektúra:
postban "Corvinus" egyetem "Corvunis" helyett, elgépelted/em

illetve az előző mondókám első sorából kimaradt a "hogy" - bocsi
1. A Google Apps használható, ha valaki úgy dönt, hogy használni akarja. Ha nem igazán akarja használni, akkor sok-sok kifogást találhat ellene. (helyesírás-ellenőrző, képek körülfolyatása, szövegkeretek, mezők, hiánya stb stb stb.)
Lassú gépen lassú lesz, és igen, PowerPoint helyett nem jó. (Ahelyett használj fotómegosztó diavetítőjét, az is ingyenes, és az is vált képet, szöveganimáció nem lesz. Az hiányzik??!!) Viszont megosztani, együtt dolgozni valamin jobb, mint eddig bármi. (BTW ez volt a Google szándéka, meg az, hogy mindenki a GMailon legyen, és olvassa szorgalmasan az AdWordokat.)

2. Az OpenOffice-ban meglehetősen erős, de sajnos meglehetősen elvarázsolt képletszerkesztő van, tök ingyen. Írd meg hozzá a magyar súgót!

3. VB makrót nem futtat a Google Apps, de sok szép alkalmazást lehet írni PHP-ban akár, amelyek a böngészőben futnak, és aki PHP-t tud programozni, az előbb-utóbb a Google API-t is megtanulja, hogy az Apps-on belül tudjon mozogni. A nyílt forráskód ára mindig is a nem Microsoft környezet saját erőből való megtanulása volt van és lesz.
Nekem már tapasztalatom is van a google docs-al, valóban megkönnyíti a teammunkát, de aki megformázza leadható állapotúra (ms-el), annak kínszenvedés.
a google apps teljesen jól használható a közszférában. itt a példa az alsó, felső iskolai használatra, de használható lenne a gcalendar használható lenne közkórházakban, orvosi rendelőkben. pl. várólista. és még sorolhatnám.

a versenyszférában szerintem sose lesz erős a google apps. a plain text megosztására a gmail, a gtalk tökéletes. a goffice ehhez túl sok. multimédia anyagok szerkesztésére viszont meg kevés, hiába lesz benne diavetítő.

a közszférában viszont tökéletes lenne. óravázlatok készítésére, vagy hivatali sajtóanyagnak.
hh,
és akkor vesd össze azzal, h a főnök rá tud nézni az beoszott fékész anyagaira. működik ez. ugye nem.

a főnök a kész anyagra kíváncsi, és nem a félkészre. kap egy dokot levélben, erre aztán vagy rábólint, vagy nem, ha vita van, akkor ezt nem a gtalk vagy a gmail segítségével oldják meg, nem kell hozzá google apps.

a google apps enterprise edition szerintem bukta, de learning editiont minden iskolának.
"akkor ezt a gtalk, vagy a gmail segítségével oldják meg".
mindig megígérem magamnak, h elolvasom a kommentet, mielőtt elküldöm, csak nem tartom be. bocs.
Nem is tudom ki írta, de egyetértek azzal, hogy akár vállalati környezetben is jól hazsnálható. Természetesen lesz olyan munkatárs, akinél marad a word, mert komolyabb dokumentumhoz az kell.

DE, ennek az oka pusztán annyi, hogy a fél világ ezt használja (win és office monopólium). Ez csak döntés kérdése lenne.

Megjegyzem még, hogy a 2003 és alatta levő word doksik se jók mindenre (2007-et még erre nem próbáltam), de egy 2-300 oldalas dokuementumot pl halál volt wordben is megcsinálni, a sok formai kritériummal anno.

Az pedig, hogy melyik program milyen gányolt kódot csinál:
- egyrészt, az átállás nehéz, utána nincs akkora gáz
- másrészt továbbra is azt mondom, hogy az MS doksijainak forrását, méretét nézzük meg. Pazarlóak szerintem.
az office live indulása óta van ilyen testreszabósdia az ms-nek. persze annál nem az word meg excel online változatai vannak, hanem egyéb szolgáltatások, pl leelezés.

[update1]
ms nyilván a hájpra reagál.
meroving 2007.09.11. 11:06:39

"másrészt továbbra is azt mondom, hogy az MS doksijainak forrását, méretét nézzük meg. Pazarlóak szerintem. "

mégis mihez hasonlítod? a régi .doc egy bináris. az odf meg a ooxml már zipelve van. kibontva sokkal többet foglalnak az xmlség miatt.
en abszolúl google párti lennék, de ha ti most azt mondjátok, hogy a viláv van elb.szva, mert pl egyetemeknél megkövetelik a lábjegyzetet, vagy akár a helyes sortörést és margózást, hát akkor gáz van. Értem én, hogy google, meg hogy szimpatikus + online és javascript + valósídő, de ne adjuk már lejjebb az igényeinket CSAK azért, mert a google-nél nem tudják / akarják megcsinálni. Én pl. nagyszerűen tárolom sajátkészítésű receptjeimet gdocsban, de szívesebben olvasok pl HVG-t újság formájában, semmint netes cikket kinyomtatva. Tudom, nem kell belekötni, hogy az kiadványszerkesztés, nem pedig szöveg, de kb. akkora a különbség. Jelen pillanatban a gdocs jó, amire jó, de office-nak nem alternatíva. Nem úgy, mint az openoffice.org.
Annyira sok szó esik a Google Apps-ról, hogy most már nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg: a Zoho-t hogy lehet, hogy senki nem említi (talán csak a Techcrunch) "Google Apps killer"-ként? Ráadásul kijönnek most egy üzleti csomaggal, ami (egyelőre) jóval bővebb, mint a Google Apps, és szerény véleményem szerint még használhatóbb is. Persze nem áll mögöttük a CapGemini, meg nem elég agresszív a marketingjük (gondolok itt elsősorban a blogokra), de attól még lehet jobb az alkalmazásuk. Vagy itt Góliátok csatája folyik, és nincs hely holmi Dávidoknak?
Tényleg fényévek vannak az asztali alklmazás, és a Google aps között.
Mi használjuk egy közös projektben 9-10-en, főleg amiatt hogy többen is editálhassunk (akár egyszerre) valamit de, felemás lett a kép.
Ami bosszantó dolgok előjöttek:
-Formázás:rémálom
-Verziókövetés: az új verzióban nagyon gyenge lett
-Spreadsheets: mi ez? Excelnek nagyon gyenge. Lassú, kistudású, komolyabb munkához használhatatlan. (mondjuk otthoni kültségvetéskimutatásnak még talán, de arra spec van jobb cucc)
-Docs: nem rossz.. a javítások, és korrektúra dolgok hasznosak.

Ami még nagyon jó ötlet az a közzététel különféle formátumokban. Ezeket arra használtuk, hogy a fejlesztőnek ne kelljen mondjuk valami CMS modult írni pár elszeparált részhez, hanem az editor a google docs mefelelő állományát módosította, és így a weboldal (ami szedte a közzétett állomány tartalmát) frissűlt. Egyszerű módszer, és talán elegáns is.

Igazán azért használtuk, mert a korábban igencsak megkedvelt Moonedit kihalt alólunk, és valami kellet, ahova bárhonnan, a tagok editálhattak.

Aki azt mondja, hogy egy komolyabb cég működéséhez elégséges a google Docs az hazudik, vagy mániákus, vagy vak, vagy esztergályos cége van.

Szóval tök felemás véleményem van... irodai munkához szerintem használhatatlan, lassú, net kell hozzá, macerás, funkciószegény.
Latom a SharePointrol meg nem esett szo. a MS valasza a csoportmunkara dokumentumszerkesztes/kollaboracio ugyben. Lokal intranetre raadasul ingyenes (WSS3). Nem akarom isteniteni, de a tapasztalataim meglehetosen jok.
Így van Sharepoint is frankó dolog. A melóban az Intranetünk alatt is ez van
"hírbehozó · hirbehozo.blog.hu/ 2007.09.11. 09:50:37
Hát meg valós időben, online tudnak közösen írni doksit. Vagy: a témavezető tanár on-the-fly tud ránézni a diák által épp írt dokumentumra."

Ezt ugye nem gondoltad komolyan?
en.wikipedia.org/wiki/Disruptive_technology

Minden disruptive technology úgy kezdi, hogy először csak csak low-end használatra jó, a már kialakult piaci szereplők egyszerűen kiröhögik.

Minek kéne valakinek egy mini-computer / PC mikor a mainframe egymilliószor jobb (1980)? Minek kéne valakinek autó, mikor a ló gyorsabb és nem kell hozzá gépész, hogy üzemeltesse? (1890)

Aztán szépen egyre jobb lesz az új a régi nagyágyú meg jelentéktelenné válik, illetve beragad.

Lásd még: The Innovator's Dilemma (a Microsoftnál nagy kedvenc olvasmány)

books.google.com/books?id=lqKho8KWXmAC&dq=&pg=PP1&ots=6UBNPMnzAS&sig=Qs8UskrFdXY8U0eGBBMPhZzFbyM&prev=http://www.google.com/search%3Fclient%3Dsafari%26rls%3Den%26q%3Dinnovator%27s%2Bdilemma%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8&sa=X&oi=print&ct=title#PPP1,M1
Van sok előnye a GDocsnak, de megvannak a határai. Ha több helyen dolgozom egy doksival, ideális, nem kell laptopot sem hurcolni.
Ugyanígy remek, ha többen akarunk egy dokumentet egyszerre szerkeszteni. (ajánlat érdemi része)
És követődik a verzió is.

A lábjegyzet, tartalom, formázás egy rémálom lehetne, de azt érdemes a kész anyagot lementve wordben megcsinálni.

A spreadsheets inkább elemzőeszköznek alkalmas. A kész modellt excelben elkészítve, majd feltöltve csoportosan lehet whatif játékot játszani, akár földrajzilag távoli helyekről.
nyenyec · nyenyec.blogspot.com 2007.09.11. 23:43:13

Nyenyec, ez a feltalálók dolga, de mi a felhasználók vagyunk. És a felhasználó általában nem voluntarizmusból használ valamilyen eszközt, hanem mert az jobb, mint a régi. Na jó, néha, meg van a divat persze. (És azt mondom, hogy amikor a web2-es geek _most_ az irodai szoftverek GDocs-os felválthatóságáról beszél (l. poszt címe), akkor belőle a voluntarizmus/divat beszél, semmint a józan ész.)

Magyarán szólva én legalábbis a magam részéről vagyok olyan józan, hogy megvárom, míg az autó gazdaságosabb lesz, mint a ló, akkor váltok. És semmiképp sem ugatok arról, hogy a kocsi gyorsabb és jobb, amikor _még nem_ gyorsabb és jobb.

Másrészről az az érzésem, hogy bár a gdocs nagyon ügyes és látványos dolog, és szinte mindent kiaknáz a technológiából, amit lehet, sokkal tovább már nem fog így, ebben a formájában fejlődni. Egyszerűen a JS-t nem erre találták ki. (Még akkor sem, ha ez egy javából kompilált js.) Sőt, a böngészőt sem erre találták ki. Nem hinném, hogy azt a limitált rich text apit tovább fogják turbózni, azt is arra találták inkább ki, hogy könnyebben lehessen színes-szagos posztokat (meg kommenteket) írogatni.

Dokumentumszerkesztésre viszont cinkes. Azt tartom inkább valószínűnek, hogy igyekezni fognak a felhasználó tudatában a dokumentumszerkesztésnek ezt a low-end műfaját leválasztani az igényesebb környezetből, de akkor megint ott tartunk, hogy ott lesz a gépemen az alacsony futási szintre kompilált robosztus irodai csomag. Mert ugye mégiscsak kell elválasztani, formázni, kell a tabulátor, a jobbra igazított is, kell a precizitás, az oldaltörés, az egyenlet, a tartalomjegyzék stb. stb. stb.
" fraki 2007.09.11. 21:50:47
"hírbehozó · hirbehozo.blog.hu/ 2007.09.11. 09:50:37
Hát meg valós időben, online tudnak közösen írni doksit. Vagy: a témavezető tanár on-the-fly tud ránézni a diák által épp írt dokumentumra."

Ezt ugye nem gondoltad komolyan? "

Fraki, ezt ugye nem gondolad komolyan? :)

Én 5 éves friss egyetemi tapasztalatból mondom hogy kívánatos lenne. A közös írás most úgy megy, hogy leülünek egy szobába 4-en, és mindenki írja, majd pendrive-ozással "szinkronizálnak". A tanár meg sokszor szívesen ránéz, miért ne nézne.

Igazából nem is érem mit nem értessz, vagyis nem magyarázom tovább..
Kétségtelen, hogy a Docs & Spreadsheets, vagy szép ékes magyar nyelven a Dokumentumokés Táblázatok tudásban meg sem közelíti a Word-et és az Excelt - de a felhasználók hány százalékának van ezekre valóban szüksége?

Nekem pár hónapja minden előjel nélkül lehalt (egyébként lopott) Excelem, ekkor kényszerültem rá először a Spreadsheets használatára. Mondanom sem kell, azóta sincs Excel a gépemen (Bár azt feltétlen ki kéne javítani, hogy ne csak max fél megás fájlokat lehessen feltölteni).

A Docs-ot pedig egyrészt azért használom nagyon lelkesen, mert sok olyan ügyem van, amit otthon és a munkahelyemen is intézek, és rendszeresen el szoktam felejteni emilben átküldeni az aktualizált verziót. Ez ugyebár a Docs-sal nem probléma. A net pedig nálam már hosszú évek óta természetes otthon is.

A másik terület, amire a két programot előszeretettel használom, az ügyfeleimnek írott reportok. Hozzáférést adok nekik, aztán ha bármi problémájuk van, simán bele tudnak írni, megintcsak nem kell oda-vissza küldözgetni a különböző verziókat.

Persze még rengeteg fejlesztenivaló rajtuk, de már így is elég sokmindenre használhatók - szerintem.
Igen, én is kábé így gondolok ezekre a webes alkalmazásokra: nyilván nem professzionális munkavégzésre valók, de az emberek túlnyomó többsége nem is használja a professzionális funkciókat. Ahol a gyors és egyszerű adatközlés, adatkezelés a fontos, ráadásul szükséges h kollaboratív legyen a munkafolyamat, ott mindig is az ilyen webes cuccok lesznek előnyben. Most külön nem kommentezem be ezt a másik threadbe, de pontosan ez az értelme webes képszerkesztő alkalmazást is készíteni: hogy legyen egy egyszerű, az alaptulajdonságokat jól hozó alkalmazás. Téves szemlélet azt gondolni, hogy egy Google Appsnek egy az egyben kellene versenyre kernie egy Office-szal, mint ahogy egy webes képszerkesztőnek sem a Photoshoppal kell versenyeznie. Inkább azokat fogják elcsábítani ezek az alkalmazások, akik már ma sem értik, hogy miért lőnek nukleáris töltettel verébre. Lásd még: kép egyszerű átméretezéséhez minek megnyitni Photoshopot?
"Inkább azokat fogják elcsábítani ezek az alkalmazások, akik már ma sem értik, hogy miért lőnek nukleáris töltettel verébre. Lásd még: kép egyszerű átméretezéséhez minek megnyitni Photoshopot?"

Vegulis a MAC filozofia is valami ilyesmi, hozzunk maximalis konforterzetet a felhasznaloknak, apro kenyelmes feature tobbletet nyujtsunk sok penzert. Ez szinten egyfajta agyuval-verebre effektus, de lam van piaca. Ilyesmi kulonbseget erzek en a web app. vs client app. kozott. Minden web-app halalosan kenyelmetlen, lassu, es igenytelennek tunik egy client apphoz kepest.

Hat ezert kell nuklearis toltet. Mert benne van a brutalis processzrokoban, a giga memoriakban a lehetoseg, hogy az en kenyelmem szolgalja.
"Fraki, ezt ugye nem gondolad komolyan? :)

Én 5 éves friss egyetemi tapasztalatból mondom hogy kívánatos lenne. A közös írás most úgy megy, hogy leülünek egy szobába 4-en, és mindenki írja, majd pendrive-ozással "szinkronizálnak". A tanár meg sokszor szívesen ránéz, miért ne nézne.

Igazából nem is érem mit nem értessz, vagyis nem magyarázom tovább.."

Ezt én komolyan nem tudom elképzelni. Én is dolgoztam kollaboratíve már egy ajánlaton, az egyik részét én írtam, a másikat más. De egy egyetemi órán hogy kell ezt elképzelni? Milyen dokumentumon dolgoztok együtt?

Azt meg, hogy a tanár nézi, miközben én akadozva kigépelem magamból a gondolataimat, ahhoz tudom hasonlítani (tudom, mindegyik sántít), mintha a vállam mögül a levesembe hajolna. Vagyis ezt se tudom elképzelni. Minek nézi egy tanár, hogy hogyan gépelődik egy dolgozat vagy dokumentum? Egyáltalán érdekli? Jobb dolga nincs?

Tényleg nem értem.
Ok, ha nem tudod elkepzelni az megint mas teszta, minthogy azt mondod, hogy baromsag.

En meg el tudom kepzelni, mert kellett mar 4-fos csoportban vallalati kultura elemzest csinalnom. Iratkozz be egy MBA-re, ott majd elkepzeltetik veled :)

[bocs az ekezetek miatt, usa-ban vagyok]
a web2 eszközök otthoni felhasználásra valók. a web2 üzleti modellje is ezt tükrözi. a szolgáltatók célzott hirdetésekből próbálnak megélni.

web2 = ingyenes otthoni webszolgáltatások célzott hirdetésekkel.
a ms word többletfunkcióira általában nincs szükség. ez igaz.

de vállalati környezetben a google docs többletfunkcióra sincs szükség. a gmail, a gtalk, és a gcalendar segítségével simán elműködik egy középvállalat.

megint más kérdés az oktatási vagy a kormányzati célú felhasználás. a jogalkotásban például működhetnének ilyen kollaboratív eszközök. átláthatók lennének a kormányzati és az ellenzéki műhelyek. persze nem akarom idehozni a politikát.
Halli, hadd meséljek a saját munkafolyamatról is az irodai szoftver vitában. Félig szabadúszóként elemzői munkát végzek egy nagy-nagy cégnél.
Én H,K, Sz a cégnél dolgozom központilag támogatott és kontrollált gépen, amire semmit sem telepíthetek fel, Cs,P (és Szo, V) itthon, a saját gépemen, amire bármit feltehetnék.
H,K,Sz a központi szerverre dolgozom, az adott hét dátuma nevű könyvtárba, hazahozom pendrive-on és feltöltöm az itthoni gépre, munka-specifikus nevű könyvtárakba szétosztva. Kollégáim Word-ben kapják a lektorálni valót, abban küldik vissza azonos, csak épp monogrammal kiegészített fájlnévvel. Egyszerre, "virutálisan egymás ülében ülve" nem szerkesztünk dokumentumot. Ha közösen dolgozunk, az H,K,Sz történik, ülünk a képernyő előtt, megbeszéljük és egyikünk beírja/módosítja.
Lehet, hogy a munkamegosztást fejezetenként meg lehetne csinálni, ha mindenkinek van egy aktuális témája, azt írja. De amíg a csoportmunka támogatás a Word jellegű formázás elvesztését jelenti a kölcsönös frissítések során, addig nem akarok átállni a Google online szövegszerkesztőjére.
Jelenleg jegyzetfüzetnek a bárhonnan elérhető levelesládámat használom, soha el nem küldendő draft-ként elmentve a fontosabb dolgokat. Nem kell ehhez pendrive sem. Közös munkára pedig van egy kvázi-céges freemail címem, ötünknek van hozzá ua. jelszava, ebben hagyunk üzenetet, részanyagot, vázlatot egymásnak.
Összefoglalva: pénzkereső, rendszeres munkám során még egy darabig nem kell a Google Apps nekem.