Na, megérkezett a Google prezentációkészítője [update5]

Fél évet kellett várni rá: ma Bódis Attila írt postot a Google hivatalos blogjára, amiben azt írja, hogy a prezentációkészítő ugyanazokat a tulajdonságokat kapta meg (kollaboráció, cset, stb), mint a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő. Ja, amúgy a prezentációkészítő egyből magyarul is elérhető. Megyek is, megnézem.

[update1] Első benyomások: buta nulladik benyomásom, hogy a Georgia betűtípust itt szerencsére nem fordították le valami gyanús országnévre. Második benyomásom, hogy a Google végre megkísérli értelmesen brandelni a webes office-csomagját. A "Dokumentumok és Táblázatok és Prezentációk" helyett az egyszerűbb "Dokumentumok" (angolul: "Docs") nevet kapta a szolgáltatáscsomag. Huh.


[update2] Maga a prezentációkészítő nagyjából azt tudja, ami elvárható tőle. Háttérbeállítás, képbeszúrás, alapformázott szövegek elhelyezése. Egyszerű slide-okat építhetünk a segítségével. Nekem azért lehet nagyon hasznos ez a cucc, mert rühellek prezentációt készíteni, és egy tök egyszerű, alapfunkciókkal felvértezett alkalmazás lehet olyan barátságos és kényelmes, hogy - ha nagyon kell - gyorsan összedobjak egy izét... (akkor se írom le, hogy becézik a magyarban a prezentációt!).

Amúgy, ha már itt tartunk, valamikor régen láttam egy olyan prezentációt (valami konferencián), mely egyszerűen fényképekből volt összetéve. Vagyis készítője fogta magát és egy fehér lapra felírta az egyik slide szöveges tartalmát, majd a lapot letette egy szép tisztásra, lefotózta a papírt ebben a környezetben, és végül ez a slide került bele a prezentációba. Ha egyszer sok szabadidőm lesz, én is ilyenekkel fogom ijesztegetni az Internet Hungary pogácsázó közönségét.

[update3] Igen, köszi az infót: szóval kijavították a szövegszerkesztőben is a Grúziát Georgiára.

[update4] És ami még eszembe jut, most hogy így kattintgatok jobbra-balra a Docs-ban: nagyon kényelmes dolog, hogy egyetlen felületen látom az összes szöveges doksit, prezentációt, táblázatot. Vagyis nem három különálló alkalmazásban kell egyszerre turkálnom, hanem együtt megvan minden.



[update5] Nagyon tetszik az online prezentálás funkció. A kész slideshow-t élőben is prezentálhatjuk ismerőseinknek, munkatársainknak, érdeklődőknek. Ide kattintsatok.

Amúgy a Google a prezentációkészítőről szóló sajtóanyagát stílusosan megcsinálhatta volna egyből egy prezentációban is.
Címkék: google web office prezentáció készítő
2007.09.18. 09:50. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És nézz csak, mi lett a Grúziával? ;-) Köszi a kommenteket, eddig is olvastam, erőt vettem magamon és immár regisztráltam is. Nem ér HH, hogy beelőztél, de akkor viszont azt legalább én mondom el, hogy a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő sem Grúziázik már...
Rendszeres olvasója vagyok blogodnak, ezért sem akarok cicózni veled, de! Nem-e lehetne megoldani, hogy a híren belül legyel egy link arra, amiről írsz? Tudom, ott szokott az lenni, de most nincs...
A google szolgáltatásai meg már olyan sokrétűek, hogy könnyű eltévedni...

Minden jót!
csak a történelmi hűség kedvéért: póverpóint, esetenként így is írva ;-)

(megjegyzem az ősmagyar "prezentáció" helyett is használhatjuk pl. a "bemutató" szót)

a megjelenés alkalmából felidézhetjük a kapcsolódó vicceket is:
mediablog.hvg.hu/200794.aspx
google-t minden iskolába. hogy a google miért nem nyomul a közoktatásban azt nem értem. (pontosabban érteni vélem, de ez most mindegy)

már régen kiszorították volna az ms office-t, csak nem abból kellene kiindulni, h redmondban lakik a jeti, hanem azt kellene mondani, h itt van a google apps, és akkor tökéletes az iskolákban a legalsó szinttől kezdve a legfelsőig.

ezután jöhetnének az oktatási célra szánt ingyes live megoldások, aztán végre verseny lenne a piacon. csak akkor esetleg kiderülne, h a google mégsem képes-e újdonságokkal előállni, vagy sem.

azaz verseny lenne, és akkor legalább az it terén nem lenne szopóágon az ország.
Az alkalmazás első körben jó, de nem fogom lecserélni a Keynote-omat. Ellenben az, hogy online lehet prezentációt tartani, oldalt kis chat ablakkal, az nagyon jól néz ki.
Éredekes (vagy nem) hogy nem lehet ppt-ként lementeni a cuccot. Vagy csak én nem találom?
1) Tudom, hogy béta, de nem lehet exportálni odp-be (OpenDocument presentation) és powerpoint-ba? Importálni meg csak powerpointból lehet?

2) Kép beszúrásakor csak a helyi mappákból lehet feltölteni? A Picasaweben lévő képeimből miért nem lehet válogatni?

3) Táblázatot, grafikont a táblázatkezelő modulból beszúrni?

szóval ezzel én még várok egy kicsit, addig marad az openoffice.
kutacs: a jelek egyelőre arra mutatnak, hogy továbbra is az MS Campus lesz a preferált (www.hardwareoc.hu/index.php?p=news&cid=8&y=14275), bár azért én is kíváncsi lennék a részleteire (it.news.hu/hirek/2007-09-10/milliardos_microsoft_szerzodeseket_titkolnak_miniszteriumok.html)
(Lehet, hogy nem mindenki tudja: Peresztegi Zoltán a Google magyarországi képviselője.)
A ppt azt hiszem az MS saját formátuma (licenszdíj, kompatibilitás?), lehet ezért nem (?) használják. De nem tudom biztosan.
Kobaljov,
ne légy már gonosz, és ne mondd már azt, h redmondban lakik a jeti. washington államban nincs jeti, és kaliforniában sincs.

a helyzet az, h az ms versenytársai egyáltalán nem nyomulnak ezen a fronton, gyaníthatóan azért, mert az ő megoldásaik egyelőre nem veszik fel a versenyt a redmondiakkal.

tfh. a google elkezdene nyomulni az iskolákba. ekkor az ms nyilván arra kényszerülne, h árat csökkentsenek, és a közszférában ingyenessé vagy közel ingyenessé tegyék a megoldásaikat. versenyhelyzet alakulna ki, és egyáltalán nem vagyok abban biztos, h a google kerülne ki győztesen.

nekem az a gyanúm, h a derék google épp ezt a versenyt akarja elkerülni, vagy legalább időlegesen elkerülni. azaz ezen a fronton egyelőre nem akarja összemérni az erejét a versenytárssal. erről szól ez a sztori, és nem arról, h jönnek a microsoft emberei a nagy fekete autóval.

de majd PZ megcáfol, ha akar.
Kobaljov:
Nem valószínű, mert a doc és xls is saját formátum, mégis kezeli a Google Docs. Az odp meg abszolút ingyenes. Úgyhogy arról lehet szó, hogy
1) Vagy nincs kész az alkalmazásnak ez a része
2) Vagy nem is lesz ilyen funkció, túl bonyolult lenne, stb.
Nem rossz, csak statikus. Mert a ppt-k egyik legnagyobb célcsoportja a minden értelemben vetíteni akaró manager, akit nem fog kielégíteni egy színes szöveg, amit középre is lehet rendezni akár.

Saját theme? Vagy csak én nem találom? Nehogymár képként kelljen backgroundot berakni, ami nehézkes is, mert az egymás tetején lévő rétegek közt nehezen lehet navigálni.

Több szövegdoboz? Vagy ezt se találtam meg? Mert a fölkínált pár slide-szerkezet kicsit kevés nekem.

Persze ettől még elképzelhető, hogy használnám, ha valaha bemutatót csinálnék, mert a kollaborációs funkciók verhetetlenek.
Rövidebben is él a cím: docs.google.com :-)
És végre gyors is lett a közös felület.
Korábban sokszor azért nem akaródzott megnyitni
a docs&spreadsheets oldalát, mert nagyon lassan jött be.
Ennek végre vége.
youtube videohoz:

erre már az m$ kitalálta ugye a share point servert, amit vaskos pénzért ad...

tech kérdés, hogy hogy olvassák a ppt-t a googleék.
saját olvasó, vagy vettek egy win-t és dom ojjektumon az ofisszal? :D
Jó felvetés. Engem is érdekelne.
tüske:

Saját theme - van, csak Te nem találod:)

Több szövegdoboz? - nekem megy
Elég jó eszközök vannak PPT olvasásra nyílt forrással (akár az OOo felől, akár régebbi/más forrásokból), nem hinném hogy emiatt Windows-oznának. Nem a licenc miatt, csak simán egy felesleges architektúra-használat lenne.

SZVSZ a PPT mentés egy lehetséges jövőbeni feladat részükről, bár én inkább egy PDF-be mentést látnék hasznosabbnak, az sokkal keresztplatformosabb, ha valaki emailben szeretné elküldeni. A PPT megnyit, szerkeszt, elment PPT eljárás során elég sokminden elveszne, talán ezért nincs most megvalósítva. Más prezentációkészítők támogatják?
amondó: köszi, ennyivel már többet tudok

kutacs: szerintem túlliheged, én nem mentem bele részletesen ;-)
Kobaljov,
csak annyit akartam mondani, h nem minden mögött a gonosz erők laknak, hanem egyszerű érdekek, vagy bénázás.
amondó: én inkább a "nincs kész"-re tippelek, tekintve, hogy az ODP elvileg teljesen nyílt formátum korrekt specifikációval (ellentétben a ppt-vel és társaival). Nem hinném, hogy a Google ne akarná vagy ne _tudná_ implementálni.
Hol lehet benne saját theme-t készíteni? (A sugóban se szerepel.) Lehet egyáltalán?

Nem lehet táblázatot, meg diagramot beilleszteni.
hurra hurra, itt az ido tesztelni!!!
Bártházi András · barthazi.hu 2007.09.18. 14:19:00

egész pontosan mi vész el PPT-be való mentéskor, amit a gBemutató megvalósit? verziókövetést?
pdf prezentäció létezik-e? akkor természetesen jó, ha a prezentációt ki akarom nyomtatni, de mi van, ha a bemutatót például be szeretném mutatni valahol? főleg offline szobában.

szóval érdekes és szép és jó és a sulik használhatnák is akár.

na jó, érzem én a forradalmi légkört, hogy a microsoft office el fog pusztulni a mostmár három (!) tagú gIroda család miatt :)
Oké, elbénáztam, tényleg könnyű plusz szövegdobozt berakni, tavaszi fáradtság :-)

Viszont saját theme továbbra sincs, a help-ben se találom, tehát Ephialtes, szerintem félreértettél. Remélem nem a beépített 14-féle theme-re gondolsz (amik közül max 2-3 a használható). Épp az lenne a lényeg, hogy tudjak sajátot csinálni, enélkül nem sok értelme van.
@Bártházi András: "Elég jó eszközök vannak PPT olvasásra nyílt forrással (akár az OOo felől, akár régebbi/más forrásokból), "

mutass már lécci. pl phpből lehet?

jav: fentebb nem dom, hanem com object.
Komolyan nem értem, hogy a MS miért nem nyit a web felé. Oké, hogy üzleti felhasználóknak elvileg van web Office vagy mi, és kicsit más is a célcsoport, de ha már ekkora "fenyegetést" jelent a G, akkor talán kéne. Na mindegy.
poén a videjó! :D
---
Ments meg egy fát! Klikk!: digierdo.act4trees.com/
az m$ olyan nyitott a web felé, meg annyira törödik a webbel, hogy a böngészőjébe a margin: 2px az 3 px, fejlesztőjében a hidden input kap egy id-zett, class-ozott divet... kösz, nem kérem.
MS mindig is elkesett ha netrol van szo, ez a trend a mai napig nem valtozott naluk
bl: Nyilván azok veszhetnek el, amiket a "gBemutató" nem támogat, vagyis az összes hang, és ilyenek.

cadmagician: Hirtelen ezt találtam: www.ooomacros.org/user.php#95532 - ez talán segít. Ha nem, akkor meg lehet nézni ezt is: www.wikihow.com/Convert-PowerPoint-to-Flash-Using-Open-Source-Tools

Régebben (6-8 éve) eléggé beleástam magam az Office formátumokba, Perl alá volt olyan kód, ami a fő vázát feldolgozta a doksiknak és segített a lényeget kinyerni (XLS-t és DOC-ot pedig formázva is írni tudott biztosan), erre gondolok "régi" kódok alatt. Az Office formátumok alapja azóta tudtommal nem változott (nem beszélve az újabb XML alapú formátumokról).

A fenti linkek az OOo változatok, valamelyikkel valószínűleg át lehet konvertálni OOo Impress formátumra a PPT-t, ami kb. sima XML lesz, azt pedig könnyű, könnyebb feldolgozni. PHP alatt nem hiszem, hogy lenne kód rá, de ki tudja. :) További információkért kérjük nézze át a fenti eszközök forráskódját, vagy keresse fel háziorvosát, gyógyszerészét. :)

tüske: Az MS erősen nyit a web felé, csak egyelőre nem túl nagy sikerrel. live.com
@Bártházi András
Acrobat Pro-val lehet exportálni powerpoint-ból és vetíthető pdf-et csinál, amit Reader-rel le tudsz játszani. (nem mindig sikerül az animációkat megfelelő időzítéssel és sorrendben exportálnia, ez van, office 2007-ről írok meg acro 8.1-ről)
update4-re: látens "taskbar" undort érzek a levegőben...
András, a web felé nyitás alatt én az Office kirakását értettem, addig nem nagyon van mit összehasonlítani. A Live sajnos egyelőre/szerintem lassú, várni kell, amíg a gDolgok is hozzá lassulnak :-)
a nagy kérdés, h ki csinál webos-t, és mi lesz a neve, google, live, vagy valami más.

elnézve a gdocs-ot, nekem úgy tűnik, h a google-nél ma a csocsóbajnokság lehet a legfontosabb. nem találok ebben semmi újszerűt, ötleteset, kreatívat. de az is lehet h túl szigorú vagyok.
Bártházi András: JODConverter tényleg pöpec, köszi. én annó kerestem hasonlót, nem találtam. itt a konvertáló valamivel való kapcsolattartás a gond, amit ez megtesz. openoffice doksi létrehozására van php class, ezzel meg lehet konvertálni. nah, megoldottuk a google pps írás baját. :)
Bártházi András · barthazi.hu 2007.09.18. 16:43:23

szerintem itt valami félreértés lesz. én, és talan mások is, az hiányolom, hogy nem lehet PPT-be exportálni, és ekkor írtad, hogy sok minden elveszne. Mivel PPT nyilvénvalóan bővebb, mint a gPrez, ezért nem hiszem, hogy PPT-be való exportálás bármi gondot is okozna. Mivel a problémám az, hogy egy google-en készült prez. nem vihető odébb (pl a már fent említett offline prezentációs terembe), ezért használhatatlan fontos bemutatók esetén. Arról nem is beszélve, hogy ha lenne internet is, én egy fontos prezentációt nem a webről futtatnék akkor sem.
A chatben megjelenített név hol állítható? Mert nálam a Settingsnél norti van beállítva, de a gmailes címem elejét írja ki...
bl,
a prezentációt zip-be csomagolt html/css/js/gif-ként lehet off-line tárolóra elmenteni.
bl, nem, nem azt írtam. Azt írtam, hogy szerintem egy PPT->GBemutató->PPT konverzió során veszne el sok.
PPT->GBemutató->PPT: nincs értelme. akkor szerkesszem office-szal, és tegyem fel a googlre. rendes minőségi előadást (bankak, vevőnek) úgy sem lehet vele készíteni (még), tehát játékszer marad. de tán nem is ez a cél....
András,
azért ez a ppt-->gbemutató-->ppt konverzió elég durva.

nem tudom, ki hogy van vele, de ezt a gdocs-ot buktának érzem. úgy gondolom, h a microsoft kapott egy lehetőséget, h újrapozícionálja magát.

el kell felejteniük a keresőt a live.com közepéről, és a sikeres termékeiket kell a középpontba helyezni. és azt kell mondani, h tessék itt egy webos. egy böngészőn keresztül eléred régi ms termékeket LIVE márkajelzéssel. az oldalsó sávban lehet msn chat, lehet kommunikálni, kollaborálni, virtuálisan dugni.

aztán a szolgáltatást be kell árazni. nyilván kell 1$-os, 10$-os, 100$-os csomag, az usán kívülre meg kell ingyen csomag. mert errefelé a népek 1$-t sem adnak az alapszolgáltatásért.

ennyi esze gondolom mindenkinek van redmondban.
Bártházi András · barthazi.hu 2007.09.18. 18:52:12


láttam, hogy nem azt irtad, de akkor nem is a felmerülő problémára válaszoltál :) az volt a kérdés, h miért nem lehet vajon PPT-be menteni.

kutacs_ 2007.09.18. 18:47:19

nem próbáltam, az eredmény használható, mint valódi prezentáció? Lehet benne a diákon ugrálni?
"Ellenben az, hogy online lehet prezentációt tartani, oldalt kis chat ablakkal, az nagyon jól néz ki. "

Rendkivül hasznosnak hangzik... A sörömet is kibontja ha kérem?:-)
K jo a demo video! Aki kreativ, az kreativ. A vicces az a dologban, hogy talan a guglinak sikerul, ami eddig meg senkinek sem: megtanitja az egyseg sugaru juzert a normalis csoportmunkara. Hogy nem kell mindent folyton korbekuldozgetni, aztan szivni a valtoztatasok osszefesulesevel. Az lesz a vege, hogy valami verziokezelot is beepitenek (meg nincs?)... A marketing hatalom, es neha nepnevelesre is lehet hasznalni :)
??? atleta, a docs-ban kezdettől fogva van verziókezelő :-)
András,
igen. a zip egy html/css/js/gif combo és korrektül működik.
Egy "üres" bemutatót elmentettem html és csatolmányaiba. A slideshow.css-ben találtam:
/*
* Base stylesheet for Presently.
*
* Author: ******@google.com (Attila Bodis)
*/

Gratulálok Attila!

(A bloggernek egy új interjúalany...? ;)
Nekem valahogy soha sem stimmelt ez a web-office dolog. Az alapokra persze jó de már az én szerény igényeimet már nem tudja kielégíteni. A szövegszerkesztők "jegyzettömbje" [notepad.org/].
Nem kell részleteznem miket nem tud. Az ok egyszerű: a webet - és a böngészőket - nem erre találták ki.
Az egyetlen probléma amit jól megoldottak a web-office-al az a dokumentumok egységes tárolása. A videóban ezt jól el is magyarázták.

Én ezt csinálnám a M$ vagy egy másik leleményes cég helyében létrehoznék egy fizetős tárhelyet a weben, ami egy program elindításával teszemazt hálózati meghajtóként üzemel és akkor normális programokkat dolgozhatunk a webes fájlokon.
Mindezt kombinálva egy hordozható programmal [boldizsar.palotas.eu/blog/?p=13] egy olyan dolgot kapnánk ami igen jól kombinálná a két technológiát.

Amúgy ez annyira jó ötlet, hogy valaki már biztos megcsinálta, csak én nem tudok róla... Valaki küldene egy linket?
szóval:
1. ahhoz, hogy megnézzem a Te prezentációdat, be kellett lépnem Google Accountba. ezt árukapcsolásnak hívják, nem WEB-nek. ez kb. akkora zárás, mint a MS .doc formátuma. (másodikra már nem, gondolom ott volt a cookie)
2. véletlenül Hollandiában néztem meg. az egész felület (egyelőre a chat ablak és környéke) kapásból, kérdés nélkül bejött hollandul, megváltoztathatlanul (mikoris az Accounton körbenézve láthatná, hogy milyen nyelveket használok). képzelem, hogy a nemzetközi cég angol menedzsere megérkezik Magyarországra, és magyar felületen adja elő magát...
3. (X), különösen annak fényében, hogy a Silverlightról milyen poszt jött a napokban ('talán a 2.0'); a WEB többi része pedig hogyan tűnik el a süllyesztőben a Google hirdetőtábla mellett.
PalotasB: az meg odebb van. A juzerek nagyon nehezen valtoztatnak a hulye szokasaikon. Igy talan elkezdenek verziokezelni, meg nem emilezgetni. Arukapcsolas, az igaz (@is), de meg mindig kezelhetobb, mint ha az MS word mentene (nyilvan) nem szabvanyos formatumban valahova. Meg lehetne csinalni szabvanyosra, hordozhatora, de az meg sokaig tart meg joindulatu piaci szereplok eseten is.

Siman lehetne nyujtani verziokezelos webtarhely szolgaltatast. Azt raksz ra, amit akarsz. Hogy is magyarazod el az egysegsugaru juzernek? Jo, beepitik a wordbe, kuld e-mail ertesitot, ahonnan akar le is toltheted kezzel. na ez mar majdnem ott van - csak ki fogja megcsinalni? Az MS nem, neki az a jo, ha nem interoperabilis. webkettes startup sem valoszinu, mert nem latszik belole semmi, csak mukodik.

Ha nincs benne a wordben, akkor buko, mert a juzert sosem fogod ravenni arra, hogy telepitsen egy network drive-ot szimulalo alkalmazast, aztan arra mentsen. Akkor sem, ha egy katt az egesz.

Amugy ha mar itt tartunk, akkor miert kene hozza hordozhato alkalmazas? Net nelkul nem ered el a file-t, tehat az alkalmazas is johet a netrol :). (Az meg vagy ontakaritos windows exe, vagy java, vagy ... AJAXos cumo a bongeszoben... :) )

(Ja, kozben rajottem, hogy szerintem a WebDAV az kb mindent tud, amit itt osszeirogattam kivansag litsaba.)
"is 2007.09.20. 00:35:16
szóval:
1. ahhoz, hogy megnézzem a Te prezentációdat, be kellett lépnem Google Accountba. ezt árukapcsolásnak hívják, nem WEB-nek."
Ez azért nem teljesen igaz (legalábbis doksinál és táblázatnál, gondolom bemutatónál is így lesz). Nemcsak share fül van, hanem publish is. Ott pedig bárki megnézheti a gdocsokat. Persze ha kollaborálni (direkt írtam így) akar vki akkor valóban be kell lépnie :)

Bár igazából kár ezen vitázni, akinek hasznos az használja, akinek nem, az nem :) Ezen millió poszt sem fog változtatni.